Ett steg i rätt riktning för Bajen - men en bit ifrån övre halvan

Allsvenska Bloggen

Svajigt spel och en tränare som kritiserats av spelarna.
Då besegrades Djurgården med 3-1 och Hammarby gick vidare i cupen samtidigt som man tog ett steg i rätt riktning.

Veckans snackis var förstås att Nanne Bergstrand har fått kritik av sina egna spelare för taktik och spelsätt, bland annat för att man legat lågt och spelat kontringsfotboll i flera matcher. Därför var det extra intressant att hålla koll på Bajen i derbyt mot Djurgården. Vad fick vi för svar då?

Det blev seger med 3-1 och avancemang i cupen.

För laget var det ett steg i rätt riktning.

För Nanne Bergstrand var det en väldigt viktig derbyseger som tog bort lite av veckans negativa rubriker.

Förutom att man glömde allt vad press heter när Alexander Faltsetas fick all tid i världen att pricka Sebastian Anderssons huvud vid Djurgårdens 1-0-mål så var Hammarbys försvarsspel väldigt bra. Men det är ju inte den biten kritiken har handlat om utan om offensiven.

Bajens anfallsspel under 2016 kan sammanfattas med två Jocke Berg-meningar: Fem steg bakåt två steg fram. På lite håll liknar det dans.

Andra halvlek mot Ljungskile var bra och derbysegern mot Djurgården var ytterligare ett steg i rätt riktning.

Hammarbys press var snabb och bra. Johan Persson och Philip Haglund gjorde det man är bra på och vann dueller och bollar. Inget nytt där. Man vågade hålla i och ta sig framåt, framför allt i den andra halvleken. Den isländska högerkanten med Birkir Saevarsson och Arnor Smarason var bra och det var även mittbacken Lars Saetra. Dessutom gjorde den nye brassen Alex en helt okej insats och mål igen.

En del positiva saker alltså. Men känslan är fortfarande att Hammarby i dagsläget är en bit ifrån att vara ett lag på den övre halvan i allsvenskan. Det var inte så att man lekte sig igenom Djurgården och satte bollen i mål. Två mål kom på fasta situationer och ett efter ett långskott. Dessutom var det mot ett Djurgården som tappade allt efter 1-2-målet och var väldigt svagt i 60 minuter. Innan det var det ett svagt och fantasilöst Hammarby som oftast slog långt.

Men med viktiga segrar kommer självförtroende och med självförtroende växer spelare. Så kanske var segern mot Djurgården väldigt viktig för Hammarby som behöver bättre idéer, tempo och fart i anfallsspelet?

Kan tänka mig att Pelle Olsson är irriterad över att hans lag släppte in två mål på fasta situationer och över den uteblivna pressen när Johan Persson satte 2-1.

Om defensiven var svag så var offensiven ännu sämre. En Mathias Ranégie i gammal god form behövs. Och med Kerim Mrabti och Haris Radetinac borta saknas det kreativitet i Djurgården.

Publicerad 2016-03-06 18:42