Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Är det verkligen konstgräs/gräsdiskussionen som pengar ska spenderas på?

Det är tydligen viktigt att påpeka sånt här: jag är inte för konstgräsplaner i Allsvenskan. Jag tror att alla är olika grader av ”emot konstgräs”. Konstgräs har en viktig funktion för träningsmöjligheter och ungdomsfotboll, men inte för fotboll på högsta svenska nivå.

Självklart finns det också arenor där klimatskäl gör det bättre med konstgräs. ”Men Norges fina gräsplaner då?!” funkar inte som dräpande motargument, eftersom de kan svalka sig med en golfström.

De som säger att de ”gillar konstgräs” gissar jag kan delas upp i två kategorier:

1. De har accepterat förutsättningarna. Det ses inte som realistiskt att byta underlag hos sin förening inom kort tid, och väljer en att göra det bästa av situationen.

ANNONS

2. Jag vet inte.

Men jo, det finns också definitiva skillnader på konstgräs och konstgräs. En dålig gräsplan ser man att den är dålig, och folk kommer skrika att något görs åt den och då brukar det ske. En dålig konstgräsplan känner man är dålig, men ser inte och då kommer ägarna att säga “äh, det håller några år till”.

Jag minns att jag var på Kalmar FF:s träningskonstgräsplan, som ägs av kommunen. Jag fick känslan av att det var likvärdigt med att springa med fotbollsskor i en gymnastikhall, som där som är ungefär som målad betong.

Det var för tre år sedan. Samma konstgräsplan är kvar idag. Kommunen kommer inte byta ut inom två år. Kalmar FF:s Allsvenska elitspelare kommer i minst fem år att träna på ett underlag som är på, när det var som bäst, gymnastikhallsnivå.

Det görs alldeles för få byten av konstgräsplaner, och det gäller även för Allsvenska matcharenor. Hade det varit fler byten så hade det blivit färre skador och mindre/färre spelskillnader jämfört med gräs.

ANNONS

Och det är ju det här som allt kretsar kring. Det finns inget fett bankkonto som en kan ta ifrån för sånt här. De enda som har feta siffror utan tydliga ändamål är klubbarna som har fått karmapengar för att ha pajat Red Bulls varumärke och/eller tystat skotsk hybris.

För vi kan inte liksom bortse från att det här ÄR en stor ekonomisk fråga. Alla planer som ska bytas. Planskötare ska anställas. Nya konstgräsplaner måste fixas någon annanstans. I ett långt perspektiv vet jag inte om gräsplaner är dyrare än konstgräsplaner i underhåll, jag har sett olika siffror om det (från personer med olika agendor), men att byta innebär höga engångskostnader.

Var ska pengarna tas ifrån?

Kommunerna säger några, men de har andra saker att fundera på och har redan lagt rätt så förbaskat mycket pengar på arenor. Eller att städa upp IFK Norrköpings ekonomi. Eller Helsingborgs IF:s. Eller Östers IF:s. Eller… Och man kan ju inte kräva att andra ska betala för allt.

ANNONS

Jag är tveksam till att Svenska fotbollsförbundet kan hoppa in nu när vita gamla män i kostym (statistiskt sett den här planetens mest fruktansvärda varelser så se upp) tyckte att Friends Arena var en hipp grej att riskera konkurs för. En organisation nära konkursnivå har andra problem.

Hur många av klubbarna har en situation som gör att de säger ”Äh, duck it, vi splashar några miljoner per år, inga problem”?

Kalmar FF är en av de ”mindre” föreningarna som har gräs, eftersom byggde en egen arena. Sedan behöver man ungefär 20 sekunders påläsning om deras ekonomiska situation efter arenabygget (“MEN VAD IN I…”-situation) för att ta bort dem som potentiella fanbärare för svensk fotbolls gräsframtid.

”Men BK Häcken då, din Jonas-nolla” kanske några skriker framför skärmen nu (även om det är osannolikt, för de flesta har problem att komma ihåg oväsentliga människors namn). Jo. Finns säkert enskilda klubbar som har ekonomiskt utrymme för att kämpa hårdare.

ANNONS

Sedan: Pengar finns. Man ska aldrig säga ”pengar finns inte”. Men. Det handlar om att prioritera, och ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte om jag tycker att frågan ska vara högprioriterad. Det finns saker som jag redan idag tycker är underprioriterade.

1. Ungdomsfotboll, så att det faktiskt finns vettiga spelare att ha på planerna.

2. Den nu deprimerande scoutingsituationen i Sverige, så att det faktiskt finns vettiga spelare att ha på planerna.

3. Att bygga tillräckligt ekonomiskt stabila klubbar så att inte kommun/privatpersoner/företag behöver rädda vissa klubbar lite då-å-då.

4. Det hade varit tacksamt om Svenska fotbollsförbundet inte konkar.

5. Jag antar de som vill kan få använda ”skola-vård-omsorg”-argumentet, för de som inte vill att kommuner ska spendera stort på idrott.

Och är man insatt och kunnig så kan man säkert hitta fler.

ANNONS

Vilja är det nog inget fel på, men det är en fråga om “Hur?” och att prioritera. “Det här borde vi ha pratat om för tio år sedan” känner också lite för sent och lite för dickigt. Jag känner mig rätt säker på att svensk fotboll kommer mest ha gräsplaner, med några undantag, i framtiden, men just nu känns kostnaderna för det som en liten för hög procent av budgeterna för att bara “ta tag i det”.

@jonas_hansson

Publicerad 2016-09-02 kl 16:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto