Att vinna en titel är nästa steg för Häcken

Allsvenska Bloggen

Häcken är i cupfinal. Senaste gången det hände var 1990.

Djurgården stod för motståndet. Och vann med 3-0.

– Vi fick ett mål emot oss precis innan paus. Bollen tog i stolpen och målvaktens huvud och in. Det var inte vad vi behövde, minns Sonny Karlsson.

Sportchef i dag. Spelare och lagkapten då.

– Men sedan vann Djurgården helt rättvist.

***

Resan därifrån till torsdagens final har varit lång (26 år typ).

Allra senast gick den via ett gruppspel, en kvartsfinal och en semifinal där laget bankade dit BP, Trollhättan, Gefle, Halmstad och Hammarby med totalt 14-4.

Där och då såg det ut som att laget skulle kunna ta sig hela vägen fram till bucklan.

Men nu? Det känns tveksamt.

Sedan premiärsegern mot Elfsborg har laget haft förtvivlat svårt att lyfta upp formkurvan. 6-1 mot Gefle var ett undantag.

Samtidigt har Malmö FF ändrat spelsätt, kommit tillrätta med sin usla start och radat upp tre raka vinster. Däribland den färska 3-0-segern från när lagen möttes i söndags.

Nu har Häcken visserligen fått tillbaka Paulinho sedan den matchen. Det betyder självklart en hel del.

Dessutom har övriga skademoln börjat skingra sig.

Martin Ericsson ser ut att spela från start för första gången sedan i början av april. Alexander Jeremejeff likaså.

Två nyckelspelare.

Frågan är bara om de mörka molnen har gett plats för tillräckligt mycket sol?

Ericsson och Jeremejeff är matchotränade och formmässiga frågetecken.

Det kan räcka i en final, i en match. Allt kan klaffa under 90 minuter (alternativt 120 plus straffar).

Men räcker det i en final mot ett Malmö FF som alltmer börjar se ut som ett mästarlag igen?

Tveksamt, som sagt.

***

För Häcken som klubb är det dock dags att börja vinna nu. Det är nästa steg i deras utveckling.

De har en ny arena och en utmärkt träningsanläggning på plats.

De har en välmående ekonomi och en spelartrupp som beskrivs som starkare än på många år.

Nu ska prisskåpet fyllas på.

Med sex poäng på sju matcher känns allsvenskan körd. Svenska cupen ser ut att bli deras enda chans att lyckas i år.

En chans till en första titel.

– Vinner vi så kommer det vara den största matchen i klubbens historia, konstaterar Sonny Karlsson, som också vet att en seger skulle ge en kvalplats till Europa League.

Fotboll på den nivån har Häcken inte spelat sedan sommaren 2013.

– Det är helt oväsentlig nu. Först är det cupfinal. Resten får vi ta sedan.

Så.

Häcken-seger mot Malmö och klubben skriver historia samtidigt som de tar nästa kliv på utvecklingstrappan.