Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allsvenska profilerna: "Henke eller Gerhardsson borde bli förbundskapten"

På Istanbuls flygplats och väntar på flyget till Antalya. Under resan hit roade jag mig med att skriva ett blogginlägg om den allsvenska upptaktsträffen.

Har tidigare klagat på allsvenska upptaktsträffar, att klubbarna inte tar tillvara på chansen att marknadsföra sina lag, och att det blir för mesigt. Det är klart att det är lite trist när klubbarna lämnar profilstarka namn hemma. Man hade ju gärna, för att ta ett exempel, sett att Rasmus Elm följde med sin tränare Peter Swärdh.

Därför ska Elfsborg ha kredd för att Emir Bajrami var med i Upplands Väsby. Många är vi som undrar hur han mår, hur formen är och om han kan komma tillbaka till gammal god form. Av tidigare erfarenheter vet jag att Bajrami är lite försiktig när det kommer till att ställa upp på intervjuer, speciellt efter skadan och därför var det kul att se att han var med på upptaktsträffen.

ANNONS

Formen blir bättre och bättre, enligt honom själv, men däremot har han svårt att svara på om det är möjligt att komma upp på den nivån som han så gärna vill. Det kommer helt klart att bli spännande att följa Bajrami i år och det är bara att hoppas att han kommer tillbaka och att kroppen håller.

***

Pratade en del med Peter Gerhardsson som menade att cupsegern mot Hammarby var otroligt viktig på flera olika sätt. Det var nämligen Häckens första riktiga test i år, och även sista innan allsvenskan drar igång.

Tidigare har laget spelat mot Gais, Gefle, Falkenberg, BP och FC Trollhättan så Bajen borta i en cupsemi var lite tuffare. Därför var det såklart viktigt med en seger, speciellt med tanke på att Hammarby gjorde ett tidigt ledningsmål.

Gerhardsson tycker att hans lag ser bra ut men höll med om att det är svårt att veta exakt hur laget står sig med tanke på att man inte fått så många test.

ANNONS

Luras man av att Häcken har gått som tåget i år och att anfallarna har öst in mål när det har varit mot motstånd som ska vara sämre, eller är laget redo för att vara med i toppen?

***

Alexander Axén tycker att Gerhardsson borde vara aktuell som förbundskapten efter Erik Hamrén och Markus Rosenberg håller med. Båda är inne på att Gerhardsson står för en offensiv och bra fotboll och att han har gjort ett bra jobb i Häcken.

Axén menar att om man vill ha en förändring så är Gerhardsson klockren, men säger samtidigt, vilket Rosenberg håller med om, att förbundet kanske inte är redo för en offensiv tränare.

Rosenberg har dock Henrik Larsson som nummer ett på sin lista över vem som borde bli förbundskapten. Det har även Andreas Alm.

Axén:
”Peter Gerhardsson borde ta över. För några år sedan tyckte alla det, sedan helt plötsligt tycker ingen det och jag älskar att det blir så att man åker i vind hela tiden. Peter står för en otroligt offensiv och kreativ fotboll där han släpper loss sina idéer. Om vi nu vill ha något annat förut och tar det ytterligare ett steg då är han som klippt och skuren för det.”

ANNONS

Rosenberg:
”Jag tycker att Henke borde bli det men jag tror inte att det blir så. Jag tror att det är för tidigt i hans karriär. Men han har potentialen och namnet för det. Men just den frågan är ganska svår. Om jag själv hade varit tränare så hade jag nog velat jobba i ett klubblag i början av karriären lite längre.”

”Häckens tränare är också ett potentiellt namn. Han har en fantastisk fotbollsfilosofi och det är dit Sverige vill nå. Om man tar tiden från Lagerbäck till nu så har det blivit ett mer spelande lag, även om Lagerbäck hade en effektiv fotboll så verkar det vara den vägen som svensk fotboll vill gå.”

”Om man lyssnade på tränarna på upptaktsträffen så var det många som tryckte på att man ville ha en egen filosofi och ha mer boll. Det var många tränare som sa att man inte var nöjda med det förra året, att de hade för lite boll. Så svensk fotboll kanske vill ha det, om man tittar över lag så har det blivit fler spelande lag den senaste tiden. Om man tittar när jag lämnade Sverige så var det många lag som bara spelade långbollar och hade ett ”köttarlag”.

ANNONS

Alm:
“Henrik Larsson borde vara aktuell för det. Han säger tydligt att han vill satsa på sin tränarkarriär, han testar inte bara Falkenberg och Helsingborg. Han vill satsa och då tror jag att han är ett bra namn.”

Gerhardsson:
”Jag tror inte att Sverige är moget för något annorlunda sätt att se på fotboll. Så ta något svenskt, tryggt, försvarsinriktat. Jag har inget namn utan det får förbundet bestämma.
Jag tyckte att när Hamrén kom gick han in på den offensiva vägen men skruvade på något sätt tillbaka till något annat. Jag tror att hela opinionen backar hela tiden tillbaka mot något svenskt och tryggt 4-4-2, så då får någon som står för det ta över i så fall.”

***

Rosenberg berättade att han inte är sugen på att bli tränare när han slutar spela:
”Som jag känner i dag vill jag inte bli tränare. Jag har två år på mig att fundera på vad jag vill göra, men jag vill nog gärna komma ut i arbetslivet och komma ur fotbollsbubblan. Jag tror att det hade varit nyttigt. Sedan kanske det blir att man en dag saknar det, vilket jag troligtvis kommer att göra, och vill tillbaka så tror jag det kan ha varit nyttigt att ha kommit ur bubblan.”

ANNONS

***

Simon Hedlund är en spelare som jag gillar och Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson har också höga förväntningar på den kvicke yttern som han kallar för världens snabbaste fotbollsspelare.

***

Ett av dom svåraste lagen att tippa i år är Djurgården och det är det fler som tycker. Sportchefen Super-Bosse och tränaren Pelle Olsson är inte helt säkra på var deras lag står. Det finns en osäkerhet i hur det kommer att bli med det kreativa nu när Kerim Mrabti är skadad och hur bra Mathias Ranégie kommer att vara.

Pelle Olsson:
”Jag förstår att det är svårt att tippa var vi ska komma. Jag har ju varit i klubben i fyra transferfönster och i alla fönster har det blivit stora förändringar och då blir det ju osäkert varje gång. Förra året när jag stod här så hade inte Kerim Mrabti debuterat i allsvenskan och det var ingen som visste vem Nyasha Mushekwi var. När vi tog 15 raka utan förlust hade Kerim, Mushekwi och Haris Radetinac väldigt stor del i det, och ingen av dom tre kommer att spela i premiären. Det visar att den här världen är oviss.”

ANNONS

“När man ska ha tippat skyttekung de två senaste åren så har ju alternativet övrigt på odds vunnit båda åren. Först var det Lasse Vibe, han var ju inte på någon lista om att vinna, och sedan var det Emir Kujovic som jag inte heller tror var med på någon lista förra året. På något sätt säger det allt om den här världen. Förväntningar bygger ju oftast på föregående år och förändringar i truppen. Där har ju vi en bra förra säsong, men lyckades inte knyta ihop det riktigt. Sedan har spelartruppens förändringar gått från lite smalare och inte spetsarna som Ranégie och Olunga har inte riktigt visat på allsvensk nivå under 2016.”

“Ranégie har visat innan att det finns spets. Men spetsarna, spelarna som ska avgöra alla jämna matcher som spelas i allsvenskan har inte visat sig i vårt cupspel som är en extra dimension på förväntningar. Där kan man ju se lite om var lagen står. Men där hade inte vi alla våra spelare tillgängliga. Därför är det svårt för oss alla att säga någonting om oss. Jag är på alla träningar men har ändå svårt att säga exakt hur det kommer att gå.”

ANNONS

Hur ser Olunga ut?

“Jag tycker att han ser jättebra ut. Han har bra teknik, stor, han är inte osnabb utan har ganska bra när han kommer iväg. Han har en förmåga som jag tror kommer att betala sig bra i matcher som betyder lite mer, göra de små skillnaderna. Jag tror att det kan betala sig mer än på träningsmatcherna.”

“Det är hård konkurrensen om platsen som målvakt och som högerback. På våra yttermittfältspositioner är det ovisst och där har vi prövat ganska många alternativ. Vi avslutade förra säsongen med Karlström som yttermittfältare och han gjorde det väldigt bra. Han spelade mot Sundsvall, Göteborg och Falkenberg och gjorde det riktigt bra. Han har gjort det i några matcher i år men inte med samma goda resultat. Sedan har vi Moon, Kadewere och Mayanbela som är tre unga, utländska spelare. Och sedan har vi Berntsen som spelade de flesta matcherna  förra året men som då i avsaknad av Kerim och Haris behöver ta nästa steg. Stabiliteten.”

ANNONS

***

Hårt krav att Andreas Alm ska ta guld med tanke på att klubben har tappat Henok Goitom och tagit in Denni Avdic som man inte riktigt vet var han står. Men det är inte omöjligt. Spets och bredd finns.

Publicerad 2016-03-22 kl 22:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto