Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför är Elfsborg, Häcken och Falkenberg sämst i allsvenskan

Fyra omgångar har spelats av allsvenskan 2016.

Vissa lag är nöjda med det som varit. Jublar och ler över poängskörden.

Andra känner precis tvärtom. Istället för glädje är det frustration och krisstämplar.

Allra värst har det varit för Elfsborg, Häcken och Falkenberg. De tre västsvenska lagen är placerade på plats 14-16.

Förklaringen till det?

Slarv, förödande skador och misslyckade nyförvärv. Bland annat.

***

Elfsborg:

* Slarv
Sju insläppta mål är inte uselt (bara nästan). Däremot kan man diskutera uppkomsten av dem.
Många av lagets baklängesmål grundas i oförklarligt försvarsslarv. Den största syndaren hittills har varit Simon Lundvall. På 156 spelminuter (tre inhopp och en start) har 27-åringen varit direkt inblandad i tre skitmål. Mot Hammarby slängde han in en galen passning i eget straffområde. Det blev straff och mål. Mot Kalmar blev han av med bollen på mittplan för att därefter styra in ett skott i eget mål. Och mot Malmö FF senast tappade han Jörgen Horns passning (svagt slagen) och Markus Rosenberg kunde avgöra matchen. Tungt värre.

ANNONS

* Brist på ledarskap
Anders Svensson lämnade ett stort hål efter sig när han la skorna på hyllan efter förra säsongen. Än är det högst oklart vem som ska kliva in och ta över ledarrollen. Jörgen Horn värvades in som ny försvarsgeneral, men har inte övertygat. Kevin Stuhr Ellegaard är lagkapten, men ingen självklar ledargestalt. Henning Hauger? Ja, kanske är det den rutinerade norrmannen som måste kliva fram och ryta till.

* En formsvag Viktor Claesson
En enskild spelare kan inte hållas ansvarig för en tung start, men Viktor Claesson är så viktig för Elfsborgs offensiv att det syns tydligt när han är lite ur slag. Värnamosonen briljerade som bekant under fjolåret (21 poäng på 29 matcher) och visade fin form även under Svenska Cupen. Men i allsvenskan har det gått tyngre. Ska Elfsborg lyfta måste Viktor Claesson göra detsamma.

ANNONS

Häcken:

* Förödande skador
Ett söndertjatat ämne som dock inte går att blunda för. Mot Östersund senast saknade laget nio spelare. Däribland Paulinho och Alexander Jeremejeff – tränaren Peter Gerhardssons allra vassaste offensiva kort. Deras frånvaro kan liknas vid ett IFK Göteborg utan Tobias Hysén och Sören Rieks eller ett Malmö FF utan Markus Rosenberg och Jo Inge Berget. På den nivån är det.

* Ineffektivitet
En konsekvens av alla skador, javisst. Men fyra mål på fyra matcher är ändå långtifrån godkänt. Truppen innehåller flera fina (och hela) spelare som borde kunna leverera mer. John Owoeri, Nasiru Mohammed och Samuel Gustafson. Typ.

* Svaga matchslut
När matcherna ska avgöras har Häcken varit som sämst. Fyra av sex insläppta mål har kommit under den sista halvtimmen. Bara ett av fyra mål framåt har gjorts inom samma tidsram. Med sådana siffror är det inte lätt att vinna matcher.

ANNONS

Falkenberg:

* Misslyckade nyförvärv
Thomas Juel-Nielsen plockades in för att förstärka försvarsspelet. Akseli Pelvas för att spetsa till anfallsspelet. Båda har dock underpresterat. Pelvas, som vräkte in poäng i Finland, står på noll producerade i allsvenskan och bänkades senast mot Helsingborg.

* Frånvarande anfallare
Både Gustaf Nilsson och Hakeem Araba har varit ruskigt bleka så här långt. Båda står dessutom på noll gjorda mål. Går de kanske och grubblar över framtiden? Gustaf Nilsson drar ju till danska Bröndby i sommar och Araba har ett kontrakt som löper ut efter säsongen. Det känns som att han redan är påväg bort.

* Oklar startelva
Fyra matcher, fyra olika startelvor. Tränaren Hasse Eklund har haft svårt att hitta rätt i säsongsinledningen. Det har bytts friskt på flera olika positioner. Lite kontinuitet kanske inte skulle skada?

ANNONS

***

Under de kommande dagarna får de tre lagen chansen att klättra upp från det otrevliga bottenträsket.

Falkenberg ställs mot IFK Norrköping (hemma, fredag), Häcken tar sig an GIF Sundsvall (hemma, söndag) och Elfsborg möter AIK (borta, måndag).

Lyckas de resa sig?

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-04-21 kl 20:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto