Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

I omgång 33 nådde Bundesliga sin peak

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det tog 33 omgångar. Sedan kändes det som om årets Bundesliga nådde sin absoluta peak. 37 (!) mål utspridda på nio matcher och en bottenstrid som spetsar till sig på bästa möjliga sätt för oss neutrala supportrar som inte behöver våndas av ett kvalhot.

RB Leipzig 4-5 Bayern München

Men vi börjar i den absoluta toppen. Där RB Leipzig hade allt i sin egna händer. Ledning med 4-2 och tio minuter kvar av matchen. Nykomlingarna var på väg att kröna sin redan fantastiska säsong med en riktig skalp. Sen vaknade Bayern till liv. 3-4 i den 84:e. 4-4 i 91:a. 5-4 i 95:e. En makalös vändning där Alabas frispark till 4-4 var enastående.

ANNONS

Det var en avslutning som visar på att Leipzig har en bit upp innan de på allvar kommer att kunna utmana. De har genomfört en fantastisk säsong. Nästan felfri sett till att de var nykomlingar och inte förstärkt så där extremt. Men för att utmana Bayern behövs erfarenhet, iskalla huvuden som inte lämpar något åt slumpen och där är Leipzig inte idag. Det är något som Ralph Hasenhüttl kommer få jobba på till nästa säsong.

Det var ett resultat som i sig var unikt på så många sätt. För det var första gången på 16 457 matcher i Bundesliga som ett lag gått från tvåmålsunderläge så sent som i den 83:e minuten till seger.

Werder Bremen 3-5 1899 Hoffenheim

På annat håll såg vi ett Hoffenheim leda med 5-0 (!) borta mot högt flygande Werder Bremen. Mycket beroende Bremens oerhört naiva defensiv. Men det är svårt att inte imponeras av det här bygget som Julian Nagelsmann bara för ett år sedan räddade undan nedflyttning.

ANNONS

Att så enkelt, så taktiskt slipat manövrera ut Bremen under de första 45 minuterna är inget annat än klass. Även om Bremen bjöd på oaser bakom av yta på egen planhalva. Champions League kommer att bli svårt för Hoffenheim, men de förtjänar att vara där.

Och Bremen då. Ja, hoppet om Europa League finns fortfarande där och då krävs seger mot Borussia Dortmund på bortaplan i sista omgången. Det lär inte ske. Men det var härligt att se de ändå lyckades få in tre baljor i andra halvlek och slipa siffrorna till 3-5. Bremen har varit en vårens stora behållningar. Jag är spänd på att se hur de kommer att bygga vidare på det imponerande uppvaknandet som de visat upp de senaste månaderna.

Efter matchen satt Nagelsmann på presskonferensen och bad om hjälp från sin kollega Alexander Nouri i Bremen. För Werder kan hjälpa Hoffenheim till direktplatsen genom att ta poäng av Dortmund nästa vecka. Med glimten i ögat lovade Nagelsmann en veckas semester på valfri ort för Nouri om han ordnade det.

ANNONS

SV Darmstadt 98 0-2 Hertha Berlin

Hertha Berlin besegrade ett redan utdömt Darmstadt och går mot ytterligare ett år i Europa League, den här gången utan kval som de inte överlevde senast. För då blev danska Brøndby, med den gamla Stuttgartbekantingen Alexander Zorniger på tränarbänken, för starka för Hertha. Det var för övrigt den första segern på bortaplan sedan i december för Hertha, vilket vittnar om det tapp som vi upplevt under andra halvan av säsongen.

Darmstadts avslutande hemmamatch i Bundesliga för den här sejouren slutade i moll. Men hela våren har varit heroisk från deras sida. Torsten Frings har givit nytt liv till ett lag och en klubb som var helt åderlåten. Rent ekonomiskt står klubben på stabila ben efter två år i Bundesliga och det finns en grogrund att bygga vidare på i återtåget till högstaligan.

ANNONS

Bayer 04 Leverkusen 2-2 FC Köln

Ett annat lag som har sina chanser på Europa League är Köln som tack vare poängen borta mot Leverkusen har ett bra utgångsläge inför den sista omgången. Vinst mot Mainz samtidigt som Freiburg inte tar tre poäng borta mot Bayern skulle betyda direktplats ut i Europa för Köln. En klubb som verkligen jobbat på ett imponerande sätt framåt utan att göra något förhastat.

För Leverkusen betyder poängen att kontraktet är säkrat till kommande säsong. Vilket gjorde att klubben kunde gå ut och bekräfta att Tayfun Korkut inte kommer att få fortsatt förtroende som tränare. 8 poäng på 10 matcher, ett klart underbetyg för Korkut som lyckats med bedriften är att göra ett dåligt lag ännu sämre. En merit i sig.

SC Freiburg 1-1 FC Ingolstadt

Ingolstadt säger vi hejdå till. Poängen mot Freiburg räcker inte för ett lag som verkligen, verkligen försökt att rädda sig själva. Ingen kommer att sakna Ingolstadt nämnvärt. Men en stor eloge för deras gedigna försök att undvika ett nästan oundvikligt öde. De lämnar med flaggan i topp. Två säsonger blev det i Bundesliga, nu tror jag inte vi får se dem där på ett bra tag.

ANNONS

Och det var en skärrad motståndartränare i Christian Streich, vars Freiburg fortfarande har möjligt på Europa League, som satt på presskonferensen efter matchen och knappt kunna hålla tårarna tillbaka. Tränaren var själv där för två år sedan och visste vad kollegan Maik Walpurgis skulle gå igenom under de kommande veckorna. Helgens kanske finaste ögonblick.

FC Augsburg 1-1 Borussia Dortmund

Augsburg gick in i mötet med positiva skallar för att ta poäng hemma mot Dortmund. Något som hemmalaget lyckades med efter att islänningen Finnbogasson gjort 1-0 i den första halvleken. Med lite tur hade han kunnat bli tvåmålsskytt men Roman Bürki stod i vägen. Målet och poängen kan visa sig oerhört viktigt i bottenstriden, där Augsburg fortsatt är högst involverade och kan falla på målskillnad.

Dortmund i sin tur är nog en aning besvikna över att man inte lyckades få in ett andra mål sett till dominansen i den andra halvleken. Det vill sig helt enkelt inte för Tuchels lag och det finns fortfarande ett stort mörkt moln ovanför klubben kring framtiden. Poängen betyder dock att Dortmund fortsatt är i pole position för den tredje direktplatsen ut i Champions League, vilket var något av en tröst i lördags.

ANNONS

VfL Wolfsburg 1-1 Borussia Mönchengladbach

Wolfsburg kunde tacka sin lyckliga stjärna för att de faktiskt säkrade en poäng mot Mönchengladbach. Gladbach borde ha dödat matchen redan i första halvlek men misslyckades. Och poängen kan bli högst avgörande när Wolfsburg nästa vecka ställs mot bottenkonkurrenten Hamburg.

Oron stiger i Volkswagenstaden där tankarna fortfarande är splittrade. För ingen vet riktigt hur man ska gå vidare och med tanke på att risken finns att det kan bli två ödesmatcher i form av kval så är det svårt att planera framtiden.

Dieter Hecking, som fick lämna Wolfsburg tidigare under säsongen, blev avtackad efter sina fyra år i klubben inför matchen och ska efter matchen ha varit inne i Wolfsburgs omklädningsrum för att ge sina tidigare spelare några motiverande ord inför kommande helgs match.

ANNONS

Schalke 04 1-1 Hamburger SV

Klaas-Jan Huntelaars stora avslutningsföreställning slutade inte på det sättet som många önskade sig. Länge hade Schalke ledningen men precis som tidigare under säsongen såg vi hur de kungsblå inte kunde hålla i över 90 minuter. Markus Weinzierls status har naggats i kanten till följd av det obalanserade intryck Schalke har givit den här säsongen, men lär få fortsatt förtroende kommande år om än med mindre spelrum för poängtapp.

Hamburg lyckades genom den tunge Pierre-Michel Lasogga ta en makalöst viktig poäng som gav hopp i klubben. HSV har tappat allt på sistone men det här målet är brutalt viktigt inför mötet med Wolfsburg. Men lite tur hade man ändå. För Sead Kolasinac hade en nick i mål i den 94:e minuten som dömdes bort efter att den assisterande domaren bedömt bollen som utanför kortlinjen på den slagna hörnan. Vilket visar på Hamburgs skörhet.

ANNONS

FSV Mainz 4-2 Eintracht Frankfurt

BRANIMIR HRGOTA NÄTADE! Och som han gjorde det. Aymen Barkoks eminenta framspelning överglänstes av Hrogtas nedtackning och halvvolleyskott i mål. Det var på tiden och det var härligt att se en sådan fin individuell prestation av den svenske anfallaren som haft så svårt att göra mål under säsongen.

Men målet räckte inte långt i derbyt. Frankfurt hade 2-0 men förlorade med 4-2 efter att Mainz lagt motorn i högsta växeln och tryckt på för säkrat kontrakt. För vinsten betyder med största sannolikhet att Mainz nästa år spelar i Bundesliga. Tränaren Martin Schmidt sitter på kontrakt över nästa säsong, men det tisslas och tasslas om att hans tid i klubben kan vara över.

Omgång 33 var omgången då Bundesliga nådde en ny nivå. Det hände så otroligt många saker på så många platser att det knappt gick att följa med i rapporteringen. Det svängde fram och tillbaka, tabellerna fick skrivas om vid flera tillfällen. Det var länge sedan jag kände mig så genuint upprymd av vad som pågick i Bundesliga, för det hände saker hela tiden.

ANNONS

Omgång 34 kan möjligen slå det. Främst genom en spännande bottenstrid. Tre lag slåss för att undvika den där kvalplatsen. Hamburg med sina 35 poäng (nu på kvalplats) ställs mot Wolfsburg med sina 37 poäng (precis ovan kvalplats) på Volksparkstadion i Hamburg. Det kommer att bli en fascinerande batalj som kommer att betyda så otroligt mycket. Med på ett hörn finns också Augsburg (möter Hoffenheim borta), som på grund av sina dåliga målskillnad kan bli involverade i striden också. Så vi har en rafflande avslutning av se fram emot. Även i år.

Publicerad 2017-05-15 kl 10:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto