Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gerard Piqué och anekdoterna värda att minnas

Alexandra Jonson

Lovade i tidigare blogginlägg att skriva ett längre inlägg om Gerard Piqué och här kommer det. 

I fotboll är minnet kort och när Gerard Piqué nu lagt skorna på hyllan är det enkelt att fokusera på hur det slutade. Skandalerna utanför planen, kritiken för prestationerna på planen och ett rött kort i den sista matchen. Man kan även vara lite cynisk och fundera över varför han valde att avsluta karriären just nu, mitt under säsongen. Berätta beslutet samma dag som den nya idrottslagen gick igenom i Spanien. En lag som bland annat säger att ingen aktiv spelare får ha några kommersiella relationer med en turnering som de deltar i.  

Annons

Gerard Piqué har tappat fotfästet på mer än ett vis under senare tid men det tar inte bort från allt det han har åstadkommit i sin karriär, därför istället för att fokusera på de senaste månaderna, låt oss minnas guldåren. Förra helgen kom 92,605 personer till Camp Nou, den största publiksiffran där sedan 2019 och det var inte för precis för att se Almería de kom, utan för att avtacka en av de bästa mittbackar som FC Barcelona har sett. 

14 och en halv säsong i Barcelonas A-lag, 616 matcher och 30 titlar, däribland tre Champions League, åtta LaLiga och sju Copa del Rey, det är inte många som kan leva upp till vad Gerard Piqué har åstadkommit på Camp Nou – så visst förtjänar han att minnas även för det. Så låt oss gå igenom några härliga Piqué anekdoter.

Annons

“Du är för svag för att vara mittback i Barcelona” 

Piqué föddes in i FC Barcelona med en morfar, Amador Bernabéu som som var vicepresident i klubben. En dag när Gerard Piqué var 10-11 år gammal kom den dåvarande huvudtränare Louis van Gaal hem till familjen på lunch. Amador visade stolt upp sitt barnbarn som spelade i klubbens ungdomslag för holländaren och sa att han var mittback och en dag skulle han spela för Barcelonas a-lag. Van Gaal gick då över till den taniga pojken tittade på honom och puttade till honom, så hårt att han föll till marken. Stående över lilla ‘Geri’ som från marken skärrat tittade upp på honom sa Van Gaal – Du är för svag för att vara mittback i Barcelona.

Piqué har senare berättat att hans första möte med Van Gaal som liten grabb totalt “förstörde” honom. Men som vi idag alla vet skulle Van Gaal få väldigt fel om den där taniga lilla grabben kan nu anses vara en av de bästa mittbackar FC Barcelona någonsin har haft. 

Annons

Elamo – BOSSEN

De sägs vara det bästa ungdomslaget som någonsin funnits. Hur man bedömer det är såklart svårt att säga. Men det är ingen tvekan om att Barcelonas U14 lag säsongen 2001/02 var något utöver det vanliga. De var helt oslagbara, det spelade ingen roll om de mötte äldre motstånd de vann ändå nästan alltid med dubbla siffror. Den säsongen gjorde Victor Vazquez 31 mål men trots det idag bara en parantes i berättelsen om Generacion 87, i det laget fanns nämligen även Gerard Piqué, Cesc Fábregas och Lionel Messi. När den sistnämnde anknöt till laget var han så tystlåten att Piqué undrade om han ens kunde prata. Men på planen gjorde Lionel Messi saker med bollen som ingen kunde förklara. För motståndarna rann frustrationen ofta över, då de inte kunde stoppa Messi. Under en match med FC Damm gick det så långt att Damm spelarna vid 6-0 underläge började att sparka på den lilla argentinaren i ett försök att skada honom. Det fick Gerard Piqué att kuta fram för att försvara sin lagkamrat, ett bråk utlöste och Piqué blev utvisad. Men från den dagen var Piqué Leos beskyddare och han fick snart smaknamnet ‘Elamo’ bossen av lagkamraterna för sättet han aldrig lät någon attackera Messi.

Annons

El Clásico 

När jag tänker på Gerard Piqué och Barcelona är det främst två bilder som kommer upp på näthinnan. Båda från El Clásico, från två historiska Barcelona vinster. Den i hans första El Clásico på Santiago Bernabeu, när Barcelona chockartat vann med 2-6. En av alla de gånger Piqué fick för sig att han var anfallare och från ingenstans kom och iskallt snurrade runt och tryckte in bollen bakom Casillas för att sen fira ikonsikt med Barcelona tröja utdragen. 

Det andra är 5-0 vinsten på Camp Nou, kanske den i mitt tycke bästa fotbollsmatch ett fotbollslag någonsin spelat. Piqué gjorde inget mål den här gången men bilden på när han efter slutsignalen valde att gå runt med en utsträckt arm och hand – Manita, har blivit en klassiker. 

– Jag var på Camp Nou 1993-94, när Barça med Romario vann med 5-0 och det var helt otroligt att få uppleva som supporter. Sen hade jag turen att få uppleva det som spelare, sa Piqué efteråt.

Annons

Piquenbauer

Under Barcelonas kanske största storhetsdagar blev Gerard Piqué ‘Piquenbauer’ den idealiska Barcelona mittbacken med en mix av hans tekniska egenskaper av att kunna spela ut bollen från försvaret tillsammans med de fysiska egenskaperna för att försvara de öppna ytor bakom en väldigt hög försvarslinje. Faktum är att det nog underskattats just hur stor och viktig roll som Piqué hade i Barcelona superlag. Det som vann Champions League 2009 och 2011.

– Vi bad till gud att Piqué inte skulle bli skadad, för utan honom hade allt fallit samman. Det var fruktansvärt, den insatsen som begärde av honom, så svårt när de andra lagen anföll mot oss, sa dåvarande assisterande tränaren Tito Vilanova i en intervju till El Páis. 

The odd couple

Gerard Piqué och Carles Puyol, kunde inte vara mer olika men på något vis var de den perfekta matchen.

Annons

När Piqué återvände till Barcelona från Manchester United 2008 så funderade Puyol på att lämna klubben. 2007-08 säsongen hade varit hemsk för Barcelona och värvningarna klubben hade gjort under sommaren indikerade på att Puyol inte längre skulle vara förstaval. Barcelona kaptenen hade det jobbigt, när en glad och sprallig Gerard Piqué klev in i omklädningsrummet. Piqué fick honom att “lighten up”, att sluta ta allt för seriöst, skratta och skämta. Det var som en helt ny Carles Puyol vilket även syntes på planen och snart satt Puyol med ett nytt kontrakt framför sig. Puyol menar att Piqué inte bara förändrade hans karriär utan hela hans liv. 

Samtidigt lärde Puyol sin yngre lagkamrat att på planen bli mer fokuserad och seriös. 

– Han tröttar ut mig, har Piqué berättat, jag kommer ihåg en dag efter att han kommit tillbaka från en skada. Mitt under matchen så säger jag ‘Puyi, jag har verkligen saknat dig.’ Varpå han säger till mig att hålla käften och koncentrera. Han slutar aldrig. En gång när matchen var pausad, någon låg på båren, så stod han och skrek på mig. Då sa jag, ‘lugna dig det är 4-0 och bara tre minuter kvar’ och han svarar ‘Vad spelar det för roll? Fokusera!, Puyol håller dig alltid på tårna.”

Annons

Personligen tycker jag att Piqué var som allra bäst när Puyol spelade vid hans sida och att han aldrig riktig kom upp i samma nivå efter att Puyol slutade. Hade hans karriär fortsatt spikrakt uppåt om den krullhåriga Barça kaptenen fortsatt stå skrikande vid hans sida? 

Jag ville inte bli fotbollsspelare, jag ville spela för Barcelona… jag har tänkte på den pojken mycket på den senaste tiden, sa Piqué i sin avskedsvideo

Visst spelade han även för Manchester United, men FC Barcelona var mer än en klubb för Gerard Piqué. Bakom allt så finns den där grabben kvar, den taniga pojken som knuffades omkull av Van Gaal men som trots det aldrig gav upp på den där drömmen, drömmen att bära Barçatröjan – och som han gjorde det.

Annons

——————————

På plats i Qatar med La Roja

Nu har sista LaLiga-matcherna spelats för i år och istället byter bloggen fokus på VM i Qatar, där jag kommer vara på plats med det spanska landslaget. Sitter nu på planet till Doha och det lär bli en del inlägg här de kommande veckorna om hur det går för Luis Enrique och hans mannar.

Kommer då även ta en paus med svenskkollen, även om damerna och de lägre divisionerna fortsätter, men blir för mycket att hålla koll på från avstånd. Här kommer dock en sista svenskkoll för stunden.

—————

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Äntligen fick Williot Swedberg spela. Det krävdes ett tränarbyte för att svensken skulle få göra sin LaLiga debut, och efter att Eduardo Coudet låtit nästan halva säsongen gå utan att ge svensken chansen tog det endast 66 minuter för Carlos Carvalhal att göra det. När Williot väl sprang in på planen gjorde han det till ovationer av hemmapubliken, något som måste stärkt självförtroendet. Celta förlorade matchen med 1-2 och Williot gjorde i ärlighetens namn inget större avtryck. Det är ett stort steg från Allsvenskan till LaLiga och det syntes, men han gjorde en ok prestation och för så väl Williot som Celta gäller det att ha tålamod. Celta fansens åsikter runt Swedbergs inhopp var väldigt mixade efteråt. Det finns stora förväntningar på honom och vissa kände inte riktigt att han levde upp till det, det var även de som uttryckte att de nu förstod varför Coudet ansett att han inte håller för LaLiga. Medan många andra  tyckte han gjorde det bra och att det finns stor potential och menar att de ännu mindre nu förstår Coudets val att hålla honom på bänken.

I veckomatchen mot Rayo Vallecano som slutade 0-0 blev det sen inga minuter för Swedberg och det återstår att se hur Carvalhal kommer att använda honom. 

Annons

Isak Jansson (Cartagena)
Isak Jansson började på nytt på bänken mot Lugo och ärligt är det svårt att förstå hur svensken inte är självklar i startelvan. Det blev iallafall ca en kvartsspel för Jansson när Cartagena spelade 1-1.

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Súper Max som han numera kallas i A Coruña gjorde mål i 1-2 bortavinsten mot Algeciras och fortsätter därmed att imponera i Galicien.

Disclaimer: jag kan ha firat notifikationen av detta mål med armarna i luften samtidigt som jag satt omringad av Celta-supportrar utanför Balaídos. De var inte lika glada över Súper Max och hans framgångar i ärkerivalen Depor. 

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil B)

Annons

Santino tog plats i startelvan i La Reals 2-1 vinst över Eibar, totalt blev det ca en timmes spel för svensken. 

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Det blev en klar vinst för FC Barcelona mot Real Madrid med 4-0 där Fridolina Rolfö spelade hela matchen och även gjorde 4-0 målet. Återigen var hon en av spelarna som stod ut i ett Barcelona som är extremt stjärntätt.

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Inte helt oväntat fick Freja Olofsson se hela matchen mot Barcelona från bänken.

Publicerad 2022-11-12 20:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto