Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Europa League räddar upp svag cupsäsong för tyska klubbarna

Följ mig på twitter: @atnilsson

Med viss möda och besvär kunde både Borussia Dortmund och RB Leipzig ta sig vidare i Europa League. Detta mot italienskt motstånd, något som koefficientmässigt var bra för den tyska fotbollen som haft en sina tyngre år ute i Europa den här säsongen. En bild som cementerades redan i kvalen då Hoffenheim (senare gruppspel Europa League) och Freiburg missade att ta sig vidare.

Nu är det två tyska lag kvar i åttondelsfinalen av Europa League och Bayern München är mer eller mindre klara för kvartsfinalen av Champions League. Vilket ändå räddar  en säsong som såg att kunna bli en ren katastrof för Tyskland i det europeiska cupspelet, även om det fortsatt kommer att bli en av de sämre säsongerna på senare år.

ANNONS

Den fördelaktiga lottningen i Europa League öppnar dock upp för att vi får se åtminstone ett lag i kvartsfinalen av turneringen. Borussia Dortmund ska ta sig förbi RB Salzburg, tyskarna är ordentliga favoriter till att göra det. Det har svajat rejält i insatserna för Peter Stögers lag, men faktum är att Dortmund på den här sidan nyåret inte har förlorat en enda match hittills.

Fyra segrar, fyra oavgjorda på åtta matcher och det utan att ha imponerat. Det finns mycket potential att ta av i Dortmunds fall, men det saknas aggressivitet på mittfältet och en trygg ryggrad i laget. Det till trots ska klubben ta sig vidare till nästa omgång av Europa League. Klasskillnaden jämfört med österrikarna är helt enkelt för stor.

Svårare blir det för Leipzig som efter avancemanget mot Napoli nu ställs mot erfarna Zenit St. Petersburg. Ska villigt erkänna att jag inte sett en enda sekund av ryssarnas fotboll den här säsongen men Zenit brukar vara att räkna med i de här sammanhangen. Erfarenheten finns där från tidigare och de brukar vara pålitliga.

ANNONS

De slog trots allt ut Celtic som är långt ifrån ett oävet fotbollslag. I gruppspelet vann Zenit fem av sex möjliga matcher och kryssade i den kvarvarande (borta mot Rosenborg). En intressant uppgift för Leipzig som har alla möjligheter att ta sig vidare, men som inte helt verkar ha lärt sig att hantera rotationen som krävs för att lyckas ute i Europa.

Ett lag förväntar jag mig dock går vidare till kvartsfinalen. Dortmund är det givna tipset, men jag har en viss oro sett till deras insatser på sistone. Leipzig måste steppa upp ytterligare för att ta sig vidare, där vet vi alla att en bra dag så är RBL svårslagna. Något vi ur tyska fotbollsögon får hoppas på sker, det vore bra om den tyska aktien i Europa League kunde bli starkare. Inget tyskt lag har ännu inte lyckats nå en EL-final, vilket vore på sin plats.

ANNONS

***

Två matcher i helgen som är måsten att se. Först ut är Nordderbyt mellan Werder Bremen och Hamburger SV Weserstadion. Efter Mainz poäng igår har nu Hamburg sju poäng upp till dem och sex till Bremen som just nu ligger på kvalplats. Förlust idag för Hamburg, skulle betyda att nästa veckas match mot Mainz blir den mest avgörande i klubbens Bundesligahistoria. Två raka förluster och klockan kommer att sluta ticka på Volksparkstadion under våren.

Den andra är matchen imorgon på BayArena mellan Bayer 04 Leverkusen och Schalke 04. Två lag som var två att fjolårets stora besvikelser, som nu båda är uppe och nosar på Champions League-platserna. Leverkusen är fyra och Schalke är sexa, samma placeringar har i formtabellen sett till de senaste fem matcherna. Högst intressant tränarduell mellan Heiko Herrlich och Domenico Tedesco, väl värd att kolla på för den som har möjlighet.

ANNONS

***

Bruno Labbadia, en klassisk Feuerwehrmann, fick jobbet i Wolfsburg efter att Martin Schmidt mer eller mindre bett om att få lämna. En poäng igår mot Mainz och omedelbart en tydlig handskrift på sitt arbetet med en 4-2-3-1. Kan bli bra det där med Labbadia tror jag. Har ju bevisligen fått effekt på i kris tidigare och vill spela en fotboll som passar publiken på Volkswagenarena. Däremot risk för oro i sommar när sportchefen Olaf Rebbe lär få lämna, vilket också kan bli kostsamt Labbadia om det vill sig illa.

Ett namn som diskuterats ersätta Rebbe var Matthias Sammer, som avböjt möjligheten. Ett annat namn som diskuterats på sistone är Hannovers Horst Heldt, som också var intressant för Köln under hösten när Jörg Schmadtke (nu på väg till Hamburg) fick gå. Heldt har gjort ett strålande jobb i Hannover och om Volkswagen vill satsa igen kan ha se sin stora chans i Wolfsburg. Inte omöjligt att han tar jobbet efter säsongen

ANNONS
Publicerad 2018-02-24 kl 11:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto