POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Utfallet av gårdagens resultat på Allianz Arena

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det var en semifinal i DFB-Pokal som många hade sett fram mot. Ett slaget Bayern München med tunga veckor bakom sig mot ett Borussia Dortmund med en obalanserad säsong bakom sig. I slutändan var det Dortmund som vann den mentalt viktiga matchen och får positivt momentum med sig in i säsongens sista månad.

3-2 för bortalaget var inte självklart resultat. Trots inledande ledning fort Dortmund vände Bayern och hade många goda chanser att utöka ledningen från 2-1. Men beslutsamheten fanns inte där, skärpan i avsluten saknades. Istället lyckades Dortmund återigen med att slå ut Bayern på Allianz Arena i den tyska cupen. 2015 var historien likadan när avgörandet i straffläggningen.

Jag tänker inte gå in på varför saker och ting gick som de gick. Många av er såg säkerligen matchen och för de som inte gjort det så finns highlights och matchrrapporter att tillgå på nätet. Jag vill mer prata om vad utfallet för två lag som båda stod på osäkra ben inför matchen och som till följd av resultatet hamnar i två olika situationer.

**

Om vi börjar med hemmalaget Bayern München så har Carlo Ancelotti haft sin tyngsta vecka bakom sig efter uttåget ur Champions League. Italienaren togs in för hans förmåga att få laget att prestera i den finaste av turneringar och hans meritlista passade perfekt in i det Bayern ville åstadkomma. Han var själv inte heller blyg när det kom till att prata om sin egen förmåga att få spelarna att lyfta mot slutet av säsongen.

Att Bayern inte vinner DFB-Pokal gör marginell skillnad i sammanhanget. Turneringen är långt ifrån högt prioriterad i klubben. Problemet är att Bayern för första gången på 17 år gått fem raka matcher utan segrar (om man räknar returen mot Real Madrid som färdigspelad efter 120 minuter). Det Ancelotti togs in för, och det han själv sa sig vara bäst på, har han inte levererat. För april som skulle vara lagets starkaste månad har varit lagets svagaste månad.

Han lyckades inte kanalisera lagets styrka till att fungera som bäst när det gällde. Visst, han kunde inte rå för att några nyckelspelare skulle bli skadade. Men han kunde ha förberett de eventuella ersättarna bättre. För problemet med Bayern har varit att Ancelotti inte preppat reserverna tillräckligt. Spelare som Douglas Costa, Kingsley Coman och Joshua Kimmich har varit under isen. Förra året levererade de under Guardiola, i år inte alls.

Att värva in bättre ersättare kan hjälpa lite, men inte helt. Det ryktas om Alexis Sanchez, Kyle Walker och Naby Keita. Men frågan är om det räcker, för tränaren måste förändras också. Ancelottis sätt att hantera sitt spelarmaterial kommer fortfarande leda till att många spelare får alldeles för lite speltid. Gapet blir för stort mellan hans givna förstaelva och de eventuella reserverna. Han måste helt enkelt bli bättre på att portionera ut speltid på flera spelare. Förbereda dem bättre inför de större matcherna.

I München går självklart tankarna på högvarv. Vad blir nästa steg? Att ”bara” vinna Bundesliga är plikt i klubben. Det är absolut minimum och ger ett hyggligt betyg. Men det duger inte i längden och det är inte omöjligt att klubben kommer att öppna upp plånboken i sommar för att ge sig själva bättre förutsättningar nästa säsong. Men en fråga som fortfarande gnager i klubben är huruvida Ancelotti är rätt man eller inte. Där flera nu börjar vända sig emot den rutinerade tränaren. Även om ingen förändring just nu är att vänta.

**

För Dortmunds del var vinsten en otrolig härlig bekräftelse. Efter ett jobbig uttåg ur Champions League som präglades helt och hållet av dådet mot spelarbussen har klubben fått jobba stenhårt med det mentala. Att få rätt fokus, att kunna hitta glädjen i fotbollen och komma tillbaka till vardagen. Thomas Tuchel har fått jobba hårt för att hjälpa sina spelare på rätt spår.

Och kanske har de senaste veckorna varit Tuchels bästa i Dortmund sedan ankomsten. Missförstå mig rätt, resultaten har inte varit fantastiska, men för första gången känns det som om han själv har känt sig naturlig i Dortmunds omgivning. Med en övertygelse och professionalitet har han skött sig alldeles utmärkt i den tuffa period som varit. Han har varit oförskämt bra vid varenda presskonferens och verkligen agerat helt rätt vid varje framträdande och uttalande.

Med avancemanget har Dortmund möjlighet att vinna sin första större titel sedan 2012. Marco Reus och Thomas Tuchel har båda möjlighet att fylla deras troféskåp med något. Om skillnaden för Bayern var marginell skulle en DFB-Pokaltitel var av stor vikt i Dortmund. Den skulle ge bekräftelse på att klubben är på rätt väg och att man faktiskt har något på gång. Det är inte för inte som tidningen Bild rapporterat om att eventuell kontraktsförlängning ligger på plats vid en titel (även om man får ta det med en nypa salt).

Vinsten igår, bara veckor efter överkörningen på samma arena som slutade 4-1 till Bayern, efter en svår period var det bästa av besked klubben och laget kunde få. En boost i självförtroende och en känsla av spelarna som finns i truppen faktiskt besitter den potential som man har trott på. Samtidigt som Tuchel fick ytterligare lite förtroendekapital till sin kista. En kista som under de senaste månaderna har utarmats rejält.

Enkelt sagt så har tonläget förändrats avsevärt i Dortmund. En tänkbar tredjeplats i ligan, ett uttåg i Champions League-kvartsfinalen under speciella omständigheter och en eventuell DFB-Pokaltitel skulle vid summeringen framstå som en bra säsong för ett Dortmund som åderlåtits på spelare inför säsongen. Det är i mina ögon svårt att argumentera för något annat i alla fall.

Publicerad 2017-04-27 kl 11:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto