Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Helt obegripligt kryphål i regelverket

Har legat lågt med mitt bloggande ett tag. Men nu får det vara slut med det. Allsvenskan håller på att trumma igång och det är otroligt härligt, bara känslan av det. Visst, det är fantastiskt kul att jobba med EM men det är något speciellt med allsvenskan.

***

måndags förra veckan skrev jag en text om att det finns en öppning i Svenska Fotbollförbundets regelverk som gör att personer som är anställda av agentfirmor samtidigt kan jobba i en klubb.

Du kan inte vara agent (eller förmedlare som det numera heter) och ha en roll i en klubb, men du kan vara anställd av ett företag som bedriver agentverksamhet och har agenter anställda och samtidigt vara en klubbföreträdare.

För mig är det helt obegripligt. Det öppnar upp för så mycket oklarheter. Det är en motorväg rakt in i dubbla stolar-träsket. Men Fifa och Svenska Fotbollförbundet verkar ju ha gett upp hoppet om att styra upp marknaden. När agentlicensen slopades den 31 mars förra året försvann reglerna om att en förmedlare inte får sitta på flera stolar i en affär. Så länge en skriftlig överenskommelse finns mellan alla parter innan en övergångsprocess inleds kan en agent representera både spelare, köpande klubb och säljande klubb i en affär. Aftonbladets Patrik Sjögren skrev en väldigt bra grej om den nya verkligheten i januari tidigare i år.

SvFF hade chansen att göra ett eget regelverk när Fifa tog bort licensen, men valde att kopiera reglerna rakt av.

***

Varje år ska alla förbund presentera de agentarvoden som klubbar i landet betalat ut, bestämde Fifa för en tid sedan. Fifa vill satsa på öppenhet kring frågan efter skandalerna som skakat organisationen, och bland annat Danmark gick direkt den 1 april ut med vad klubbar betalat till agenter. Men Svenska Fotbollförbundet är inte lika suget på att följa Fifa:s beslut.

Som kollega Olof Lundh skrev i en krönika den 29 april:

“På fotbollskanalen.se har vi legat på sedan i början av april och det har hela tiden hetat att det kommer publiceras i veckan. Tiden gick utan resultat”.

“Vid ett kollsamtal förklarade SvFF att det givetvis kommer att märkas när man offentliggör: ”Det kommer att synas ordentligt när vi publicerar, vi kommer inte att gömma det på någon fogis-sida”. Jo, tjenare, det var precis fogis-spåret som man körde när dokumentet kom ut under märkningen: Redovisning förmedlare”.

Men inte nog med att SvFF dröjde med att publicera dokumentet, man presenterade också en väldigt ofullständig lista. Den har uppdaterats något sedan publicering, men täcker långt ifrån alla affärer där agentarvode betalats ut i Sverige under 2015. Det är för dåligt, om man ska säga det snällt.

***

Säkerligen är det ute i de stora ligorna i Europa som det förekommer mest tveksamheter på transfermarknaden, eftersom det är där som de stora pengarna finns. Men vi ska absolut inte sitta och tro att allt fungerar bra i Sverige/Skandinavien.

Det finns många exempel på att branschen är smutsig ibland, bland annat storyn om Djibril Fati som Fotbollskanalen och Olof Lundh skrivit om på sajt och i bok. Eller vad sägs om soppan runt norske Jim Solbakken? Han är Norges mäktigaste agent och Ole Gunnar Solskjaers bästa vän, men hans arbetsmetoder har kritiserats hårt de senaste åren. Magasinet Josimar (norska motsvarigheten till Offside) skrev under 2014 17 sidor om Solbakken, där man la fram uppgifter om hur agenten suttit på dubbla stolar i olika affärer.

Och så har vi då den stort uppmärksammade Stengel/Gunnarsson-affären från 2011, som är på tapeten igen efter en TV2-dokumentär som sändes i förra veckan. Ett Stabaek i ekonomisk kris sålde sin stjärnspelare Veigar Pall Gunnarsson till Vålerenga för ynka en miljon, trots att Rosenborg erbjöd långt mer än så (bland annat gick RBK med på bud på en miljon plus 4,25 miljoner för Johan Andersson i en paketlösning). Anledningen? Gunnarssons gamla klubb Nancy hade rätt till 50 procent av övergångssumman och därför sålde Stabaek istället en option på den då 15-årige Herman Stengel för fyra miljoner till Vålerenga också och fick upp Gunnarsson-summan till totalt fem miljoner kronor samtidigt som man slapp betala mer än 500 000 kronor till Nancy. Optionen på Stengel gav Vålerenga rätten att köpa spelaren vid ett senare tillfälle för en viss summa.

Det norska fotbollsförbundet straffade både Stabaek och Vålerenga, men de fyra klubbföreträdare som senare åtalades friades alla i tingsrätten. Rätten fastslog alltså att Stengel och Gunnarsson var två av varandra oberoende affärer eftersom det inte ansågs finnas tillräckliga bevis för annat.

Jim Solbakken var inte åtalad, men hade en central roll i affären då han är Herman Stengels agent och dessutom var inblandad i det avtal som Stabaek efter att skandalen uppdagats skrev med Nancy, för att undvika att den franska klubben skulle gå hårt fram mot dem. Solbakken var också ett vittne i rätten, ett vittne som tar stor plats i domen. Josimar gav tidigare i år ut en specialutgåva om affären och domen i tingsrätten och i den kunde magasinet visa på att agenten berättat en version i rätten, men andra versioner bakom stängda dörrar och i samtal som Solbakken i efterhand hävdar var off the record med TV2.

TV2 släppte själva alltså en över en timme lång dokumentär om affären i förra veckan och även där kommer det fram att Solbakken sagt olika saker kring vad som egentligen hände.

Måste berömma Josimar, med skicklige reportern Lars Johnsen i spetsen, och TV2, anförda av John Christian Lundstadsveen och Per Angell Berntsen, för jobbet som de gjort här. Josimars 180 sidor långa specialnummer om Stengel-Gunnarsson-affären är bland den bästa journalistiken jag tagit del av. De lämnar ute intervjuer där personer får uttrycka sig på ett känslomässigt sätt kring storyn, och fokuserar istället på versionerna som de inblandade personerna gett i media, i rätten men också i privata mejl- och sms-konversationer. Josimar lyckades lägga pusslet från start till mål på ett imponerande vis. TV2 stod i sin tur för en väldigt bra uppföljning genom sin dokumentär.

I allsvenskan finns det, vad jag känner till, två spelare som har Jim Solbakken som agent. Det är Malmö FF:s norrmän Magnus Wolff Eikrem och Jo Inge Berget. Men även tidigare har flera allsvenska klubbar gjort affärer med Solbakken, däribland Djurgården när man anställde Per-Mathias Högmo som tränare.

De affärerna har säkert gått rätt till och jag förstår att det inte är en fråga som kanske anses stå högst upp på prioriteringslistan, men hade jag varit medlem i Malmö FF hade jag ställt frågan till klubben hur man ser på att man jobbar med Solbakken. Jag antar ju att det är något som MFF resonerar kring internt, vilka personer som är lämpliga att göra affärer med. Därmed inte sagt att de himmelsblå inte borde jobba med Solbakken, men jag tycker att det borde finnas en diskussion kring det med tanke på hur många frågetecken som snurrar runt agentens namn.

Ole Gunnar Solskjaer benämnde granskningarna av Jim Solbakken som “häxjakt” i en podcast-intervju med Olof Lundh från i februari i år. Han bojkottar också Josimar med anledning av deras jobb kring Solbakken. Solskjaer bojkottar också enskilda journalister av samma anledning, som Morten Stokstad på VG.

I TV2-dokumentären framkommer det också att Erik Flågan, som varit Solbakkens och Solskjaers agent genom åren, hört av sig till folk som uttalat sig negativt om de som varit inblandade i Stengel-Gunnarsson-affären och framfört vad de uppfattat som hot. Bland annat advokaten Gunnar Martin Kjenner har fått Flågan på sig, men även sportbloggaren Andreas Selliaas fick höra från Flågan att han skulle vara “careful” efter att ha skrivit ett inlägg som uppföljning på Josimars specialutgåva.

Det finns helt enkelt en hel del saker runt Solbakken och de här historierna som gör en upprörd. Men ska man lita på Solbakken har ingenting konstigt skett.

Smaka på de här meningarna, från en längre artikel om Solbakken i VG två veckor efter Josimars första stora granskning publicerats.

“Agentbranschen är inte så skum som många tror, förklarar Solbakken för VG. 42-åringen säger att han aldrig har upplevt något olagligt under sina 15 år i branschen”.

***

I kväll blir det AIK-Bala Town i Europa League-kvalet. Kul att matcherna drar igång igen på allvar – och att Europa-tiderna är här igen. Det är ändå något speciellt med Europa-kvällar som innehåller svenska lag.

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2016-06-30 kl 11:44
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons