Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Burgos är Europas mest effektiva lag, Michu: “Vi har en praktiskt taget oslagbar säsong”

Alexandra Jonson


Gårdagens största match i Spanien var såklart El Clásico där Ancelottis Real Madrid besegrade Xavis Barcelona med 3-1 och det finns mycket vi skulle kunna bita tänderna i runt den matchen

Men El Clásico snackas det ju om överallt så jag tänkte att jag istället i dagens blogginlägg lägger fokuset någon helt annanstans. För ungefär samtidigt som El Clásico tog slut igår så började en annan match mellan två spanska rivaler, självklart är det matchen mellan Burgos och Mirándes i den spanska andradivisionen jag tänker på, och nu ska vi ha Burgos fokus. 

För när Burgos igår tog emot lokalrivalen Mirandés så gjorde dem det som det mest effektiva laget i hela Europa. Då inget lag i första eller andra divisionen i Europas fem största ligor varit lika effektiva som Burgos den här säsong, som snittat tre poäng för varje mål de gjort. Då hade de inför mötet med Mirandés bara gjort 6 mål – men tagit 18 poäng. 

Annons

Bakåt hade målvakten José Antonio Caro inte släppt in ett enda mål, därmed hade Burgos hållit nollan i 12 raka matcher och var endast en match ifrån att tangera rekordet som hålls av Atlético de Madrid (13 matcher), som det lag som gått flest matcher i rad i spansk fotbollshistoria utan att släppa in ett mål. 

Låt oss därmed snacka om Burgos och göra det med hjälp av klubbens sportchef, en person de flesta av er nog hört talas om förut. För det är nämligen ingen mindre än Erling Haalands största idol, Real Oviedo och Swansea-legenden Michu. Efter att ha tvingats lägga skorna på hyllan pågrund av skador, blev Michu 2019 sportchef för Burgos och det har gått hyfsat bra. 2020-21 tog laget steget upp i den spanska andradivisionen för första gången på 19 år och nu är de mitt inne i en ny smått historisk säsong.

Annons

Så det var rätt självklart att skicka iväg ett meddelande till Michu som tog hela tre minuter på sig att svara.

Så här långt har säsongen varit praktiskt taget oslagbar, säger han.

– Vi är obesegrade och de 21 poäng vi nu har täcker en stor procent av de 50 som vi behöver för att vara matematiskt säkra. Nu ska vi försöka förlänga denna sviten så länge de går och addera poäng, för vi förstår att en svacka förr eller senare kommer komma när vi får det svårt, då gäller det att vi redan har så många poäng som möjligt i bagaget.

Som ni kan förstå av Michus svar så blev det tre nya poäng mot Mirandés, men lyckades de behålla nollan och tangera rekordet? 

Det blev en dramatiskt match på Estadio El Plantío, efter att Burgos tagit ledningen i den 25:e matchminuten blev deras målvakt Caro utvisad bara tre minuter senare. Då han i ett försök att förhindra ett mål från Mirandés tog bollen utanför straffområdet.

– Det är en oturlig situation, men det är klart att det är ett solklart röttkort. Där förstod vi nog alla att det kunde vara slutet för vår långa svit, det är en lång tid att spela med en spelare mindre, säger Michu.

Där och då gick bollen inte in och det såg länge ut som att Burgos trots allt skulle hålla ut, men i den 94:e matchminuten blev Mirandés Marcos Paulo den första spelaren att göra mål på Burgos denna säsongen. 

Annons

Dramatiken tog dock inte slut där. Utan i den 102:a minuten skulle Mourad El Chezouani för första gången få sitt namn nerskrivet som målgörare när han gjorde 2-1 och såg till att hemmalaget ändå vann.

– Tänk dig extasen vi kände när Mou gjorde sitt första mål inom professionell fotboll och med det dessutom hjälpte laget att vinna med 10-spelare. Det var lite heroiskt, ett superfint manus. Det är vackert när det går din väg, lite jobbigare när det är emot dig.

När Burgos för första gången släppte in ett mål denna säsongen var det inte på förstamålvakten José Antonio Caro, som tidigare blivit utvisad. Han behåller därmed sin 100% statistik och Michu som var med och värvade Caro till klubben inför förra säsongen tror att han har potential för LaLiga. 

Annons

Hur viktig har Caro varit för att ni har hållit nollan i 12 raka matcher?

– Han har varit jätte avgörande för oss den här säsongen, gjort super super avgörande räddningar som borde varit mål. Sen är det klart att laget defensivt varit väldigt starka, laget har jobbat väldigt väldigt bra och alla vet tydligt sina roller. 

Är du överraskad över den säsongen Caro har haft?

– Sanningen är att jag inte är förvånad för även om han inte var första målvakt under fjolsäsongen och bara spelade 14 matcher från start så förstod vi hans nivå. För mig är han en av de bästa målvakterna i den här divisionen och han har nivån för att spela i LaLiga, bara kolla på den säsongen som han gör.

– I fjol var han här på lån och efter att ha varit Valladolids ägodel i många år är vi nu väldigt glada att han är med oss, han kommer utan tvekan fortsätta att dra till sig uppmärksamheten från många lag och kan bli bra transfermaterial för oss. 

Annons

Innan jag släppte Michu bad jag honom berätta om Burgos för de som aldrig hört talas om laget eller staden tidigare.

– Burgos är en väldigt kall och extremt vacker stad i Castilla, med ett exceptionellt landskap. Jag vill bjuda in alla i Sverige att komma hit och besöka oss. Fotbollsmässigt gör vi det väldigt bra, sportsligt når vi bekvämlighet våra mål och staden är väldigt vacker, gastronomin är spektakulär, katedralen imponerande. Det är väldigt nära till Madrid, nära till Baskien, till Cantabria och Asturias, det lätt att ta sig hit från alla håll. Så det är bara att komma. 

—- ————————-

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
90 nya minuter för Williot på bänken när Celta förlorade hemma med 1-2 mot Real Sociedad. Det blir allt mer tydligt att Swedberg inte kommer få någon speltid förrän möjligtvis när Copa del Rey drar igång. Coudet har varit tydlig från första början att han föredrar Gabri Veiga, som dessutom gjort väldigt bra ifrån sig. Samtidigt är Swedberg tillsammans med Kevin Vazquez den enda som inte fått någon speltid den här säsongen. Svensken ska dessutom haft det tufft på träning där han bland annat inte fått delta i vissa taktiska övningar. Nu pratas det i Vigo om att klubben tittar på möjlighet till att låna ut honom i januari men man kommer endast göra det om man kan hitta ett alternativ där han garanterat kommer få speltid, mest troliga skulle vara ett lag i den spanska andradivisionen. 

Annons

Isak Jansson (Cartagena)

Cartagena fortsätter att imponera och Isak Jansson var tillbaka i startelvan efter sina skadebekymmer när man hemmabesegrade Ibiza med 2-0. Svensken spelade 77 minuter och testade motståndarmålvakten vid ett flertal tillfällen. Cartagena ligger nu fyra i Segunda, en poäng bakom Burgos. 


Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Det har varit lite med speltid för Max Svensson sedan han kom till Depor i somras men igår fick han överraskande chansen från start mot Linares och överraskade gjorde även han på planen. Som en av planens stora giganter gjorde Svensson assist till ett av målen och var även nära själv att utöka ledningen, i vad som blev en 2-1 vinst. 

“Det är hög konkurrens och när jag fick veta startelvan blev jag överraskad, men tränaren har visat sitt förtroende för mig och jag tog vara på det. Det är inte enkelt när du inte alltid spelar men det gäller att fortsätta jobba hårt tills möjligheten kommer och idag fick jag den,” sa Svensson efter matchen. 

Annons

Så bra var Svensson, se hans highlights här, att han redan blivit en favorit hos Depor-fansen, några av hyllningarna från fansen på twitter igår var kanske en aningen överdrivna men säger en hel del om hans prestation “Han är den bästa svenska fotbollsspelaren någonsin”, “Just nu vill alla i Coruña döpa sitt barn till Max Svensson”, “Haaland eller Mbappe? Max Svensson!”

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil B)

Spelade cirka en kvart när Real Sociedad bortabesegrade Oiartzun KE med 1-3, lagets fjärde raka vinst. 

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Det blev 90 minuter och en assist för Rolfö i Barcelonas 0-3 vinst borta mot Athletic Club. Tillskillnad mot i landslaget fortsätter Rolfö att spela på en ytterbacksposition hos Barcelona. På onsdag börjar säsongens Champions League med hemmatch mot Benfica. 

Annons

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Olofsson såg hela matchen från bänken när Real Madrid hemmabesegrade Deportivo Alavés med hela 7-1. På torsdag väntar Vllaznia Shkoder i Champions League. 

Publicerad 2022-10-17 19:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto