Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Märkligt att Simon Gustafson petas från U21-landslaget

I måndags samlades delar av den svenska EM-truppen i Stockholm. Det betyder jobb varje dag fram till den dagen då Sverige åker ur mästerskapet i Frankrike. Laget är i Stockholm till på måndag då det är match mot Slovenien i Malmö.

Under dagens träning på Stockholms Stadion var det inte så mycket som stack ut förutom att Jimmy Durmaz var vänsterback i ett försvar med Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist. Martin Olsson har tagit det försiktigt efter sin skada och Ludwig Augustinsson ansluter på måndag.

Efter matchen i Malmö samlas hela truppen och åker till Båstad för ett förberedande läger. Sedan match på söndag mot Wales på Friends Arena. Därefter avresa till Frankrike.

Minns förra sommaren med U21-landslaget när man inte visste när man skulle komma hem till Sverige, det var spännande och kul och vi på Fyran firade midsommar tillsammans med Expressens utsända på en italiensk restaurang i Brno. Får se om det blir midsommar i Frankrike det här året.

På tal om U21-landslaget. I dag togs deras trupp ut till EM-kvalet mot Georgien som spelas i min hemstad Uddevalla. Det lär inte vara anledningen till att matchen spelas på Rimnersvallen utan det kanske beror på att SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har haft ett finger med i spelet. Han bor i Uddevalla och är involverad, eller har varit involverad, i Oddevold som spelar sina hemmamatcher på just Rimnersvallen.

Reagerade på några saker när Håkan Ericson tog ut truppen. Inte på samma nivå som när Victor Nilsson Lindelöf och Victor Claesson ratades från truppen till U21-EM men ändå tillräckligt för att man reagerade.

Tycker inte att Melker Hallberg har förtjänat att komma med. Då har Anton Salétros gjort en mycket bättre vårsäsong i allsvenskan. Om nu Hallberg konkurrerar som central mittfältare? Om han är med som kantspelare borde Kristoffer Peterson, som på en halv säsong vann assistligan i holländska Roda, går före.

Och Simon Gustafson. Var är han? Vad jag hör är Gustafson petad vilket är konstigt om man ska ta ut de bästa spelarena. Lite speltid i Feyenoord? Ja visst, men om det är motiveringen så håller den inte med tanke på andra uttagningar i U21-landslaget. Tänker främst på att Emil Krafth är med efter två starter och två inhopp under en hel säsong och att det inte var längesedan som Isak Ssewankambo kom med trots noll minuter i Derby.

Gustafson gjorde tolv starter och tre inhopp i Feyenoord.
Sammanlagd speltid: 1023 minuter.
Tre mål och sju assist.
Efter årsskiftet blev det fyra starter och två inhopp.
Det kan man jämföra med Muamer Tankovic som är med i truppen och som även får vara med och träna med A-landslaget.
Han gjorde sex starter och tretton inhopp i AZ.
Sammanlagd speltid: 689 minuter.
Tre mål och en assist.
Efter årsskiftet blev det en start och åtta inhopp.

Säger inte att det är fel att Tankovic är Krafth är med. Om man tar ut de bästa spelarna så ska båda vara med. Men det ska även Gustafson vara. Det är motiveringen som inte håller. Så det känns som att det ligger något annat bakom petningen av Simon Gustafson och det är inte bra för svensk fotboll med tanke på att det är en av landets största talanger.

Tycker även att uttagningen av Sebastian Starke Hedlund som i de senaste matcherna har suttit på bänken i Kalmar FF är med före Franz Brorsson som startar i Malmö FF och Häckens cuphjälte Simon Sandberg som båda har gjort det bra den här säsongen.

Sedan borde Pontus Dahlberg som sitter på bänken i IFK Göteborg och som var bra i U17-EM gå före Jesper Johansson som sitter på bänken i Gais.

Att Pawel Cibicki är med i truppen när han inte får lov att spela matcher är också något som förvånar. Bra att man kollar läget med Cibicki som tidigare har representerat Polen, men hade haft förståelse för uttagningen om det varit träningslandskamp eller träningsläger, men nu är det EM-kval, i en match han inte får spela. Då hade det varit bättre att ha med Simon Gustafson eller Kristoffer Peterson.

***

Däremot välförtjänt att Jordan Larsson får chansen. Han har haft en fin utveckling och gjort det bra den här säsongen. Och det lär bli en kamp om vem som ska spela vänsterback. Pa Konate har varit bra i Malmö FF och Adam Lundqvist gjorde det bra på landslagets januariturné.

Publicerad 2016-05-25 kl 21:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons