Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Succé av 16-årige Isak som gav Alm lugn

Allsvenska Bloggen

Andreas Alm petade halva premiärelvan.
In med bland annat 16-årige Alexander Isak.
Det blev succé – anfallaren blev hjälte och klubbens yngste målskytt genom tiderna.

Andreas Alm var inte nöjd efter 1-1 mot Gif Sundsvall i premiären och petade fem spelare från startelvan där Denni Avdic och Sauli Väisänen inte ens fick plats på bänken mot Östersund.

De petade spelarna var arga och vägrade prata med media. Fansen undrade. Det kändes som en pressad tränare och första versen i Rolling Stones låt Gimme Shelter dök upp i skallen.

Oh, a storm is threat’ning
My very life today
If I don’t get some shelter
Oh yeah, I’m gonna fade away

Då skickade Andreas Alm in Carlos Strandberg och Alexander Isak i anfallet.
Det blev succé.

Alexander Isak är 16 år och har vandrat genom AIK:s akademi. Drömmen har varit att någon gång få dra på sig A-lagströjan i allsvenskan. Mot Östersund blev drömmen sann. Han fick chansen, tog den och gav Andreas Alm lugn i stormen.

Annons

Östersund charmade de flesta med sitt fina anfallsspel mot Hammarby, den biten var stundtals bra även mot AIK men försvarsspelet var sämre. Laget är nykomling och ibland lyser det igenom. Som vid AIK:s 1-0-mål i den första halvleken.

Östersund försökte sig på en frisparksvariant strax utanför motståndarnas straffområde men misslyckades rejält och spelade bollen till Alexander Isak. Han höll i den, avancerade och vände fint ut till Johan Blomberg till vänster som nickade ner till en framstormande Ahmad Yasin. In i straffområdet. En diagonalpassning längs marken över till Carlos Strandberg som bredsidade in 1-0 i öppet mål.

Andreas Alm var på plats på Tele2 Arena när Östersund spelade ut Hammarby och det var tydligt att han hade gjort sin läxa. AIK spelade smart, försvarade sig bra, väntade ut misstag och kontrade. Som vid 2-0.

Annons

Ett snabbt anfall hittade ut till högerkanten där Haukur Hauksson spelade in bollen i straffområdet till Alexander Isak som tagit en bra löpning till den första ytan. 16-åringen hann före sin försvarare, avslutade säkert och blev AIK:s yngste målskytt genom tiderna.

Förutom att Isak gjorde ett mål och var inblandad i ett annat så var det så mycket mer än bara det som imponerade av en spelare som är 16 år.
Bollbehandlingen, speluppfattningen och tekniken.
Det var på riktigt.

Ett väldigt fint betyg för spelaren själv men även för klubbens akademi, och det är inte första gången man tagit fram en fin spelare. På senare tid har vi sett Robin Quaison vandrat samma väg och sedan sålts till Serie A-klubben Palermo, Sam Lundholm som sålts till NEC Nijmegen, och dessutom finns det ett gäng i A-truppen som Anton Jönsson Saletros, Christos Gravius och utlånade Noah Sonko Sundberg.

Annons

För AIK och Andreas Alm var det en otroligt viktig seger. Tre poäng var ett måste när han ändrade så mycket i startelvan. Det ger andrum och självförtroende inför nästa match som är mot IFK Göteborg.

Östersund var inte lika bra som mot Hammarby. Dels mötte man nu ett bättre, smartare och mer rutinerat lag, dels försvarade man sig sämre den här gången. I den andra halvleken visade nykomlingen upp ett fint anfallsspel och skapade flera vassa chanser och det var svagt att inte göra något mål.

***

Gillar att det spelas allsvensk fotboll i Jämtland. Nio mil från Fäviken och tio från Åre.

***

Hammarby åkte till Borås Arena och spelade med offensiva Arnor Smarason och Fredrik Torsteinbö som ytterbackar mot Elfsborgs skickliga kantspelare. Stefan Batan, Birkir Saevarsson och Oliver Silverholt kunde inte vara med. Men sätter man Smarason mot Simon Hedlund så går det som det går.

Annons
Publicerad 2016-04-07 22:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto