Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dags för AIK att få ett slut på "spelet" inom klubben

Jag vet inte vad man ska kalla det som pågår i AIK just nu. Bråk? Konflikt? Kaos? AIK:s tränare Andreas Alm och AIK:s styrelse har under den senaste tiden varit allt annat än synkade i sin kommunikation utåt och det har skapat ett “spel” i medierna som är svårt att förstå.

Vad jag pratar om? Häng med nu.

AIK slutade trea i allsvenskan förra året och efter den sista matchen mot Örebro SK (1-1) var tränaren Andreas Alm tydlig med att han satt löst i klubben och att han förväntade sig att bli rejält utvärderad av de som står över honom i organisationen.

Och löst satt han. Så pass löst att han själv började titta på universitetsutbildningar och förberedde sig för en annan sysselsättning. Det fanns folk inom klubben som ville få bort honom och AIK tittade på andra alternativ, men till slut fick Alm fortsatt förtroende.

ANNONS

– AIK är en stor klubb och det finns mycket externa krav på en chefstränare och så finns det interna krav. Jag blev rejält granskad och utvärderad. Min känsla var att det nog var slut, så jag är väldigt glad över att få ännu en säsong, sa Alm på upptaktsträffen nyligen.

I samma veva som Alm hängde löst började det surras om en ny målsättning för AIK. På ett informationsmöte efter förra säsongen lyfte styrelsemedlemmen Mattias Grundström tanken om att det 2016 bara skulle handla om att vinna (Alm har aldrig tagit en titel som huvudtränare för AIK).

Och på årsmötet den 25 februari 2016 blev det snacket till verklighet. Då presenterade i alla fall samme Grundström den målsättning för året som styrelsen kommit fram till; att vinna en titel. Som titel räknas att vinna allsvenskan, svenska cupen eller att gå till gruppspel i Europa League.

ANNONS

Andreas Alm var inte på plats på årsmötet och följde rapporteringen via Dagens Nyheter, där han fick ta del av målet för första gången. Han hade inte blivit informerad innan dess.

Därefter bad Alm om målsättningen från styrelsen, inför den första gruppspelsmatchen i svenska cupen. Men det var först efter att cupen dragit igång som tränaren, via sportchefen Björn Wesström, fick målsättningen vidarebefordrad till sig.

– Och efter att vi åkt ur cupen träffade jag Mattias Grundström på Karlberg där han presenterade sig inför gruppen och pratade om målen som var kvar. Vi hade ju åkt ur cupen så det var två tävlingar kvar, allsvenskan och gruppspel i Europa League. Han sa att han förväntar sig att vi vinner en titel. Han nämnde inget om Europa, han kanske ansåg att vi skulle förstå det. Men jag tror att det är ganska enkelt. Vi kan prata hur mycket vi vill om Europa-spel, men allsvenskan väger så mycket tyngre. Dessutom, att gå till Europa League-gruppspel är ingen titel, det är bara så. Jag har hört det många gånger från Mattias: “Vi vinner inga titlar”. Eftersom vi gick till Europa League-gruppspel 2012 och det då inte räknas som en titel så har jag jättesvårt att räkna det som en titel i år, berättar Andreas Alm i det senaste avsnittet av supporterpodden Radio Råsunda.

ANNONS

Och Alm har uppfattat målsättningen som ett krav.

– Det ligger nära till hands. Jag tycker inte att det finns någon anledning att hymla med det. Pressen hamnar på mig och det kan jag ta, sa Alm i Radio Råsunda.

Till Fotbollskanalen sa han följande under upptaktsträffen:

– Målet från styrelsen är att vi ska vinna guld i allsvenskan och målet är också en förväntan, det vill säga ett krav. Jag träffade styrelsen i veckan och då sa dom att dom förväntar sig att jag som chefstränare ordnar ett guld till AIK i allsvenskan.

Och till AIKplay, AIK:s egen webb-tv-kanal, sa han så här under upptaktsträffen:

– Ja, styrelsen var på Karlberg i veckan och berättade att förväntan på mig som chefstränare är att jag ska ordna ett guld till AIK 2016. Det är en förväntan och ett krav. Så det är ganska tydligt.

ANNONS

Ingen tvekan om att Andreas Alm upplever det som ett krav. I Radio Råsunda skickade han också en hård passning till styrelsen.

– Är det en titel vi ska gå för så tycker jag det är bra. Jag har aldrig haft synpunkter på innehållet i målet, däremot har jag haft synpunkter på, och det lyser igenom i uttalandena jag gör, att jag inte varit en del av målarbetet. Det tycker jag är oprofessionellt, att den sportsliga ledningen inte är med i målarbetet. Det är inte samma sak som att vi ska sätta målen. För mig hade det varit enkelt om vi tog en heldag med styrelsen i januari och så hade de frågat: “Ni har satt målen fem år i rad, hur har ni jobbat?”. Jag, Jens (T Andersson, tidigare sportchef) och Björn (Wesström, nuvarande sportchef) är tre av de åtta från AIK som gått den högsta tränarutbildningen, på Uefa-nivå, för att lära oss hur man sätter mål i en fotbollsförening. Jag har räknat ut att AIK lagt drygt en miljon kronor på åtta personer för att de ska lära sig att sätta mål i en förening. Då anser jag att när en styrelse, som har sin kompetens men inte just den kompetensen, ska sätta mål för det sportsliga, så ska de vända sig till de som dagligen ska utföra arbetet. Jag har ju målarbetet som ett av mina verktyg för att göra laget bättre, det är ju strategiutveckling tillsammans med min chef, det är ju moralbyggande kommunikation till spelartruppen att kunna jobba med målarbete och när vi inte blir involverade, för involvering är en väldigt stor del, då blir man förvånad. Det borde styrelsen gjort. När de frågat oss: “Hur har ni gjort? Vad tycker ni vi ska göra? Hur vill ni vara en del i att sätta delmål, processmål och prestationsmål?”. Sen säger de: “Okej, det här vill vi uppnå”. Då kanske vi säger: “Det här kommunicerar vi internt och det här kommunicerar vi externt”. Vi behöver inte ens hålla med. Säger styrelsen: “Vi ska vinna cupen eller allsvenskan, två titlar”. Då är det punkt. Då har vi varit med hela processen. Då kan jag starta från januari och jobba med spelartruppen utifrån det, kring hur vi bygger truppen och så vidare. Istället för att börja när tävlingssäsongen redan börjat. Målet i sig och att det lyser väldigt mycket krav om det, det är fine. Krav ingår i mitt uppdrag sedan 2011, men att vi inte är en del av målarbetet, inte i någon del, det tycker jag är oprofessionellt, sa Alm i podden.

ANNONS

Guldmålsättningen/guldkravet har under den senaste tiden varit den stora snackisen bland AIK-supportrar, som jag har förstått det.

Och bara några timmar innan AIK:s allsvenska premiär mot Gif Sundsvall under söndagen damp det ner ett mejl i inkorgen. Det var från AIK (och har troligtvis skickats till många journalister).

Ämnesraden: “VD Mikael Ahlerup inför premiären”.
Inledningen: “Mikael Ahlerup står inför sin första allsvenska premiär som VD för AIK Fotboll och vi kände honom på pulsen inför premiärmatchen på söndag”.

Därefter följer en fråga om Ahlerups känslor inför matchen. Han svarar. Andra frågan?
“Det har spekulerats mycket kring en målsättning de senaste veckorna”.

Mejlet/texten bygger på en AIKplay-intervju (här ser ni hela) och svaret från Ahlerup är en kortare version av svaret på AIKplay, så jag ger er hela vd-svaret här:

ANNONS

– Jag har naturligtvis sett uppmärksamheten och det mediala intresset kring det påstådda kravet om ett guld för AIK i förhållande till tränare och lag. Jag tror att det kanske är viktigt att man är tydlig med vad som är vad i den här frågan. AIK:s styrelse har satt en målsättning för 2016. Det är inte definierat som ett krav, det är skillnad på en målsättning och ett krav. Och målsättningen är att man utifrån att laget presterat och nått visionen att vara topp tre i allsvenskan de sista fem åren och utifrån att man har förstärkt sporten ganska ordentligt under 2015, man har använt väldigt mycket – i stort sett det mesta – av medlen som kommit in från försäljningar till nya spelare. Tittar man bara under hösten så har Markkanen och Sundgren anslutit. Bangura lämnade och för de pengarna och även lite till har man knutit till sig ytterligare spelare och en före detta huvudtränare i allsvenskan som nu går in som assisterande tränare i form av Jens Gustafsson, en väldigt skicklig fystränare (Johan Svensson), laget har finansiellt fått större resurser än någonsin för sitt träningsläger och nu har Carlos Strandberg kommit in också. Någonstans utifrån hela den här bilden av den här satsningen, om man nu får kalla den det, och de historiska resultaten de senaste fem åren har styrelsen sagt: “Då höjer vi målsättningen för 2016”. Det är en titel, det vill säga svenska cupen, allsvenskan eller att gå till Europa League-gruppspel. Då har jag också noterat att en del säger: “Så kan man inte göra”. Men det är klart att definitionen av vad man kan eller inte kan är fri. AIK:s styrelse har gjort en definition och den har i varje fall jag respekt för. Kravet som en del uttalar i media, och också en del andra personer, det tror jag också ibland handlar om att man själv vill definiera det som ett krav för att man på något sätt har lättare att ta till sig det. Det har jag inga problem med. Men jag tror att det är viktigt att det blir tydligt att AIK:s styrelse inte uttalat ett guldkrav i allsvenskan. Man har satt en målsättning 2016 över tre olika områden.

ANNONS

Det säger alltså Mikael Ahlerup i AIKplay-intervjun och det finns mycket i den och hanteringen av den som gör att jag höjer på ögonbrynen.

För det första: det är ingen slump att mejlet skickades/texten publicerades inför premiären. Och vi kan ju säga så här: det är inte fråga nummer ett som AIK vill att vi i media uppmärksammar eller tar till oss. De försökte helt enkelt smyga in ett för dem viktigt budskap i vad som ska se ut som ett vanligt inför-snack.

För det andra: “Det har SPEKULERATS mycket kring en målsättning de senaste veckorna”? Visst, det är ett pressmeddelande och en text som publiceras på klubbens officiella hemsida – men herregud vilken formulering. Och Mikael Ahlerup nämner inte en enda gång Andreas Alms namn i sitt svar. Nej, här försöker man få det att se ut som att det bara är media och supportrar som snackar om något när Andreas Alm i själva verket varit väldigt öppen i frågan. Ahlerups svar är lika mycket styrelsens svar till Andreas Alm efter dennes uttalanden i media som det är ett svar från vd:n till AIK:s supportrar – och så låtsas man som att Alm inte ens är inblandad i saken. Det är ju Alm som varit tydlig med att det är ett krav och det förnekar/förtydligar Ahlerup. Intressanta är också meningarna: “Det är en titel, det vill säga svenska cupen, allsvenskan eller att gå till Europa League-gruppspel. Då har jag också noterat att en del säger: “Så kan man inte göra”. Men det är klart att definitionen av vad man kan eller inte kan är fri. AIK:s styrelse har gjort en definition och den har i varje fall jag respekt för”. De där “en del” låter precis som Andreas Alm.

ANNONS

Efter 1-1-premiären mot Gif Sundsvall fortsatte sedan “spelet” mellan AIK:s styrelse och Andreas Alm att rulla vidare. På presskonferensen efter matchen sa Alm bland annat:

– Normalt sett i början av säsongen, när det är lite kantigt, så brukar man be om tålamod. Jag kommer inte be om det. Nu måste det funka direkt. Vi ligger redan bakom det snitt som vi behöver för att vinna guld och vi har en publik som är mycket mindre tålmodig. Vi blev utbuade efter slutsignalen. Inte av alla, men fler än vi är vana vid. Det är fullt fokus på oss utifrån att vi inte vinner och enligt beräkningarna ska vi slå Sundsvall hemma. Nu får vi göra det på ett annat sätt, men det är klart att det är spetsigt direkt från början.

– Vi har inget utrymme för det (tålamod). Fokuset ligger på oss utifrån målet. Vi ska inte jogga igång, vi ska inte treva igång utan vi ska vara riktigt bra direkt.

ANNONS

– Vi måste gå all in. En poäng är ju inte bra nog. Vi måste ha tre poäng ofta, ofta, ofta. Vi behöver 19-20 segrar. Det är därför vi gör så (petar mittbacken Per Karlsson ur matchtruppen för att få plats med fler offensiva alternativ).

Man kan ju lugnt säga att allt inte står rätt till mellan styrelsen och Andreas Alm. Och känslan är att klubben måste få till ett slut på de här ständiga interna “passningarna” via media och andra forum om man ska kunna bygga upp en bra miljö att leverera resultat i.

För man kan uppfatta styrelsens krav som ett sätt att göra sig av med Alm på ett “snyggt” sätt om det inte blir guld och man kan tolka Alms kommentarer som att han vill poängtera hur konstig styrelsens målsättning är. Det är inte säkert att varken det ena eller det andra är sanningen, men det spelar ingen roll. Skadan är redan skedd när uttalanden på uttalanden och ageranden på ageranden skapar massa frågetecken, tycker jag.

ANNONS

Situationen som är just nu är ohållbar. När Alm uttalar sig så konkret och ärligt om poängtapp som han gjorde efter premiären är det klart att vi journalister ställer frågor om det till spelarna, hur de känner kring målsättningen och situationen. Och supportrarna kommer snacka ännu mer om det än vad man redan gjort.

Nej, om en tränare så tydligt förmedlar den press som finns på laget kan det inte sluta bra. Till slut måste det väl explodera, eller? Jag skulle bli otroligt imponerad om AIK:s trupp klarar av ett sådant tryck på sig om det går lite knackigt under en period.

Samtidigt lägger Alm upp för smashläge kring sin egen framtid i klubben. Börjar han inte leverera resultat i allsvenskan kommer ju folk spekulera i hans vara eller icke vara tidigare än någonsin förut. Redan under söndagens presskonferens fick han frågan om hur många poängtapp han klarar av innan han får sparken.

ANNONS

Alm skulle ha kunna valt en annan väg i sitt sätt att kommunicera kring styrelsens nya målsättning, han behöver ju inte vara så offensiv som han är. Sportchefen Björn Wesström sa till exempel så här till Svenska Dagbladet i förra veckan:

– Styrelsen har skruvat lite grann. Att vinna en titel är målbilden i alla fall. Men det är många som går bort sig i terminologin när man pratar mål och krav, det är inte alls samma sak. Mål är något man strävar emot, krav något helt annat. Det styrelsen har uttalat för mig är mål, inget annat.

Men faktum kvarstår att styrelsen har fått Andreas Alm att uppfatta det som att han måste vinna allsvenskan i år, annars ryker han. Om det är Alm själv som drar en förhastad slutsats är ju omöjligt att svara på. Hans känsla kan ju mycket väl stämma oavsett vad styrelsen säger att man förmedlat till Alm.

ANNONS

Helt klart är att AIK:s styrelse hade kunnat sköta kommunikationen kring frågan mycket bättre och man borde ju helt klart involverat Andreas Alm och Björn Wesström i målarbetet på något sätt. Utan de två missarna hade klubben nog aldrig hamnat i den här situationen, som jag bara ser förlorare i. Ingen i AIK vinner på det här.

Och man kan säga vad man vill om själva målsättningen/kravet i sig (om man nu går på Alms uppfattning). Å ena sidan är det väldigt extremt att det bara är guld som gäller, men å andra sidan skulle man kunna se det som så att Alm har haft sex säsonger på sig att vinna allsvenskan en gång och att det då långt ifrån blir lika extremt. Ser man det på det sistnämnda sättet kan man dock säga att målsättningen som är satt är kopplad till vem som är tränare och den typen av målsättning tycker jag inte att man borde kommunicera externt i sådana fall. En målsättning borde ju gälla oavsett vem som är tränare och jag har väldigt svårt att se att AIK hade krävt guld direkt om man av någon anledning haft en ny tränare inför den här säsongen.

ANNONS

Det är dags att få ett slut på “spelet” nu, AIK. Vill ni verkligen ha det så här? Kommer ni verkligen vinna guld så här?

Twitter: @mpetersson

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Publicerad 2016-04-04 kl 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto