POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det mullrade om AIK när Norling fick en drömstart

En vecka med totalt kaos.
Ändå vann AIK derbyt mot Djurgården med 2-0.
Och Rikard Norling fick en drömstart.

I fredags fick Andreas Alm sparken och har ännu inte uttalat sig i media om allt som hänt. Men på måndagen, några timmar innan derbyt mot Djurgården, la han ut en hälsning till AIK-fansen på en supportersajt där han tackade för varje matchminut under åtta säsonger och avslutade med att uppmana alla att sjunga för AIK och fyll lungorna med Solna-luften. Budskapet gick hem och stämningen på Friends Arena var imponerande.

AIK-fansen höll upp en banderoll där man tackade Andreas Alm för tiden i klubben och välkomnade sin nye tränare Rikard Norling. Så stod han där igen och rättade till glasögonen med sitt pekfinger. Sju säsonger har passerat sedan sist. Då var det stökigt när han lämnade. Nu var det roligare.

Rikard Norling fick en drömstart på sitt nya jobb. AIK tog tag i taktpinnen direkt och var bättre än Djurgården i den första halvleken. Om man ska leta efter skillnader i spelet med Alm som tränare jämfört med Norling så sökte AIK nu sina centrala mittfältare tidigare och de i sin tur ville snabbt fram med bollen på anfallarnas fötter.

Christos Gravius gjorde sin andra allsvenska match från start. Sin första i ett derby. Det märktes inte. Mittfältaren tog för sig, tittade oftast framåt och hittade snabba instick på sina lagkamraters fötter. Om han missade en passning vågade han försöka igen. Det ska bli väldigt spännande att följa 18-åringen.

Gravius var bra tillsammans med 20-årige Anton Saletros, men lär bli ännu bättre med Ebenezer Ofori som började på bänken mot Djurgården.

När AIK sökte sina centrala mittfältare ville Djurgården hitta sina kanter eller långa bollar på anfallarnas huvuden. Det var statiskt och lättläst och Nils-Eric Johansson hade full koll på en iskall Mathias Ranégie. Det saknades djupledsspel och Djurgården klarade inte av att hitta in bakom AIK:s backlinje.

Det blev bättre när Haris Radetinac kom in i den andra halvleken och när Jesper Karlström flyttade in centralt i stället för Besard Sabovic. Då växte blåränderna och skapade ett gäng farliga chanser.

18-årige Sabovic gjorde sin andra allsvenska match från start och var orutinerad när han efter bara tolv minuter orsakade en billig frispark strax utanför eget straffområde. Stefan Ishizaki tackade och satte 1-0 med en boll som målvakten Hampus Nilsson borde ha tagit.

Ishizakis högerfot är viktig för AIK och efter 51 minuter servade han in en hörna i straffområdet. Alexander Faltsetas tappade markering och en fristående Haukur Hauksson nickade in 2-0.

I februari 2015 var jag och träffade Rikard Norling i Bergen. Frågade honom om han ville sätta emot 100 kronor på att han kommer att träna AIK igen. Han ville inte utmana mig utan sa att Andreas Alm var en fantastisk ledare, att fansen skulle passa på att njuta och att det mullrade om AIK. Ett år och tre månader senare är han alltså tränare i AIK igen och i återkomsten mullrade det om AIK.

Det var inte fantastiskt. Men det var bra och det lovade gott. Och det behövdes.

2-0 i ett derby mot Djurgården. Med unga, modiga och skickliga spelare som Christos Gravius, Anton Saletros och Alexander Isak som alla imponerade. På bänken satt Ebenezer Ofori som tillsammans med Henok Goitom var lagets bästa spelare förra säsongen.

Innan EM-uppehållet väntar Falkenberg, Gefle och Örebro och fortsätter AIK att spela som mot Djurgården kan det bli positiva vindar i klubben efter kaoset som har varit med en sparkad tränare och maktkamper i styrelsen.

Publicerad 2016-05-16 kl 22:22
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå