Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Osasuna ger aldrig upp

Alexandra Jonson

– Vare sig båten tar sig till hamnen eller inte så kommer den att ha samma kapten. Om vi sjunker så sjunker vi allihopa, sa Osasunas sportchef Braulio Vázquez i Januari 2021.

Då låg Osasuna nästsist i ligatabellen och hade inte vunnit en enda match på tolv raka omgångar. Huvudtränaren Jagoba Arrasate var utifrån högst ifrågasatt, men Vázquez var tydlig – Arrasate, mannen som tagit Osasuna tillbaka till LaLiga, skulle ingenstans.

Två år senare och Arrasate är kvar, Osasuna ligger på sjunde plats i ligan bara en poäng från Champions League-platserna och i veckan besegrade man de regerande cupmästarna Real Betis för att ta sig till kvartsfinal i Copa del Rey för första gången på 13 år. 

Tålamod är något vi inte ser alltför ofta i fotbollsvärlden, men det är exakt det som Osasuna har visat. Tålamod och en stor tro på sitt projekt och sin vision.

Annons

2014 åkte Pamplonaklubben ur LaLiga och den kommande säsongen såg de ut att vara påväg än längre ner i det spanska ligasystemet. 2015 var de bara en match ifrån att åka ner i den spanska tredjedivisionen, som med de skulder klubben dragit på sig hade kunnat betyda slutet av Osasunas existens. Men de klarade sig och där började vägen tillbaka, med ett nytt större fokus på de lokala talangerna och klubbens ungdomsakademi. 

I dag är Osasuna ett av lagen med minst budgeten i LaLiga men kan vara det laget där spelarnas värde har ökat allra mest under det senaste året. Då marknadspriset på Osasunas trupp har vuxit från 16,8 miljoner euro till 127, med en investering på endast 29 miljoner för att bygga truppen. Därtill har 29,9% av Osasunas totalt spelade minuter den här säsongen spelats av egenfostrade spelare en bedrift endast fem andra klubbar i Europas top 5 ligor lyckats med.

Annons

De kanske inte spelar den vackraste fotbollen, med endast 17 mål på 17 ligamatcher, men att möta Osasuna är tufft och på nytt har El Sadar blivit Spaniens svåraste bortaarena. Där det varje helg sjungs “Osasuna nunca se rinde” Osasuna ger aldrig upp, och det är nog inga ord som bättre kan förklara detta Osasuna. 

Mot Real Betis låg Osasuna under två gånger om men vann tillslut matchen på straffar. Och det finns något väldigt vackert i att matchhjälten, målvakten Richard Sanzols vattenflaska såg ut såhär. En annan tydlig bild på var Osasunas framgångar kommer ifrån, det handlar inte om tur – utan hårt arbete.
Annons

Av de åtta lag som nu är kvar i Copa del Rey är Osasuna det enda som aldrig vunnit cupen, men ni vet – Osasuna nunca se rinde…

Copa del Rey titlar hos bland kvarvarande lag i turneringen:
Barcelona 31
Athletic 23
Real Madrid 19
Atlético 10
Valencia 8
Sevilla 5
Real Sociedad 3
Osasuna 0

————
Copa del Rey-lottningen:

Idag lottades kvartsfinalerna i Copa del Rey och vilka matcher vi har framför oss. 

Sen går det inte att släppa veckans Copa del Rey utan att nämna att FC Barcelona tog helikoptern till sin bortamatch mot Ceuta. 

Annons

———–

SUPERCOPA

FC Barcelona och Real Madrid har mötts både på herr och damsidan i den spanska supercupen, och det blev vinst för Barcelona i båda fallen med 3-1.

På damernas sidan rörde det som om semifinal och vinsten satt långt inne. Barcelona som innan mötet hade vunnit 56 raka matcher i inhemska turneringar behövde den här gången en förlängning för att kunna besegra Real Madrid. Nu väntar Real Sociedad i finalen som spelas på söndag. 

Annons

På herrsidan rörde det som om finalen och det var desto mer övertygande när Xavi vann sin första titel som Barcelonatränare. Det efter en fantastisk match från Gavi som blev den yngsta spelaren någonsin att göra mål och assist i ett El Clásico.

———–
Nästa vecka återkommer svenskkollen på bloggen, där jag följer de svenska spelarna i Spanien och veckovis uppdaterar hur de går för dem.

Publicerad 2023-01-20 16:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto