POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Rudy kan vara Bayerns bästa nyförvärv denna sommar

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Kanske var det en av de större överraskningarna under våren när det blev klart att Bayern München inte bara värvat en, utan två spelare från uppstickarna 1899 Hoffenheim. En klubb vars fjolårssäsong varit över all förväntan under ledning av Julian Nagelsmann och som i slutändan placerat sig på fjärdeplats i Bundesliga.

Bayern var självklart inte sena med att se potentialen i tabellfyrans spelare och ge sig in i jakten på dem. Inte var det särskilt förvånande att Niklas Süle var den ena av spelarna som Bayern till slut värvade. Mittbacken som jagades av bland andra Chelsea spås en lysande framtid och att han fanns att värva för dryga €20 miljoner. Vilket var en möjlighet som Bayern inte kunde gå miste om.

Det andra namnet var mer överraskande, inte minst för den tyska journalistkåren. För Sebastian Rudy var visserligen en av de viktiga spelarna, om inte den viktigaste, i Hoffenheim förra säsongen. Han var briljant på mittfältet och det är ingen tillfällighet att han under de senaste åren varit en stabil del i Joachim Löws landslag som nu är på framfart mot VM i Ryssland.

Men trots hans fjolårssäsong. Trots hans sina 20 landskamper. Intrycket var hos flera journalister att det här var ytterligare en i drösen av spelare som Bayern värvat för att försvaga sina konkurrenter, snarare än att förstärka sina egna chanser att bli bättre. Ett led jag nog måste medge att jag också hamnade i, även om jag såg lite ljusare på hans möjligheter till speltid och Bayern ändå hade en genuin ambition med värvningen.

På ett centralt mittfält bestående av de ”givna” Arturo Vidal och Thiago kändes Rudy inte som en spelare som skulle kunna trycka sig förbi in i startelvan. När sommarens dyraste nyförvärv Corentin Tolisso dök upp förbättrades inte chanserna på pappret och någonstans fanns ju där också en bortglömd Renato Sanches. Det och minnet av Ancelottis säsong, där han knappt roterade och främst spelade de erfarna spelarna (Joshua Kimmich försvann under våren, men inte på grund av skada) så såg chanserna inte så där jättebra ut för Rudy.

Inte heller var det till mittfältarens fördel att han skulle spela Confederations Cup under sommaren. Inte för att erfarenhet i sig skulle skada, tvärtom visade den sig i efterhand vara kanske precis det han behövde. Men deltagande i Confed betydde att Rudy skulle vara en av de absolut sista att ansluta till försäsongsuppladdningen för Bayern. Något som skulle kunna förlänga hans uppstartssträcka ytterligare.

27-åringen har dock inte visat sig det minsta brydd över de scenarion som vi andra utmålat. Försäsongen har visat att Rudy inte behövt någon längre tid för att anpassa sig till sin nya tillvaro. Efter segern i Confederations Cup, där Rudy gjorde bra ifrån sig, ser han ut att bara ha växlat upp ytterligare. Från att av många varit uträknad ser han nu ut att vara en av de mest givna mittfältarna i Bayern, åtminstone sett till vad han presterat under de senaste veckorna.

Nu senast i DFB-Pokal visade Rudy att han är redo att konkurrera om en av startplatserna som annars har sett solklara ut för Vidal och Thiago. Med den sistnämnde i sjukstugan tog Rudy sig an rollen som spelmotorn på ett utomordentligt övertygande sätt. 119 bollkontakter under matchen, endast 9 missade passningar – Rudy såg ut som om han aldrig burit någon annan tröja än Bayerns under sin karriär.

Från sin centrala mittfältsroll blev han en naturlig länk mellan försvar och anfall. Var alltid en mittpunkt att spela på för att gå från defensivt bollinnehav till offensivt, något han lyckades med utan några större bekymmer (visst, motståndet var inte det bästa). Han harmoniserade utmärkt med mittfältskollegan Tolisso vid sin sida, vilket ger Ancelotti fler alternativ inför säsongen hur han vill ställa upp sitt mittfält. Vidal och Thiago framstår inte alls som lika givna längre.

Som det ser ut kan Rudy – den minst omtalade av Bayerns nyförvärv – vara det som i slutändan gör mest nytta. Hans kameleontlika förmåga att anpassa sig efter sina medspelare och skapa sin egen roll är imponerande. Där mittfältet förra årets kändes rätt ”rollstyrt” med Vidal som terriern, Thiago som spelmotorn och Alonso som regissören är det första intrycket att Rudy kan axla alla dessa roller och några till om det så behövs. Han känns mer flexibel, mer dynamisk och anpassningsbar än sina konkurrenter, vilket öppnar upp för honom som ett bra alternativ för Ancelotti beroende på vad som behövs.

Om försäsongen och de första tävlingsmatcherna är ett indicium på vad som väntar, är intrycket något helt annat nu än vad det var när nyheten blev officiell. Rudy känns som en värvning som kommer kunna göra stor nytta för Bayern under säsongen. Han känns inte alls som en alibivärvning för att försvaga en motståndare. Tvärtom känns han som en spelare som kommer att berika Bayern med sin osjälviskhet och flexibilitet. Och det helt utan övergångssumma. Därför kan han vara sommarens bästa nyförvärv av Bayern när vi kollar tillbaka efter säsongen.

Publicerad 2017-08-14 kl 18:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto