Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK:s styrelse står med byxorna nere - och kravet på Norling måste vara guld

Allsvenska Bloggen

Andreas Alm fick oförtjänt sparken.
På presskonferensen satt en vd och sportchef och låtsades som att det var deras beslut.
Lögnen lös igenom när de inte ens kunde peka på en dålig sak som den förre tränaren gjort.

På podiet satt vd:n Mikael Ahlerup och sportchefen Björn Wesström och skulle motivera beslutet om att de hade sparkat Andreas Alm. Ändå satt duon där och rabblade upp en mängd fantastiska saker som Alm gjort i AIK, men kunde inte peka på en enda negativ sak.

”Andreas Alm är en person som checkar ut med ett ruskigt högt betyg. Andreas har som chefstränare etablerat AIK som ett topplag i allsvenskan och var den tränaren som 2015 gav flest unga spelare i serien speltid”, sa sportchefen Björn Wesström.

Så varför ge honom sparken då?

Björn Wesström och Andreas Alm har stått varandra väldigt nära och så sent som i augusti 2014 förlängde sportchefen med tränaren, ett kontrakt som sträcker sig över 2017 (Alm har fortfarande ett avtal och får ut sin lön). Det betyder att han, när avtalet skrevs, hade ett stort förtroende för Alm. Det skulle förvåna mycket om det har förändrats under det senaste året eftersom Wesström har varit med och formulerat de mål som har uppfyllts, och det skulle vara att underkänna sig själv.

Annons

Då talar det sitt tydliga språk att det inte var sportchefen som låg bakom beslutet om att sparka tränaren, trots att han satt där och fick ta på sig det, något som måste ha känts olustigt.

Så, var det vd:ns beslut?

Det skulle också förvåna väldigt mycket då han har varit på plats så kort tid (började i juli förra året).

Inte sportchefen. Inte vd:n. Kvar står styrelsen med byxorna nerdragna. De har kört över en sportchef som har gjort ett fantastiskt bra jobb i AIK.

Björn Wesström och Mikael Ahlerup ville inte nämna en enda dålig sak som Andreas Alm gjort under sina år som tränare i AIK. Jag tror att det berodde på att de inte kunde och inte ville hitta på något. Bra, för det hade blivit ännu mer ovärdigt för Alm.

Med Andreas Alm borta borde AIK hålla hårt i Björn Wesström som under de senaste åren har plockat upp en mängd unga spännande spelare, värvat smart, sålt dyrt och räddat företaget.

Annons

Nu får sportchefen jobba tillsammans med Rikard Norling. Norling tog plats på podiet med ett stort leende och pratade om guld och att AIK är som ett harmoniskt kuddrum.

Ja, det var oförtjänt att Andreas Alm tvingades lämna, men nu är det där vi är och då är Rikard Norling den bästa och mest logiska ersättaren. Norling kan klubben lika bra som en blind som inte behöver sin ledkäpp för att hitta rätt. Han kan spelets regler och vet att många kan lägga sig i.

Dessutom är han en väldigt bra tränare. I Malmö FF var han fem plus på att värva spelare som han sedan utvecklade så att klubben kunde sälja dyrt, som Emil Forsberg och Miiko Albornoz.

Men det är klart att han måste bevisa att de svaga resultaten i Brann bara var en engångsföreteelse och att ryktena om maktkamper i AIK och MFF inte kommer att ta fart den här gången igen. Och dessutom räcker det inte med att ta fram unga duktiga spelare, ha truppen med sig, ta klubben till andra placeringar än högst upp i tabellen och checka ut med ett ruskigt högt betyg. AIK ska ta guld. Fråga Andreas Alm.

Annons
Publicerad 2016-05-13 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto