POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kamp mot klockan för Bayern

Följ mig på Twitter: @atnilsson

”Unga spelare vinner matcher, erfarna vinner titlar”, förklarade Carlo Ancelotti inför det första mötet mellan Bayern München och Real Madrid. Tränaren behövde inte förtydliga mer för det pressuppbåd som satt vid hans fötter. Ancelotti är känd för att gärna nyttja sina mest erfarna spelare, framför allt när det gäller allra mest.

Den grundtanken har hängt med under perioden i Tyskland. Under hösten valde Ancelotti att rotera flitigt, använda många spelare i olika positioner för att inte köra slut på någon. Men när det nu under våren har dragit ihop sig till de riktigt tunga matcherna har rotationen minskat betänkligt och italienaren har spelat de mest erfarna korten.

För några veckor sedan formerade han en startelva med den högsta snittåldern i Bayern på över ett decennium. Xabi Alonso, Philipp Lahm, Arjen Robben, Franck Ribéry – alla en bit över 30-strecket – var med från start tillsammans med ett antal spelare som kretsar runt 30-strecket men ännu inte tagit sig över det men snart kommer att göra det.

Nyttjandet av de erfarna spelarna har visat sig framgångsrikt. Bayern har spelat sin bästa fotboll under våren och har sett bättre ut än på bra länge. Storsegrar mot Arsenal i åttondelsfinalen av Champions League. Borussia Dortmund blev en munsbit på hemmaplan. Egentligen har Bayern själva bestämt villkoren för de ska vinna eller inte under våren. Mycket tack vare Ancelottis erfarenhet och känsla för hur han ska använda sina spelare.

Den lyckan tog dock slut förra veckan när Real Madrid kom till Allianz Arena och besegrade ett decimerat Bayern med 2-1. Många tillfälligheter spelade in. En straffmiss, ett rött kort och ett Real som nyttjade situationen utmärkt. Bayern kunde skatta sig lyckliga att slutresultatet endast blev 1-2, det kunde mycket väl att ha blivit större siffror men det här resultatet ger tyskarna ett litet hopp av skimmer inför kvällens möte.

Under veckan har hoppet varit på väg att grusas vid flera tillfällen. Tveksamheter kring tre nyckelspelare har satt Bayern i en prekär situation. Robert Lewandowski som missade det första mötet ser ut att vara redo för att spela ikväll. Mats Hummels som varit skadad har fortfarande inte tränat för fullt men hoppas kunna spela. Likaså mittbackskollegan Jerome Boateng.

Men worst case-scenario är att Bayern kommer till start ikväll utan någon ordinarie mittback. Eftersom att Javi Martinez är avstängd är bara Hummels och Boateng tillgängliga. Skulle dessa inte kunna medverka skulle Ancelotti tvingas till att ge sig ut på okänt vatten med oprövade kort, något han minst sagt inte vill göra vilket hans uttalande från förra veckan klargjorde.

Risken är alltså att Bayern ikväll kommer att behöva formera en fyrbackslinje utan en naturlig mittback. Troligen skulle David Alaba och Joshua Kimmich bilda mittbackspar, med Lahm ute till höger och Juan Bernat ute till vänster. Snittålder: 25,8 år. Snittlängd: 174 centimeter. Låter inte särskilt skräckinjagande om man jämför med ett försvar bestående av Alaba, Boateng, Hummels och Lahm. Skillnaden är gigantisk. Vi pratar om ett dugligt Bundesligaförsvar kontra ett som är världsklass.

Ska Bayern ha någon möjlighet att vända på dubbelmötet ikväll krävs det att klockan tickar Bayerns väg. Jag har svårt att tro att Bayern, utan någon av de ordinarie mittbackarna, ska kunna rubba ett Real Madrid på Santiago Bernabeu. Ersättarna är inga dåliga fotbollsspelare, absolut inte. Men precis som Ancelotti är medveten om krävs det mer än kompetens för att klara av kvällens match. Det krävs erfarenhet och trygghet, något som Hummels och Boateng besitter i mängder.

Bayerns chanser ikväll vilar på det faktum att två spelare slåss mot klockan. Just nu är det ytterst få som vet vilka som kommer till start. Jag tror inte ens Ancelotti är helt hundra på det förrän klockar börjar närma sig middagstid. Men han kommer att vänta in i det sista i hopp om positiva besked. För Ancelotti vill spela sina mest erfarna spelare, inga tvivel om det.

Publicerad 2017-04-18 kl 10:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto