Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför hotar LaLiga med strejk

Alexandra Jonson

Under torsdagen rapporterade spanska radiokanalen COPE att LaLiga och de spanska fotbollsklubbarna i den spanska första och andra divisionen förbereder sig för att gå i strejk och inte spela ligaomgången som är planerad för fredagen den 28:e oktober. Detta som en proteståtgärd mot en förändring från den vänster socialist ledda regeringen samt höger oppositionspartiet Partido Popular i utarbetandet av en ny idrottslag. 

Låt oss försöka bena ut vad som har hänt, varför LaLiga och klubbarna överväger en strejk och hur sannolikt det är att det faktiskt sker. Som med allt som har med politik och fotboll i Spanien att göra så är det hela inte helt okomplicerat. 

Annons

De politiska partiernas oväntade vändning

El Partido Socialista Obrero Español (PSOE) som sitter på makten i Spanien och oppositionspartiet Partido Popular (PP) har ständigt drabbat samman i kongressen under den här mandatperioden. Men trots det har de två största partierna gått samman i att godkänna en ny idrottslag. 

En idrottslag som ska kontrollera intäkterna för klubbarna inom LFP (Primera och Segunda), och det avtal på 1,994 miljoner euro som finns med CVC

LaLiga-presidenten Javier Tebas ska ha bett PSOE och PP om att inkludera en rad tillägg till idrottslagen för att garantera rättssäkerheten för de gemensamma marknadsföringen och tillgångarna för klubbarna. Förändringar som de två partierna till en början accepterade. PSOE bestämde sig dock överraskande den 13:e september att dra sig ur överenskommelsen för ändringarna som Tebas hade bett om och den 27:e september följde PP efter och gjorde detsamma. 

Annons

Anledningen till den plötsliga förändringen påstås enligt de andra klubbarna vara att partierna blivit pressade av Real Madrid presidenten Florentino Pérez.

– De förhandlade med oss och sen plötsligt sa de till oss att de behövde lyssna på den andra sidan. De lägger större vikt vid en klubbs åsikt än de andra 41 klubbarna. Idrottslagen har ändrats av Florentino Pérez, säger en källa till AS.

Öppnar upp för Super League

När Florentino Pérez först lanserade idén om en Super League så hotade Javier Tebas med att spelare som deltog i den nya Super League inte skulle få spela i den inhemska ligan. En av tillägen som Tebas krävde till den nya idrottslagen från PSOE och PP var en ändring i lagen för att göra detta möjligt, men även den ändringen har nu dragits tillbaka vilket öppnar dörren för möjligheten till en framtida Super League. 

Annons
Real Madrid-presidenten Florentino Pérez

Idrottslagen kan även komma att påverka det avtal på 1,994 miljoner euro som LaLiga gjorde med CVC Capital Partners sommaren 2021, där CVC erhåller 9% av tv-rättigheterna de kommande 50 åren. Då avtalet innehåller en klausul som tillåter att de kan bryta avtalet om den nya idrottslagen tillåter att klubbarna säljer sina tillgångar individuellt, vilket det med de nya ändringarna skulle göra. Även detta i fördel för Florentino Pérez vars Real Madrid tillsammans med FC Barcelona och Athletic Club de Bilbao var de enda tre LaLiga-klubbarna emot dealen med CVC. 

Annons

Real Madrid och Tebas har under det senaste året utbytt mer än tjugo stämningar i domstol om just denna fråga. 

Hur sannolikt är det att det blir en strejk? 

Måndagen den 17:e oktober träffade representanter från LaLiga och 16 klubbar den spanska idrottsministern Miquel Iceta, för att uttrycka sin oro runt den nya idrottslagen och vad det kan betyda för en möjlig Super League. Det var ett möte som enligt de inblandade klubbarna gått väldigt bra. De ska ha lämnat med känslan att de närmade varandra i förhandlingarna. 

Men spänningar mellan de båda parterna har vuxit under veckan och på torsdagen valde Javier Tebas att kalla till extra ligamöte för alla klubbar den 27 oktober. Han har även informerat klubbarna i den spanska första och andra divisionen att det är en stor sannolikhet till en strejk den 28 oktober.

Annons
LaLiga-presidenten Javier Tebas

Av de 42 klubbar i Spaniens två högsta divisioner är alla emot den nya idrottslagen förutom Real Madrid, Barcelona och Athletic Club. Samtliga av dessa 39 klubbar ska även vara för en strejk om regeringen inte återinför de förslagna ändringarna. 

Hur sannolikt det är att det faktiskt blir en strejk är svårt att säga. Klubbarna och även LaLiga bör vilja undvika det med tanke på de ekonomiska förluster som det kortsiktigt skulle kosta dem. Men det är ett seriöst hot från Tebas och om det inte blir någon förändring från regeringen under den kommande veckan så får vi förvänta oss att det blir ett stopp i LaLiga fotbollen den 28 oktober.

Annons
Publicerad 2022-10-20 21:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto