Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bottenstriden inget annat än en duell mellan Wolfsburg och Hamburg

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Som så ofta på senare år är det bottenstriden, snarare än toppstriden, som är det man håller ögonen på när Bundesliga närmar sig sina sista omgångar. Och precis som vanligt är det Hamburger SV som gör bottenstriden till vad den är, en historia om en Bundesligaklocka och en dinosaurie som aldrig tycks kunna åka ur oavsett utgångsläge. 

För några veckor sedan dömde jag ut Hamburgs chanser till att klara sig kvar. När jag var nere med bland andra Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher för att se HSV ta emot Bayer Leverkusen på hemmaplan var de bland de absolut sämsta insatserna jag någonsin sett av ett Bundesligalag. Iskallt, nästintill förnedrande för hemmapubliken var matchen som slutade med förlust 1-2. 

ANNONS

Två månader sedan och hoppet tändes genom att Christian Titz tagit över tränargörat som ingen ville ha. När Markus Gisdol fick gå var det svårt att locka nya tränare att ta över ett uppdrag som i historieböckerna skulle stämplas som första tränare att åka ur med Hamburg. Ingen utifrån ville ta uppdraget och Titz (tidigare U23-laget) hade inget att förlora, alla räknade ändå med att nedflyttningen var klar. 

Från att ha varit genomusla i mitten av februari är nu Hamburg det lag i bottenstriden som spelar den allra bästa fotbollen. Det är ingen slump att HSV tagit en hel del poäng och nu på allvar jagar lagen kring kvalplatsen i hälarna. Tre segrar på de senaste sex matcherna, varav två av dessa har varit mot bottenkonkurrenter (FreiburgWolfsburg). Det nordtyska laget har givit sig själva möjligheten att återigen se sitt ofrånkomliga öde i 2. Bundesliga i vitögat och sedan ta sig skakade, men helskinnade förbi. 

ANNONS

Istället är det Wolfsburg som ser ut att vara laget som ligger riktigt, riktigt risigt till. En klubb som inledde säsongen med Fredrik Ljungberg som assisterande tränare på bänken och idag har sin tredje huvudtränare på plats i Bruno Labbadia. Samme Labbadia som räddade Hamburg undan nedflyttning 2015 och i helgen fick se just Hamburg köra över sitt lag hemma på Volkswagenstadion med 3-1. 

Formmässigt är Wolfsburg helt ur slag, Labbadia har långt ifrån den effekt han hade i Hamburg 2015 att slå igenom i Wolfsburg 2018. Krisen förvärrades ytterligare av att Mainz besegrade RB Leipzig med 3-0 igår, något som sätter ytterligare press på att Wolfsburg (just nu kvalplats) behöver ta fram ett dolt ess i rockärmen för att överleva inte bara kval, utan direktnedflyttning. 

Esset för Wolfsburg kan vara spelschemat, där FC Köln finns kvar på hemmaplan i den sista omgången. Ett redan nedflyttat Köln som i helgen mot Freiburg visade att de inte håller Bundesliganivå under stora delar av de 90 minuterna. Jag skulle inte vilja sträcka mig till att säga att de är garanterade tre poäng, men med bara lite vilja ska Wolfsburg kunna hämta hem poängen. Samtidigt har vi inte sett mycket av den varan på sistone. 

ANNONS

En vara vi har sett desto mer av i Hamburg som har Eintracht Frankfurt och Borussia Mönchengladbach kvar på spelschemat. Två tuffare tillställningar med lag som slåss om Europa League-platser, men jag har ändå en känsla av att Hamburg kan knipa åtminstone tre av sex möjliga poäng. Och tre skulle faktiskt kunna räcka om Wolfsburg går helt på pumpen i de sista två omgångarna. 

För mig är bottenstriden inget annat än en duell mellan Wolfsburg och Hamburg. Freiburg och Mainz ligger i farozonen för kval och skulle kunna båda kunna åka ur direkt, något vi kan ta i nästa veckas text när vi vet resultatet av nästa omgång. Men ögonen kommer att följa plingen från Wolfsburg och Hamburgs matcher de kommande två veckorna. Inget snack om saken. 

*** 

Retur i Champions League väntar för Bayern München imorgon och jag känner redan att det är över. Var länge sedan jag inte såg några möjligheter alls till avancemang för Bayern men i det här fallet känns det helt kört. Jag kan inte se att det ska kunna ske mot ett Real Madrid som får allting att gå sin väg i CL. Jag är mest ledsen för Jupp Heynckes, den gubben unar jag absolut allt i hela världen. 

ANNONS

*** 

Ralph Hasenhüttl ändå. För några veckor sen kandidat till jobbet i Bayern, tackade nej och ville förlänga i Leipzig som nu tvivlar efter kräftgången i ligan de senaste veckorna. Missar Leipzig Europa League kan det vara så illa att han ryker. Ryktas om att han träffat Frankfurts Fredi Bobic som ska vara intresserade. Snacka om tapp på aktiemarknaden för Raffe. 

*** 

Max Meyer förklarar sig mobbad i Schalke efter att ha blivit petad ur truppen till helgens match mot Mönchengladbach. Schalke menade på skada, Meyer själv sa sig vara helt fit for fight redan i torsdags. Mittfältaren som lämnar Schalke till sommaren när kontraktet går ut går hårt åt klubbledningen och pekar ut sportchefen Christian Heidel som boven i dramat. Istället för att spela match åtnjöt Meyer en VIP-loge tillsammans med sin agent Roger Wittmann på RheinNeckarArena. Där fick han se Hoffenheim besegra Hannover med 3-1. Kanske är det just Hoffenheim som blir Meyers nästa adress. 

ANNONS

*** 

På tal om Hoffenheim. Varför pratas det så lite som Julian Nagelsmann? Underbarnet som firades stort förra säsongen och som igen ser ut att ta Hoffenheim ut i Europa, kanske till Champions League. Då talar vi om ett lag som tappade några av sina allra bästa spelare förra sommaren och inte stod för några större inköp. Det är inte allt annat än imponerande och att han dessutom gjort klart att han stannar ytterligare ett år måste verkligen svida för Bayern och Borussia Dortmund. Han är bra Nagelsmann, riktigt bra. 

Publicerad 2018-04-30 kl 10:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto