Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Pelle Olsson närmar sig vägs ände

Pelle Olsson är en bra tränare, han är en av de tränarna som kan allsvenskan bäst, han har ett tydligt sätt att jobba på och han har en grundtrygghet som jag tror många av hans kollegor skulle vilja ha. Men det han har presterat i år är, som alla ser, inte bra nog.

ANNONS

Djurgården är tafatta framåt och utan Sam Johnson ser det inte bra ut. Men man har ändå ett spelarmaterial som ska räcka längre än vad det gjort hittills i år, även med Kerim Mrabti och Haris Radetinac på skadelistan. Dock kan det så klart ställas frågetecken kring vilken kvalitet truppen egentligen håller – och hur moralen är när spelarna inte verkar klara av att spela i underläge.

Pelle Olsson har kört fast. Kanske är det så enkelt som att en tillräckligt skicklig och kreativ innermittfältare saknas (läs Kerim Mrabti) och att Mathias Ranégies misslyckande har kostat för mycket med nuvarande trupp. Men likväl har det tagit stopp, och när det gör det i en Stockholmsklubb kan det gå riktigt illa. Det är kanske tjatigt att hela tiden prata om skillnaden på klubbar som Djurgården och Gefle, men lik förbannat är det skillnad.

ANNONS

Att man har kört fast innebär dock inte per automatik att man inte kan ta sig ur situationen. Jag tror till exempel inte att Djurgården kommer åka ur allsvenskan 2016 om Olsson får vara kvar. Någonstans finns ändå en grundnivå som jag tror att Pelle kommer att kunna få fram.

Olsson är en skicklig taktiker och draget att spela 5-3-2 mot Kalmar under måndagen var nog klokt. Djurgården släppte inte till mycket bakåt och som tränaren själv sa i C More-intervjun efter matchen gjorde laget i mångt och mycket en väl genomförd bortamatch. Ändå var det, i situationen som Djurgården befinner sig i, en oacceptabel bortamatch med tanke på resultatet.

I grund och botten tror jag att det kommer att komma en vändning. Det finns som sagt saker som pekar på det, speciellt efter värvningarna av Magnus Eriksson, Othman El Kabir och Kebba Ceesay. Men när kommer vändningen, och hur stor vändning kommer det egentligen bli? Högst, högst oklart med tanke på läget i klubben och det stora missnöje som finns bland de blårandiga supportrarna.

ANNONS

För klarar nuvarande tränare och organisation av att vända det här i det klimatet som råder? Nej, inte i längden.

I en klubb som Djurgården kan man inte alltid se till “i grund och botten”. I det här läget måste man ta in supporterkraven på Pelle Olssons avgång i ekvationen – och då ser den helt plötsligt mycket mer svårlöst ut.

Det ska inte ses som kritik mot supportrarna, för det är bara så det fungerar i de stora klubbarna. Supportrarna har i högsta grad rätt till att ha höga krav och uttrycka sitt missnöje. Det är inte så lätt som att säga att om supportrar slutar “sätta press” på laget så vänder det, även om det säkert är enklare att få till en vändning om supportrar inte sätter den pressen. Komplexiteten i en klubb som Djurgården är enorm och man ska ha den största av respekt för hur de stora klubbarna är uppbyggda. Det är inte alltid bara en fråga om en tränare eller spelare är bra eller dålig som avgör hur stora framgångarna blir.

ANNONS

I mångt och mycket är det de aktiva supportrarna som får klubben att leva och andas. Passionen och engagemanget som de står för är rytmen, pulsen och hjärtat i det som bygger verksamheten. Så det går inte att säga att de som skriker på Olssons avgång och säkerligen gör hans jobb tuffare “förstör” för klubben, eller sätter krokben på laget när de är på väg mot en vändning.

Det är bara så det är och det måste man leva med i en roll som Pelle Olssons.

Sportchefen Bosse Andersson gjorde det svårt för sig när han nyligen förlängde kontraktet med Pelle Olsson. Jag förstår kontinuitetstanken, för just kontinuitet har inte Djurgården badat i de senaste säsongerna. Jag tror också att Pelle Olsson fortfarande skulle kunna vara rätt man för Djurgården, men tiden håller verkligen på att rinna ut. De närmaste matcherna blir, som vem som helst kan räkna ut, extremt viktiga. Det är bara vinster som krävs från och med nu. För i det här klimatet kommer inte Pelle vara rätt man.

ANNONS

Jag tycker att han har hanterat motgången och avgångskraven på ett bra sätt i sin kommunikation utåt, men det betyder så klart inte att han inte påverkas av situationen. Och det är just det som talar för att Djurgården borde göra sig av med honom för att ta in en ny tränare. Inte för att Pelle Olsson är en dålig tränare, men för att få till en klassisk nytändning som förändrar känslan kring klubben.

För att supportrarna ska kunna tro på sitt eget lag igen. De är hjärtat – och vi vet alla vad som händer när det slutar slå.

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2016-08-01 kl 23:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto