Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Elmander-soppan innehåller bara förlorare

Örgryte och Johan Elmander. En klubb och en spelare som har fått mängder av stora rubriker under den senaste tiden.

Om ni inte har följt med i nyhetsflödet, det här är vad som har hänt:

11 augusti: “Johan vässar formen på ÖIS-gården”. Via Instagram meddelar Örgryte att Elmander tränar med klubben efter att ha lämnat danska Bröndby. Fansen börjar hoppas på en återkomst, men Elmander själv är inte speciellt sugen på att prata framtid.

29 augusti: Fotbollskanalen kan berätta att Elmander väljer mellan Örgryte och en turkisk klubb (vilken senare visar sig vara Galatasaray).

30 augusti: GP avslöjar att Elmander har valt Örgryte. Enligt tidningen ska anfallaren presenteras inom kort.

ANNONS

31 augusti: Örgryte meddelar att de har skickat in en dispensansökan till Svenska Fotbollförbundet. I och med att det svenska övergångsfönstret är stängt krävs ett godkännande från tävlingskommittén för att Elmander ska bli spelklar.

31 augusti: Dispensansökan godkänns inte i sin ursprungsform utan måste kompletteras. “Elmander måste tydligare visa att han aktivt sökt ny arbetsgivare”, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

2 september: Tävlingskommittén avslår dispensansökan. De anser inte att Elmander har uttömt alla sina möjligheter att få ett kontrakt under transferfönstret. Inget ovanligt beslut. AIK fick exempelvis inte dispens för att värva Eero Markkanen i fjol. Detsamma gällde när Jönköpings Södra ville plocka in Davor Blazevic i våras.

5 september: Efter att ha gjort sig otillgängliga och vägrat prata under hela helgen kommenterar Örgryte tävlingskommitténs beslut på sin hemsida. Budskapet? Att de inte tänker kommentera något.

ANNONS

Så vad händer nu?

Kort och gott har Örgryte två vägar att välja emellan.

  1. Överklaga beslutet till förbundsstyrelsen.
  2. Acceptera läget och vänta med att plocka in Elmander tills övergångsfönstret öppnar igen i vinter.

 

Väljer de väg nummer ett krävs ett prövningstillstånd innan ärendet ens tas upp i förbundsstyrelsen. Att få ett sådant är inte helt enkelt.

– Det ska antingen ha begåtts något formfel i tävlingskommittén eller så ska ärendet vara av vikt för den framtida regeltillämpningen, säger förbundsjuristen Joakim Högberg Jacobsson.

– Det är givetvis svårt att kommentera specifika fall, men det krävs en del för att få prövningstillstånd. Och det är därför man har det. Annars skulle alla ärenden kunna gå till en högre instans.

Jönköpings Södra försökte få prövningstillstånd för Davor Blazevic-ärendet, men lyckades inte.

ANNONS

Överklagandetiden gäller i två veckor från och med dagen då tävlingskommittén fattade sitt beslut. Alltså måste Örgryte ha bestämt sig den 16 september. Överklaga eller inte överklaga.

***

Hur som helst är det här en historia där Örgrytes, och till viss del även Elmanders, agerande känns märkligt.

Varför löste de inte återkomsten innan det svenska fönstret stängde den 11 augusti? Visst hade Elmander andra förslag att ta ställning till, men de måste ju ha insett risken med att vänta och lita på en dispensansökan? Som jag har förstått det har klubben gett Elmander all den tid han har önskat. Och dessutom har de varit helt övertygade om att dispensansökan skulle godkännas. Med facit i hand borde de kanske ha legat på hårdare och försökt göra klart allt inom tidsramen.

Varför stänger klubben, och Elmander, in sig i en bubbla och vägrar prata om ämnet? Okej, att de inte vill gå händelserna i förväg och basunera ut sina tankegångar, men säg något. Nu tog det 60 timmar (fredag kväll till måndag morgon) innan de ens visade att de hade tagit emot tävlingskommitténs besked om den avslagna dispensen. Hade jag varit öis-supporter hade jag varit upprörd över den bristande kommunikationen och det faktum att klubben inte har lagt fler kort på bordet.

ANNONS

***

Hur allt det här slutar?

Oklart, såklart.

Men just nu lutar det åt att Johan Elmander får sitta på läktaren under hösten och skriva på för Örgryte först efter säsongen.

Ett slut som ingen ville skulle bli verklighet.

Elmander får inte spela fotboll, Örgryte får inte in ett starkt nyförvärv och svensk fotboll får inte ta del av den ökade uppmärksamhet som finns kring en före detta landslagsman.

Bara förlorare med andra ord.

***

Dock tycker jag inte att det ska falla någon skugga över Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté.

De gör bara sitt jobb. Regelverket finns där.

Tycker klubbarna att det är luddigt och i behov av en översyn (vilket jag också kan skriva under på) är det upp till dem att motionera om en förändring.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-09-05 kl 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto