Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är det Salétros år i år?

Så var det dags att rulla igång bloggandet här på Fotbollskanalen.

Mitt namn är Martin Petersson. Jag följer allsvenskan och svensk fotboll så nära jag bara kan och i den här bloggen ska jag spotta ur mig alla mina tankar och bjuda på annat smått och gott som jag stöter på i mitt jobb.

Eftersom jag bor i Stockholm kommer fokus ligga på AIK, Djurgården och Hammarby, men jag kommer säkert inte hålla mig borta från de andra lagen heller.

***

Under lördagen gick AIK att in i svenska cupens gruppspel. Varbergs Bois stod för motståndet på Skytteholms IP (seger 2-1) och det var en spännande och ung startelva som AIK:s tränare Andreas Alm ställde upp med (sju spelare födda på 1990-talet):

Patrik Carlgren – Haukur Hauksson, Sauli Väisänen, Jos Hooiveld, Nils-Eric Johansson – Amin Affane, Anton Salétros, Christos Gravius, Niclas Eliasson – Denni Avdić, Fredrik Brustad.

Mittfältet bestod alltså av Affane (94), Salétros (96), Gravius (97), Eliasson (95), och talangerna gjorde det bra. Eliasson var till exempel ständigt pigg och ett orosmoment för Varbergs försvar.

Men mest intressant var ju att AIK spelade med ett så ungt centralt mittfält, och jag tycker att Gravius och Salétros stod upp bra. Det är två väldigt skickliga fotbollsspelare. Visst, ibland syntes det kanske att det hade varit bra med lite mer rutin och tyngd på mitten, men i mina ögon gjorde de en mer än godkänd match.

Framför allt Anton Salétros är jag spänd på, eftersom han är närmast en ordinarie plats i startelvan. Är det hans år i år? Jag tror nog att det mycket väl kan bli det.

Salétros är en ledare som styr och ställer på planen. Han är en motor som bestämmer rytmen och hans fötter är väldigt fina. Han ser bara väldigt lugn och naturlig ut på en fotbollsplan. Sen är han ingen spektakulär spelare som fintar av fem motståndare och klackar upp bollen i krysset, men han är nyttig för sitt lag och jag skulle bli väldigt förvånad om han inte kommer att växa ut till en rejäl kugge i AIK framöver.

Han är redan en stabil allsvensk spelare (36 matcher, de flesta under 2014 och 2015), men i år skulle han mycket väl kunna bli ordinarie i AIK:s startelva på allvar. Ebenezer Ofori och Dickson Etuhu känns givna på det centrala mittfältet när de spelar på sin toppnivå, men med tanke på deras tunga försäsong kanske de inte når upp till den under våren och i sommar kan det mycket väl bli så att Ofori säljs.

Det borde hur som helst bli fler än sex allsvenska starter, som Salétros gjorde förra året, den här säsongen om utvecklingskurvan fortsätter att peka uppåt.

Snackade med 19-åringen, som snart blir 20, kort efter matchen.

– Det kändes helt okej. Det var kul att spela med Christos. Vi hade ett jäkligt ungt mittfält och det är kul att det var två akademikillar som spelade centralt. Det är väldigt positivt och man är glad över att vara i AIK. Vi fick mycket boll, fördelade bollarna och ligger bakom bollen som vi är tillsagda att göra. Jag tyckte det kändes bra.

Är det speciellt att spela med ett så ungt mittfält?

– Det är jättespeciellt att spela med Christos. Vi har spelat med varandra sedan vi var små, så det känns jäkligt kul.

Blir det någon skillnad ute på plan?

– Det är klart att vi tappar lite rutin när inte Dickson eller Ishizaki spelar, men jag och Christos är hungriga och jag tycker att vi gjorde ett bra jobb.

Vad går du in med för tankar i säsongen?

– Jag ska försöka utvecklas till 100 procent och sen är målet att ta en startplats. Det har varit målet varje säsong och det kommer fortsätta vara det.

Kommer du närmare målet?

– Jag hoppas det. Jag försöker ge 100 procent på varje träning och match, men sen är det Alm som tar ut laget.

***

Överlag gjorde AIK en helt okej match. Man gjorde vad som krävdes, även om det inte var någon kanoninsats.

Det som dock bör oroa AIK och Andreas Alm en del är statusen på många av de mer etablerade namnen. Varken Dickson Etuhu, Ebenezer Ofori, Eero Markkanen, Ahmed Yasin, Stefan Ishizaki, Johan Blomberg eller Denni Avdic är redo för 90 minuters spel än så länge och många av de namnen har haft en jobbig försäsong. Det är långt ifrån optimalt för de svartgula, framför allt med tanke på att man haft som vana att inte spela så bra under våren.

Positivt för AIK är att Denni Avdic gör mål och att förra årets nyförvärv Fredrik Brustad ser väldigt pigg ut. 2015 lyckades man inte alls utnyttja Brustads kvaliteter i djupet, men nu börjar det sitta allt mer och då har AIK ett farligt vapen i norrmannen.

I morgon, söndag, är det dags Hammarby-Syrianska på Tele2 Arena för mig. Återkommer efter den matchen.

Twitter: @mpetersson
Mejl: martin.petersson@tv4.se

Publicerad 2016-02-20 kl 23:48
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons