Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Barcelona för bra?

Alexandra Jonson

När det nu blåser som mest runt Barcelonas herrar, som för andra året i rad har åkt ur Champions League i gruppspelet, ser klubbens damer som vanligt helt oslagbara ut. 

Igår kom de, av de flesta ansedda som världens bästa lag, till Malmö och att Rosengård skulle få det tufft mot Fridolina Rolfös FC Barcelona det visste vi alla. Att Barcelona skulle få det så kämpigt som de trots allt fick var inte lika förväntat.

– Det är svårt att säga att du är väldigt nöjd med en prestation efter att du har förlorat med 4-1 men i det stora hela så tycker jag att vi ska vara stolta, vi bevisar att vi inte är ett enkelt lag att möta, sa Oliva Holdt efter matchen 

Annons

Visst låter det konstigt att hylla ett lags prestation efter att de precis har förlorat med 4-1, men faktum är att Rosengård gjorde en väldigt bra match, där man kanske till och med hade kunnat hålla resultatet nere om det inte var för några få misstag.

För Barcelona var det en av de tuffare matcher de spelat den senaste tiden och Fridolina Rolfö höll med efter matchen – vi fick jobba hårt idag, vi möter ett bra Rosengård som ligger kompakt med ett bra försvarsspel och det skapas inte jättemycket ytor centralt för oss, vi får jobba oss in i matchen och till slut få till ett resultat vi är nöjda med. 

FC Barcelona spelar fotboll på en annan nivå än alla andra lag. Ifjol vann de den spanska ligan efter att ha vunnit samtliga 30 matcher med en målskillnad på 159 – 11 och den här säsongen har de vunnit de fem första ligamatcherna med 19-1 i målskillnad. 

Annons

Förra veckan var jag på plats på Estadi Johan Cruyff när de inledde säsongens Champions League med hemmamatch mot Benfica. Det hade inte tagit mer än en minut innan hemmalaget hade tagit ledningen. Barça vann matchen med till slut med 9-0 mot ett Benfica som inte kunde göra något annat än att titta på.

Annons

Jag är normalt inte super förtjust i matcher som slutar med så stora siffror, de bästa fotbollsmatcherna är i min bok de jämna. Ändå lämnade jag Estadi Johan Cruyff förra onsdagen med en känsla att det kan ha varit den fotbollsmatch jag njutit mest av den här säsongen. För så bra var fotbollen som detta Barcelona spelar, det var halv-touchen på bollen, snabbheten i passningarna, rörelserna. Benfica gjorde inte bort sig, de bara hängde inte med, det gick så snabbt att det helt enkelt inte fanns någon chans. 

Innan matchen visade Alexia Putellas upp sin Ballon d’Or, men när bollen började rulla var världens bästa spelare inte med. Det har hon inte varit på hela säsongen, Alexia åkte nämligen på en korsbandsskada innan sommarens EM-slutspel. Det påverkar dock inte Barcelona nämnvärt, de har så många världsstjärnor, så många spelare som likt laget spelar på en helt annan nivå. 

Annons

När jag satt där och njöt av halv-touchen, passningarna och spelarvisionen kunde jag inte hjälpa att tänka hur passande det är att det här laget spelar sina hemmamatcher på Estadi Johan Cruyff, eller att mittfältsgeniet Aitana Bonmantí bär just nummer 14 på ryggen (vilket hon även sagt är en hyllning till just Cruyff). För även om holländaren kanske inte hade varit helt nöjd med vad som skett i klubbens herrlag de senaste åren så hade han varit mer än stolt om han såg den fotbollen som damerna presterar. 

Den stora frågan är dock, hur kan detta Barcelona fortsätta att utvecklas, fortsätta att bli bättre om de alltid vinner och aldrig får något riktigt motstånd. I förra säsongens Champions League var de ostoppbara igenom hela turneringen för att sedan överraskande förlora finalen mot Lyon med 3-1.

Det var kanske den första gången på hela säsongen som Barcelona mötte ett lag som på riktigt kunde utmana dem och det var som att de inte visste hur de skulle försvara sig. Har man en målskillnad på 159 -11, då spelar man inte mycket försvar. Barcelona var vassa framåt mot Lyon men så fort Ada Hegerberg och co kom i en anfallsvåg kollapsade katalanerna totalt. 

Annons

Visst var det till stora delar en ensidig match på Malmö IP igår, Barcelona hade kontrollen och de vann rättvist matchen, men de fick också jobba hårt. Det var inte som mot Benfica där de lekte i 90 minuter. Det var inte heller som mot Lyon där deras eget försvarsspel på riktigt blev testat. Men mot Rosengård var de tvungna att hitta nya vägar i anfallet, de blev utmanade och tilltryckta. Det var en match som jag tror Barcelona inte bara behövde utan som de även njöt extra av, för det var inte så där busenkelt som det för Barcelona tenderar att bli. 

Efter finalförlusten i fjol är det bara en sak som gäller för Barcelona den här säsongen, att vinna Champions League. Det är även i den här turneringen de får de här matcherna, matcherna där de måste rätta sig mer efter motståndarna, hitta nya vägar, där de kan bli utmanade lite grann iallafall. Det är dessa matcher de älskar, men frågan är om de räcker, om de är tillräckligt tuffa, tillräckligt svåra för att detta lag ska kunna utvecklas ännu mer.

Annons

————— 

Ingen LaLiga strejk

I övrigt har den spanska LaLiga strejken ställts in. Regeringen har backat och kommer acceptera de ändringar i den nya idrottslagen som Javier Tebas och klubbarna begärt. Vilket kommer göra det betydligt svårare för Florentino Pérez dröm om en Super League. Därmed spelas helgens ligaomgång som vanligt.

—————

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Blev stor förlust mot Real Valladolid med 1-4 för Celta förra veckan följt av 1-1 hemma mot Getafe till helgen, men Williot Swedberg fortsätter utan speltid på bänken. Återstår att se om klubben hittar en möjlig lån-destination åt honom i januari.

Isak Jansson (Cartagena)

Cartagena höll ut länge mot ligaledarna Las Palmas, trots att man spelade hela andra halvek med en man mindre. Men det räckte inte hela vägen då Las Palmas gjorde 1-0 i 92:a minuten. Isak Jansson började på bänken men spelade ca 25 minuter och var en av de bättre spelarna i bortalaget. 

Max Svensson (Deportivo la Coruña)
Max Svensson fick sin andra start för säsongen när Depor bortaförlorade mot Real Madrid Castilla i helgen med 1-0. 

Annons

Svensken har även blivit intervjuad av lokaltidningen La Opinion A Coruña där han bland annat fått frågan om vad för råd från pappa Tomas Svensson (fd. Handbollsspelare)  – Budskapet han alltid gett mig är att fortsätta jobba hårdare än någonsin. Att jag exempelvis efter träningarna ska stanna kvar och träna mer, förbättra andra aspekter som vi inte jobbat på under träningspasset och bara fortsätta att utvecklas. 

Hela intervjun finns här

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil B)

Samuyiwa fick i veckan sin landslagsdebut med Sveriges U16 och gjorde då även sitt första landslagsmål med ett iskallt i en match som slutade 3-3 mot Wales. Även i 2-2 matchen mot Kroatien gjorde Samuyiwa mål som därmed har två mål på två landskamper för U16 landslaget. 

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Fridolina Rolfö trummar på, på vänsterbacken hos Barcelona, mot Real Betis i helgen öppnade hon målskyttet när Barcleona vann med 3-0. Rolfö stod även för framspelningen till Aitana Bonmatí’s första mål mot Rosengård när katalanerna vann 4-1 i Champions League, i en match där Rolfö på nytt var en av de bästa spelarna på planen.

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Efter att på nytt fått sitta hela matchen på bänken mot Levante i helgen spelade Freja Olofsson hela matchen i veckans Champions League möte med PSG som slutade 0-0. Det var hennes andra Champions League match efter att ha gjort sin debut i turneringen för hela sju år sedan, det även då mot PSG. 

Publicerad 2022-10-28 16:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto