Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Isak AIK:s yngste målskytt någonsin: "Sjukt"

Alexander Isak är ett namn att lägga på minnet. Jag tror nog att de flesta har förstått det vid det här laget. Den 16-årige anfallstalangen var med i AIK:s matchtrupp till säsongsavslutningen mot Örebro förra året och om han hade fått hoppa in då hade han blivit klubbens yngste spelare i en tävlingsmatch någonsin.

Sedan dess har han fått visa upp sig i A-laget i några träningsmatcher och under söndagen fick han också göra sin tävlingsdebut – i cupmatchen mot Tenhult. Efter 75 minuters spel hoppade han in och ungefär tio minuter senare satte han sitt första mål i AIK-tröjan (som var gul för dagen, vilket var ovant för ögat).

Det målet är historiskt. För 6-0-baljan mot Tenhult innebär att Isak blev den yngste målskytten i en tävlingsmatch för AIK någonsin. Isak var 16 år, 5 månader och 7 dagar (6 004 dagar) gammal när han fick nätet att rassla och därmed slog han rekordet som Alexander Östlund hade tidigare. Östlund var 16 år, 11 månader och 26 dagar (6 204 dagar) gammal när han gjorde mål mot Örebro på Råsunda den 28 oktober 1995.

Imponerande, så klart. Och efter att han under den senaste tiden har blivit hyllad av både Henok Goitom, Stefan Ishizaki, AIK-ledare och förbundsledare blir man verkligen nyfiken på Alexander Isak.

Jag har sett några matcher som Isak har spelat och då har han visat upp intressanta egenskaper. Sen har jag sett långt ifrån tillräckligt för att kunna bedöma hans talang och potential ordentligt, men hans spelförståelse sticker ut och han har en fin teknik.

Sen ska man nog inte förvänta sig allt för mycket av Isak i AIK:s A-lag under den närmaste framtiden eller åren. Man måste komma ihåg att han är 16 år och att det kan ta tid. Men visst kittlar det med sådana här stories som ger en extra krydda till allsvenskan.

I slutet av november förra året gjorde jag en längre intervju med Isak. Den kan ni läsa HÄR.

***

Jag snackade återigen med Isak i dag, efter den stora gårdagen.

– Man har en bra känsla i dag. Men det är en ny dag i dag. Det är bara att ta nya tag, börjar han ödmjukt.

– Jag kom in i matchen när det var ganska öppet och vi hade ju kontroll över hela matchen. Jag var väldigt pigg och det var skönt att få in ett mål. Det blev ett bra inhopp.

Hur var det när du förstod att du skulle in?
– Det var mest inombords man reagerade, över tanken att man skulle göra tävlingsdebut. Men sen var det bara att jogga dit och förbereda sig.

Var det nervöst?
– Nej, faktiskt inte. Jag var lite nervös innan, men sen under matchen släppte det.

Och vad säger du om målet?
– Jag fick en grym passning av (Ahmed) Yasin, som slog den precis framför backen. Det var lite fifty fifty om han skulle nå den eller inte. Sen fick jag bollen på mitt knä och så gick den in.

– Jag visste inte om den skulle gå in eller inte. Skottet var inte hårt, men det var välplacerat. Så när den gick in var det bara att fira.

De flesta, om inte alla AIK:s utespelare, sprang efter målet fram till Isak och kramade om 16-åringen.

– Det är sjukt kul (att de blev glada för min skull). Alla visar sitt stöd eftersom jag är yngre och Anton (Salétros) sa åt mig när jag kom: “Gör mål nu så ska vi fira”.

AIK har slagit fast att du är klubbens yngste målskytt i en tävlingsmatch någonsin. Hur känns det?
– Det känns väl… Det är sjukt. Men jag tänker mest på att jag får spela och att jag gjort debut. Sen är det alltid kul att slå ett rekord.

Isak menar att han kommer in i AIK:s A-lag mer och mer med tiden. Han gjorde sin första A-lagsträning i somras och sedan i höstas har han från och till tränat med A-laget.

– Det är olika från vecka till vecka. Ibland är jag med varje träning, ibland är jag med på några träningar under en vecka och vissa veckor är jag inte med på någon träning. Det beror på hur läget ser ut.

– Det blir bara bättre och bättre för mig. Jag känner mig tryggare ju längre tiden går. Jag försöker bara prestera och göra det bättre och bättre. Jag växer hela tiden.

Har det varit något snack om A-lagskontrakt än?
– Nej, inte så mycket faktiskt. Jag spelar bara på.

Snart är det dags för allsvensk premiär och Isak hoppas få göra allsvensk debut under 2016.

– Det hoppas jag verkligen på. Och det är klart att det är möjligt. Men det beror bara på hur jag presterar, säger talangen.

***

Det var allt för den här gången. I kväll drar jag till Tele2 Arena för Hammarby-Ljungskile. Mycket intressant match.

Twitter: @mpetersson

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Publicerad 2016-02-29 kl 14:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons