Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kovac - ett C-val i bästa fall

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Efter månader av letande, veckor av intensivt sådant är det nu klart vem som kommer att ersätta Jupp Heynckes (eftersom Jupp själv inte ville fortsätta) till sommaren i Bayern München. Mitt under brinnande Champions League-lottning valde Hasan ”Brazzo” Salihamidzic att i Bayern TV’s egen sändning – så kan man också locka publik till sin produkt – gå ut med att Niko Kovac under gårdagen kritat på ett treårskontrakt med klubben. Något som väntas kosta Bayern runt 20 miljoner för att köpa loss honom från kontraktet i Eintracht Frankfurt.

Det dröjde inte många sekunder innan de första åsikterna var ute på de sociala medierna och det är en bred flora av åsikter. Allt från det positiva ”Jupp Junior” till det mer negativa ”vi har en ny tränare till säsongen 19/20” samt allt däremellan. Det är ingen som riktigt gått oberörd att döma av de inledande reaktionerna, tvärtom har valet väckt mer känslor än ett tränarval i Bayern gjort på länge. Trots att Kovac var ett väntat namn i sammanhanget.

ANNONS

Efter att Jupp i början av mars, för andra gången, tydligt markerat att han inte kommer att fortsätta gick Bayern på högvarv för det andra alternativet man hade. Thomas Tuchel däremot var inte så enkel att charma som Bayernbossarna hade trott. Tvärtom kände han sig förbisedd i sammanhanget och valde ett annat alternativ (med största sannolikhet PSG). Kvar stod Bayern med sitt egensatta krav på en tyskspråkig tränare och ytterligare två tränare i Julian Nagelsmann (”Jag blir kvar i Hoffenheim till åtminstone 2019”) och Ralph Hasenhüttl (”Jag är inte redo för att träna Bayern”) som inte kunde tänka sig jobbet.

Därmed fanns mer eller mindre endast 46-årige Niko Kovac kvar av de rimliga alternativen. Den Berlinfödde kroaten som anlände till ett krisande Frankfurt med uppgiften att rädda dem undan nedflyttning. Något han lyckades med efter nervkittlande kval mot FC Nürnberg. Hans första fulla säsong i Frankfurt slutade med en elfteplats och i år slåss klubben för en av platserna ut i Europa. Femma i tabellen med tre poäng ner till Hoffenheim som ligger nedanför Europastecket.

ANNONS

Och jag ska inte döma ut Niko Kovac direkt, men nog fasen är det ett C-val i absolut bästa fall, hur bra han än gjort det i Frankfurt. Sett till de senaste 20 åren är det väl egentligen bara Jürgen Klinsmann som haft en så pass klen meritlista som fått tagit över tränarjobbet i Bayern. Det går heller inte att bortse ifrån att om inte Kovac haft en bakgrund i Bayern som spelare (en period som jag inte har en enda minnesbild från) och är polare med Brazzo, så hade han aldrig fått jobbet i Bayern eller ens varit påtänkt med den meritlistan.

Jag har all respekt för Kovac gjort i Frankfurt, det blir spännande att se om han kan anpassa sin framgångar efter nivå. Det är en sak att göra det bra i Eintracht, det är en helt annan att göra det i Bayern. Nu ska han manövrera en av världens största klubbar, några av de bästa spelarna och dessutom lära sig hantera 3-dagarsrytmen. Jag utgår ifrån att Bayern kommer att sätta erfarna lirare bredvid honom för brorsan Robert lär inte räcka långt nog. Att behålla Peter Hermann borde ligga nära till hands förutsatt att den nuvarande assisterande vill.

ANNONS

Fotbollsmässigt har Kovac varit mer jordnära, en mer ”kalva upp ärmarna”-tränare än en visionär. Vilket inte behöver limma illa, men som kommer att bli en omställning för hela föreningen. Försvarsmässigt har Kovac visat styrka, men offensivt har mycket berott på individuell klass och där kan man fråga sig om 34- respektive 35-årige Arjen Robben och Franck Ribéry räcker till. Och hur enkelt blir det för Kovac att behöva motivera Robert Lewandowski som försökt tvinga sig till en flytt under sommaren? Omöjligt att veta, det blir upp till bevis direkt.

Än är det för tidigt att säga särskilt mycket mer. Dock kan vi återigen konstatera att Bayern försöker lyckas med konststycket att stärka sig själva genom att försvaga en Bundesligakonkurrent. Leon Goretzka var först ut. Inför nästa säsong, nu Kovac. Mer är att vänta. Det fungerar för att betrygga och behålla sin position som topplag i Bundesliga, frågan är om det är nog för att behålla sin position i Europa. Jag är tveksam.

ANNONS
Publicerad 2018-04-13 kl 15:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto