Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Om Ankersens onödiga utvisning och BK Häckens ljusa skadeläge

Trots ett pågående EM-slutspel börjar den allsvenska abstinensen krypa på. Tur att det bara är drygt två veckor kvar innan matchandet sparkar igång igen.

Tills dess får vi nöja oss med diverse träningsmatcher och äventyr i Europa.

Under torsdagen spelade IFK Göteborg 2-2 mot norska Strömsgodset. Mikael Boman och Gustav Engvall målskyttar.

I fokus dock: Jakob Ankersens röda kort. Mittfältaren ilsknade till efter en tuff tackling och tryckte handen i ansiktet på gästernas Tommy Höiland.

Domaren Bojan Pandzic berättade efter matchen att han kommer skriva en anmälan till disciplinnämnden. Därmed riskerar Ankersen att stängas av både i allsvenskan och Europa League-kvalet.

“Vid rött kort i en träningsmatch blir det ingen automatisk avstängning (den gäller ju annars i samma tävling, tex rött kort i Elitettan ger en avstängning i nästa Elitettan-match). Men DN (disciplinnämnden) kan vid rött kort i träningsmatch ge bestraffning i form av avstängning som då gäller i alla tävlingsmatcher och även kan avse internationella matcher”, förklarar Kerstin Elserth, ordförande i DN.

“Hur det slutligen blir i detta fall återstår att se. Exakt när vi fattar beslut kan jag inte säga”.

Därmed är det för tidigt att dra några exakta slutsatser kring vilka konsekvenser Ankersens agerande får för Blåvitt.

Lagets närmaste matcher är dubbelmötet med Llandudno FC (30 juni och 7 juli). Därefter väntar GIF Sundsvall när allsvenskan återupptas (10 juli).

Det är svårt att hitta liknande exempel för att kunna spekulera kring eventuell avstängningslängd. Ibland har det bara blivit en match (som när Jesper Westerberg stängdes av i den allsvenska premiären 2014). Ibland har det blivit längre tidsbestämda straff.

Det sistnämnda känns (utan att veta, såklart) som det mest logiska här. Beslut i början av nästa vecka och avstängning över de tre kommande matcherna? Inte omöjligt.

Hur som helst: Ytterst onödigt agerat av Ankersen. IFK behöver alla spelare tillgängliga när det tuffa matchandet dundrar igång framöver.

***

Från IFK Göteborg till BK Häcken. Och en snabb lägeskoll efter lagets första träningsvecka sedan semestern.

– Vi har fått en riktigt bra start, konstaterar tränaren Peter Gerhardsson som har mittfältsmotorn Rasmus Schüller tillbaka i full träning efter knäskadan.

– Han har inte missat en sekund!

Dessutom: Mittbacken Tefu Mashamaite (underbensskadad) stegrar sin träning och ska kunna spela träningsmatchen mot Århus nästa lördag. Vad gäller Joel Andersson (fraktur i underbenet) så kör han fortfarande rehab, men prognosen säger att han ska vara tillbaka till det allsvenska mötet med Hammarby (9 juli).

– Precis som alla andra! Det är ingen förutom avstängda Jasmin Sudic och Mohammed Abubakari plus Rasmus Lindgren (inte spelklar) som i nuläget inte kan vara med då, säger Gerhardsson.

På tal om Rasmus Lindgren: Mittfältaren har kontrakt med Groningen fram till den 1 juli. Det, i kombination med en lättare skada, gör att han bara kör rehab i nuläget. Spelklar för Häcken blir han den 15 juli.

Till sist: Niclas Andersén, som inte har gjort en enda allsvensk minut sedan han kom i vintras, har genomgått en mindre knäoperation (menisken). Även han ska dock vara tillbaka till mötet med Hammarby.

Det om det. Nu fokus på EM i ett par dagar till.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-06-24 kl 13:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons