Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Press på Nanne och Jingblad - resultat viktigare än någonsin

Allsvenska Bloggen

Flera spelare i Hammarby är irriterade över en del av Nanne Bergstrands taktik, bland annat spelsättet. Man vill vara offensivare.

Pratade med Nanne Bergstrand efter torsdagens träning på Årsta och då menade han att laget kommer att spela offensivare men att hans spelare måste lära sig att spela både offensivt och defensivt. Nanne menade att tanken inför förra säsongen var att vara offensiva men efter 18 poäng på 18 omgångar ändrade man till ett mer cyniskt sätt.

Efter de första 18 omgångarna låg Bajen elva och hade 18 poäng, fyra poäng ner till kval och fem under strecket. Fyra segrar, sex oavgjorda och åtta förluster med målskillnad 22-27.

De sista tolv omgångarna, när man ändrade spelsätt, tog man 15 poäng. Fyra segrar, tre oavgjorda och fem förluster med målskillnaden 13-12. Laget slutade elva, åtta poäng ner till kval och tolv under strecket.

Annons

Efter en säsong är det klart att man måste göra en utvärdering och sedan bestämma sig för hur man ska gå vidare. Vilken väg som är rätt. Vill man, som i Hammarbys fall, fortsätta spela cyniskt, eller gå tillbaka till den ursprungliga planen att vara offensiv, eller vill man vara bra på båda sakerna och variera?

När ett beslut är taget kollar tränaren och framför allt sportchefen efter spelare som kan passa in i spelsättet. Det är sportchefen Mats Jingblads ansvar att hitta spelare som passar in i det sättet som Bergstrand vill spela på.Hammarby har inför den här säsongen värvat Melker Hallberg, Arnor Smarason och Alex.

För Hallberg är det upp till bevis. Mittfältaren som är med i U21-landslaget skrev i augusti 2014 på ett femårskontrakt med Serie A-klubben Udinese men lyckades inte imponera och lånades ett år senare ut till norska Vålerengen. Ett halvår senare är han på lån i Bajen.

Annons

Smarason var de gånger han fick spela förra året bra i Helsingborg. Men då gällde det också att visa att det var andra saker än på planen som var anledningen till att han inte var önskvärd i klubben, och det var klart att det var viktigt att spela till sig ett kontrakt i ett annat lag eftersom han visste att tiden i HIF slutade efter 2015. Nu har han fått ett treårskontrakt i Bajen.

Alex har jag inte sett och kanske kan han lyfta Hammarbys offensiv?

Därefter, när försäsongen drar igång, ska man få med sig spelarna på tåget. Då ska alla veta att så här vill vi i Hammarby spela och det här är bäst för utveckling och resultat.

Sedan spelar man matcher och om det blir problem med spelsätt, om saker inte fungerar, så är det klart att man tar upp det och diskuterar.

I år har Bajen spelat sju matcher. Fyra segrar, en oavgjord, två förluster med målskillnaden 12-9.

Annons

Nu är alltså flera spelare missnöjda med spelsättet. Tre matcher innan allsvenskan drar igång. Det är där vi är.

Tror att anledningen till att Nanne Bergstrand oftast på försäsongen valt att köra cyniskt – som han själv kallar det för – är för att han anser att laget kommer att få problem om man ska spela offensivt. Man är inte tillräckligt bra. Och jag håller delvis med. Det saknas snabbhet, tempo och skicklighet för att vara ett bra offensivt lag.

Däremot tror jag inte att Bajen skulle åka ur om man spelar offensivt. Så spela offensivt och hänga kvar eller mer defensivt och ta någon högre placering? Det är frågan och det är där Nanne måste få med sig spelarna nu när det bara är en månad kvar innan allsvenskan drar igång.

Som det är nu är det ett missnöje och frågan är om Nanne kommer att ändra sig? Resultaten är alltid viktiga men för Nanne Bergstrand och även för sportchefen Mats Jingblad är det just nu väldigt viktigt.

Annons

Att Nanne blev besviken när han fick ta del av spelarnas åsikter är inte jättekonstigt. Kom att tänka på en intervju som Expressen gjorde med Henrik Rydström för tre veckor sedan där han sa att det var många gånger spelarna i Kalmar FF undrade vad som hände och då kunde Nanne Bergstrand ställa sin plats till förfogande. ”Om ni inte är med på det här så skiter jag i det. Då lämnar jag in min avskedsansökan,” ska han ha sagt, enligt Rydström.

Om man jämför klubbar så är pressen större i Hammarby än i Kalmar FF. I Bajen vill fansen se laget göra bra resultat med en attraktiv fotboll. Om supportrarna tappar förtroendet för en tränare kan pressen bli tuff. Än så länge har det gått bra. Första året förde Nanne upp Bajen till allsvenskan och förra året var det klubbens första år sedan 2009 i landets högsta serie. Där hängde laget kvar och slutade elva. Kan tänka mig att klubben vill högre än så den här säsongen.

Annons

Det säger sig själv att söndagens derby mot Djurgården i cupen är en viktig match för Hammarby och i allsvenskan måste laget få en bra start, annars kan det nog bli stökigt i Bajen.

/Andréas Sundberg

Publicerad 2016-03-04 11:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto