Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Barcelonas domarskandal - korruption eller bluff?

Alexandra Jonson

Tidigare i veckan avslöjades det att FC Barcelona över flera års tid har betalat stora summor till Dasnil, ett bolag som ägs av José María Enríquez Negreira, en tidigare LaLiga domare som under tiden av betalaningarna var vice ordförande i den spanska domarkommittén.

Detta är såklart den stora nyheten som det har pratats non-stop om här i Spanien och det kommer hela tiden nya uppgifter där tidningen El Mundo gjort flera stora avslöjande. 

Jag ska göra mitt bästa i att försöka ta oss igenom vad som skett och vad vi för tillfället vet. 

Annons

Det hela kom till ytan när en skatterevision avslöjade att Dasnil tagit emot 1.4 miljoner euro från Barcelona mellan åren 2016 och 2018. Betalningarna var inte fakturerade för och granskas nu av Barcelonas åklagarmyndighet. Dessa gjordes under tiden då Josep Maria Bartomeu var president i FC Barcelona.

Men nu har det kommit ut nya uppgifter som tyder på att dessa betalningarna började redan 2001 under Josep Gasparts tid som president och sedan fortsatt under Joan Laporta, Sandro Rosell och avslutningsvis Bartomeu. Enligt El Mundo ska Negreiras bolag fått totalt 6,659,488 euros från FC Barcelona mellan 2001 och 2018.

Den sista betalningen gjordes i Juni 2018, ett datum som sammanföll med att Negreira lämnade sin roll som vice ordförande i den spanska domarkommittén.

I ett uttalande så förnekade inte Barcelona rapporterna men insisterade att sådana betalningar, som beskrivs som “rådgivande”, är normala. De menar vidare att det här nyheten kommit i ett försök att destabilisera klubbens säsong.

Annons

Det spanska fotbollsförbundet har i sin tur förtydligat att ingen medlem i den spanska domarkommittén. “Får utföra något arbete som sannolikt kommer hamna i en intressekonflikt” 

Men vad är det då mer konkret som Barcelona har betalat Negreiras bolag för? Det är vi många som undrar. 

Enligt uppgifter från två klubbvittnen till Barcelonas åklagarmyndighet, så ska klubben ha mottagit ett kuvert inför varje inhemsk match som FC Barcelona eller klubbens B-lag spelat. Kuvertet levererades till klubbens kontor och innehöll en skriftlig rapport samt en DVD, som analyserade domaren som skulle döma nästa match, hans profil och beteende på planen. Detta material skickades därefter vidare till Barcelonas tränarstab som bestämde om det var användbart för nästa match eller ej. 

Under skatterevisionen ska Negreira bland annat ha förklarat att Barcelona betalade honom för “teknisk rådgivning” eftersom “de ville försäkra sig om att inga beslut togs emot dem”.

Annons

Vidare har El Mundo fått tillgång till juridiska dokument skickade från Negreira till FC Barcelona.  Där den förre domaren hotar att avslöja en stor “skandal” och skriver “Om vi inte når en överenskommelse så kommer alla oegentligheter, som jag har haft förstahandserfarenhet av, att komma ut.”

Vilket tyder på att det kan finnas ännu mer under ytan. Men bland den spanska domarkåren tror man att det är Barcelona som har åkt på en stor bluff och betalat för något de egentligen aldrig fått, då Negreira inte hade någon större makt. Detta berättar de i intervjuer i spanska tidningen El País, och här är några citat därifrån.

– Jag är förvånad och skäms över att någon använder domarinrättningen för att sälja rök. Negreira hade inget med det att göra, han var inte inblandad i domarutnämningar. Han har sålt ormolja och någon har köpt den, säger Antonio Jesús López Nieto, en tidigare domare och medlem i kommittén ansvarig för att bestämma domarteam till matcherna.

– Han är en dåre, utan att ha en relevant roll inom domarkåren så har han utnyttjat sin situation. Jag såg honom som en av de typerna som är med [i det spanska fotbollsförbundet] för att kunna resa och skämma bort sig på andras bekostnad, säger en före detta anställd hos förbundet.

– Detta är inkompetens hos en klubb som vill kontrollera vad de inte kan. Det är Barcelonas okunnighet av att tro att de kan kontrollera domaren genom Enríquez Negreira. De har ingen aning om hur domaryrket fungerar, säger den förra domaren och nuvarande spanska radio kommentatorn Eduardo Iturralde. 

Annons

Han säger vidare att – jag tror att när det gäller domarfrågan så kommer det inte bli något av det här. Utan det blir mellan Barcelona och Enríquez Negreira. Men personligen är jag glad att där är en pågående utredning, eftersom det har öppnat upp en hel del, låt dem gå till botten med det här och ta reda på vad som hände med de där rapporterna och vem de var för. 

————————————-

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

Det blev inga minuter förra helgen mot Atlético de Madrid för Williot Swedberg som fortsatt har tufft att få speltid i sin nya klubb. Men i veckan fick han ändå känna en del kärlek när Celta-supportern Óscar Román besökte träningen. 

Óscar är en av klubbens största supportrar och missar aldrig en match på Balaídos, förutom när han låg på sjukhus. Det som man trodde var blindtarmen visade sig vara något helt annat, den exakta diagnosen är fortfarande oklart. Men vid bara 24 års ålder gick Óscar i januari igenom tre akuta operationer och var nära att förlora livet. Nu är han dock tillbaka på Balaídos för samtliga hemmamatcher och i veckan fick han besöka sina idoler på en av Celtas träningar. 

Annons

Ett stort jubel kom när Óscar tog av sig sin zip-tröja, där under hade han nämligen en Celta-tröja med Swedberg 19 på ryggen. När svensken först kom till klubben väntade Óscar på flygplatsen och lyckades få en bild med den nya värvning. Vi får hopppas att det inte dröjer allt för länge innan han får fira ett Swedberg mål på Balaídos. 

Nästa match: 18/2 14:00 Real Sociedad – Celta de Vigo


Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)

Augustinsson fick debutera och spela från start när Mallorca mötte klubben han är utlånad från, Sevilla. I en väldigt offensiv ytterbacksposition levererade Ludwig ett flertal fina inlägg som var nära att resultera i mål. Det blev dock en 2-0 förlust och Augustinsson byttes ut i den 72 minuten. 

Nästa match: 18/2 18:30 Real Mallorca – Villarreal

Annons

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 

Hadžikadunić såg hela matchen mot Sevilla från bänken och väntar fortsatt på sin debut. 
Nästa match: 18/2 18:30 Real Mallorca – Villarreal

Isak Jansson (Cartagena)

Inbytt i den 72 minuten i 0-3 vinsten borta mot Eibar. Jansson gjorde ännu en gång en bra prestation på de minutrar han fick.
Nästa match: 17/2 21:00 Cartagena – Real Oviedo

Max Svensson (Deportivo la Coruña)
Svensson var tillbaka i startelvan mot SSReyes, hans första match från start sedan klubben värvade hem Lucas Pérez. Ett styrkebesked att han imponerat så pass mycket så Óscar Cano ändrade formation för att kunna få in Svensson i elvan. Det blev en 0-0 match och Svensson spelade totalt 72 minuter. Under torsdagen ska Svensson dock åkt på en muskelskada vilket gör att han missar helgens match mot Talavera.

Annons

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Samuyiwa stod för det här vackra målet för det svenska U16 landslaget mot Polen under lägret i La Nuria förra veckan.
Nästa match: 17/2 20:30 Arrupe Chaminade Juvenil – Real Sociedad Juvenil B

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Rolfö spelade 63 minuter och stod för en assist när Sverige enkelt besegrade Kina i Marbella med 4-1. 

Nästa match: 21/2 18:15 Tyskland – Sverige

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Freja har varit på sitt första landslagsläger med Sverige i Marbella, men det blev ingen debut i matchen mot Kina som hon fick se från bänken. 

Annons

Nästa match: 21/2 18:15 Tyskland – Sverige 

Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid) 
Fick sin debut dessutom från start för Sverige mot Kina. Hanna stod för en stark prestation och spelade 76 minuter när Sverige vann övertygande med 4-1. Läs mer om reaktionerna kring debuten här.
Nästa match: 21/2 18:15 Tyskland – Sverige 
Publicerad 2023-02-17 17:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto