Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fanns ingen utväg för Dortmund och Tuchel

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det som det sedan veckor tillbaka ryktats om blev idag officiellt. Thomas Tuchel får lämna Borussia Dortmund bara dagar efter att han fört klubben till vinst i DFB-Pokal. Firandet som han gjorde tillsammans med laget hemma i Dortmund blev det sista offentliga framträdandet hos ”Die Schwartzgelben” för Tuchel som nu får leta nytt jobb.

”Jag vill inte framstå som naiv”, sa Tuchel under en presskonferens nyligen när han frågades om relationen till klubbledningen, spelarna och kring framtiden. Efter månader av konflikter hade även Tuchel insett att han hans framtidsutsikter inte såg ljusa ut och försökte att rädda det lite som faktiskt kunde räddas. Tränarens agent har också försökt fixa till relationen, men det var redan försent.

ANNONS

Jag kan inte tänka mig något annat än att ett inofficiell beslut togs för länge sedan. Ju längre relationen har lidit, desto större har klyftan mellan Tuchel och hela klubben varit. Om det inte har handlat om dispyter med Hans-Joachim Watzke så har det varit missnöje från spelarna kring Tuchels frånvarande stil och brist på förmåga att skapa relation.

Inte minst relationen till spelarna, eller bristen på den, visade sig mot slutet då det började sippra ut den ena historien efter den andra. Droppen som fick bägaren att rinna över var när Nuri Sahin inte bara petades ur startelvan, utan hela matchtruppen tätt inpå DFB-Pokalfinalen. Något som fick flera av Sahins bundsförvanter att gå ut och kritisera tränaren, inte minst Marcel Schmelzer.

Men egentligen spelade någonstans ingen roll. Tuchel hade bränt alla sina broar redan tidigare. För när man har det bästa poängsnittet av alla tränare genom tiderna, pulveriserar det ena rekordet efter det andra, så ska till något alldeles exceptionellt för att en klubb ens ska behöva fundera över ett tränarbyte. Jag kan inte minnas många tränare som trots framgångar fått lämna sina klubbar.

ANNONS

Den här gången fanns det dock ingen utväg för Dortmund och Tuchel. Trots att han tog hem den tyska cupen med laget. Trots att han hade ett poängsnitt på över 2 poäng per match så kunde det bara sluta på ett sätt. Hans egen personlighet satte stopp för en fortsättning, även om kontraktet löpte ut första nästa sommar.

För Tuchel kommer det att vara en rejäl lärdom. I Mainz hade han liknande tendenser men räddades hela tiden av att han var, om man nu kan säga så, ”lite bättre än klubben” om ni förstår vad jag menar. Han överpresterade i den tillvaron och Mainz skulle aldrig kunna hitta en lika bra ersättare. I Dortmund däremot finns det goda möjligheter att kunna hitta en meriterad tränare som kan uppnå liknande resultat.

Lucien Favre nämns som den nuvarande huvudkandidaten och det är ett namn som cirkulerat kring Dortmund tidigare. Han passar in i profilen på många sätt. Han kan ligan, har en bra meritlista och har visat att han är beredd att ge unga spelare chansen och kan utveckla dessa. Dessutom har den viktige Marco Reus sagt att Favre varit den enskilt viktigaste personen i hans karriär, vilket är ett plus i kanten.

ANNONS

Ett annat namn som var intressant var Julian Nagelsmann. Men han ska ha tackat nej, mycket talar för att han riktar in sig på att över Bayern München inom de kommande två åren. Niko Kovac finns i diskussionerna. Likaså Peter Stöger och Peter Bosz, men jag skulle nog sätta mina slantar på att det är Favre som tar över efter Tuchel.

Tuchel får för sin den slicka såren snabbt. Hans agent har redan blivit kontaktad av Bayer Leverkusen och tränaren sägs vara mycket intresserad av uppgiften, trots att de inte spelar ute i Europa nästa år. Kombinationen Tuchel och Leverkusen tror jag mycket på. De skulle mycket väl kunna snuva Dortmund på andraplatsen nästa säsong.

Så slutet gott, allting gott? Ja, kanske i detta fall.

Publicerad 2017-05-30 kl 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto