Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Heynckes-effekten tycks aldrig vilja avta

Följ mig på twitter: @atnilsson

Det var ett Der Klassiker som blev en rätt ensidig historia i slutändan. Bayern München tog ledningen, utökade den ytterligare två gånger innan Borussia Dortmund i slutet av matchen kunde reducera. Ytterligare tre poäng för Bayern vars formkurva är skrämmande bra just nu. Jupp Heynckes-effekten tycks aldrig vilja avta.

Med det sagt var Bayern inte helt övertygande på fotbollsplanen. Det råder inga som helst tvivel om att Bayern är på väg i rätt riktning, men det är en lång väg att vandra om de tyska mästarna vill kunna utmana ute i Europa. För mer disciplinerade motståndare finns det stora ytor att nyttja än så länge när Bayern kliver framåt, något Heynckes är medveten om.

ANNONS

Han är bara i början av det han vill åstadkomma. Precis som han säger kommer det att ske mycket den dagen han har tillgång till alla sina spelare. Manuel Neuer, Jerome Boateng och Thomas Müller saknades mot Dortmund, alla tre givna i startelvan när de är friska. Även Franck Ribéry är ett avbräck, om än inte lika avgörande för den 72-årige tränaren.

Dortmund skulle bli största testet hittills men det var långt ifrån så. Returen mot Paris-Saint Germain är den matchen som kommer att visa var någonstans Bayern just nu står i den europeiska hierarkin. Just nu är det svårt att sia om huruvida de är etta, femma eller tia i Europa. Det enda som den senaste månaden har visat är att de är på frammarsch – det med besked.

För den eventuella ersättaren blir det intressant att se hur denne ska ta vid. Den största kritiken mot Carlo Ancelotti var att han satsade på fel spelare, inte byggde en tydlig hierarki, något som nu Heycnkes gjort och det framgångsrikt. Den som tar över till sommaren kommer naturligtvis vilja sätta sin prägel, men hur stor spelrum har den tränaren att välja sin egen stomme nu när det tyska gardet visat framfötterna? Kanske därför som Bayern främst söker en tyskspråkig tränare.

ANNONS

I Dortmund blir landslagspausen högst viktig för att regenerera självförtroende. Förlusten mot Bayern var ytterligare en i raden på en usel formkurva. Framför allt är det defensiven som oroar, men offensivt brände BVB alldeles för många chanser. Aubameyang, Yarmolenko med flera hade ypperliga möjligheter att göra mål men lyckades inte.

Självklart sprids en oro internt om huruvida Peter Bosz är den rätte. En formdipp har en tränare alltid rätt till, men när den orsakar sådan skada på säsongsambitionerna är det svårt att negligera den utan att ifrågasätta. Spelarna stöttar holländaren till fullo – något som inte var fallet kring Thomas Tuchel – men det spelar mindre roll när klubbledningen inte ser indikationer som går i rätt riktning.

Bosz har med inledningen av säsongen givit sig rätten att få ordna till situationen. Han kommer att få hösten på sig att ordna detta. Men skulle Dortmund gå in i januarivilan med minsta tvivel skulle det inte förvåna mig det minsta om klubben skulle se sig om efter andra alternativ. Dortmund har helt enkelt inte råd att offra en säsong för att få holländaren att sätta sin idé.

ANNONS

Vad som också kan öka ambitionen att byta är att intressanta kandidater troligen finns tillgängliga. Lucien Favre var ett huvudspår när klubben bestämt sig att göra sig av med Tuchel. Julian Nagelsmann är fortfarande kvar i Hoffenheim och redo för större uppgifter. Det ger Dortmund möjligheten att byta tränare, utan att för den delen byta ned sig.

***

Klart idag blev det också att den som varit projektansvarig för VAR i Bundesliga, Helmut Krug, får lämna jobbet med omedelbar verkan. Krug har tillsammans med domarchefen Herbert Fandel fått utså hård kritik under de senaste månaderna från flera håll, inte minst domarkåren själva. De två herrarna ska ha skapat en kultur där de gynnat sina egna favoriter, de domare som inte sagt ifrån utan anpassat sig i ledet. Hårdaste kritiker har de erfarna domarna Felix Brych och Manuel Gräfe varit, som stått på sig i diskussionerna.

Krug är den första som offras av förbundet, men kommer att arbeta kvar i än mer tillbakadragen roll (för det är ju trots allt ett fotbollsförbund vi pratar om, där sparkas ingen tydligen). Än mer intressant att det kommit fram uppgifter om att Krug ska ha påverkat en av VAR-domarna i samband med matchen mellan SchalkeWolfsburg (1-1). Krug, född i Gelsenkirchen (Schalkes tillhåll), ska ha påverkat VAR-domaren Marco Fritz att inte ingripa vid två tillfällen som varit till fördel för Schalke.

ANNONS

Något Krug själv bestämt hävdar inte är sant, men som kanske fick en indirekt bekräftelse när förbundet idag i samband med Krugs ”omplacering” skrev att ingen i ledande förbundsroll, inklusive Krug själv, har rätt att ha kontakt med VAR-domarna i samband med match. En liten passus som kändes välplacerad i stycket.

Intressant att se hur detta kommer att gå vidare. Jag förväntar mig att Fandel (som dömde Danmark-Sverige Parken vid inrusningen) förr eller senare också kommer att få lämna sitt jobb. Han har lyckats hålla sig kvar länge trots kritik på att domarkvaliteten gått ner, men situationen börjar bli alldeles för odräglig för att förbundet ska kunna låta den fortgå. Återstår att se hur lång tid det tar innan något sker på den fronten.

Publicerad 2017-11-06 kl 17:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto