Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Derbyfokus: Startelvor, konstgräs och tidiga baklängesmål

Allsvenska Bloggen

Derbydags i kväll!

Häcken mot IFK Göteborg på Bravida Arena.

Det finns mängder av inför-texter att läsa på sajten:

* Häcken segervisst inför derbyt: “Säker på att vi vinner”

Har vunnit fem raka derbyn mot Häcken: “Hittat ett sätt att såra dem”

Första riktiga hemmaderbyt sedan 2012: “Till vår fördel”

Blåvitt-tränaren hyllar Häcken: “Frågan är om någon klubb har värvat så bra”

Rieks vill fortsätta sänka Häcken: “Dags för en seger”

Vill ni ha ännu mer derbygodis så kommer här ett par rader om startelvor, konstgräs och tidiga baklängesmål. Bland annat.

***

Preliminära startelvor:

Annons
Häcken (3-4-2-1): Peter Abrahamsson – Emil Wahlström, Rasmus Lindgren, Jasmin Sudic – Joel Andersson, Mohammed Abubakari, Rasmus Schüller, Kari Arkivuo – Alexander Farnerud, Nasiru Mohammed – John Owoeri.

Kommentar: John Owoeri är tillbaka efter avstängning. Lär starta även fast Alhassan Kamara gjorde två mål mot Gefle senast. Annars en ganska given elva. Peter Gerhardsson kan dock tänkas välja en fyrbackslinje vilket skulle kunna innebära att Demba Savage eller just Kamara slängs in istället för någon av mittbackarna. Viktigt också att Arkivuo är redo för spel igen efter sin skada i baksida lår.

IFK Göteborg (4-4-2): John Alvbåge – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson – Martin Smedberg-Dalence, Sebastian Eriksson, Mads Albaek, Jakob Ankersen – Sören Rieks, Elias Omarsson.

Annons

Kommentar: Samma elva som mot Malmö FF senast. Det var i alla fall så det såg ut på söndagens träning. Därmed sätts Tobias Hysén återigen på bänken. Annars är det samma lag som har spelat i stort sett hela säsongen. Inte mycket att orda om egentligen.

***

Skadeläget:
Häcken: Tunga avbräck i Martin Ericsson (vad) och Paulinho (knä). Men det finns täckning i truppen.

IFK Göteborg: Mikael Boman (knä), Benjamin Zalo (fot) och Patrik Karlsson Lagemyr (fot). Den sistnämnde kan inte träna för fullt med laget än. “Jag känner mig gammal och stel”, sa han efter torsdagens träning.

***

Konstgräset:
Derbyt blir det första på Bravida Arena. Och det första på konstgräs. Något som borde gynna Häcken. Laget har vunnit sex av säsongens elva hemmamatcher. Dessutom har IFK Göteborg presterat dåligt på konstgräs under den senaste tiden och förlorat mot både Djurgården och Hammarby. Totalt har laget snittat 0,67 poäng på konstgräs (sex matcher) och 2,07 på naturgräs (15 matcher) i år.

Annons

Värt att nämna i sammanhanget är också att IFK Göteborg har förlorat de tre senaste bortamatcherna. Djurgården (1-3), Hammarby (0-2) och Malmö FF (1-3). I fjol förlorade de bara två under hela säsongen.

***

Tidiga baklängesmål:
Häcken har släppt in flest mål (4) i allsvenskan under de fem första matchminuterna. I det senaste derbyt gjorde IFK Göteborgs Sören Rieks matchens enda mål i minut åtta. “Vi måste stå upp från början. Det är A och O i alla matcher, men lite extra nu”, säger Emil Wahlström.

IFK Göteborg är å andra sidan det enda laget i allsvenskan som inte har släppt in något mål under matchernas första fem minuter.

***

Tränarduellen:
Peter Gerhardsson mot Jörgen Lennartsson. Två goda vänner. Så här långt har Lennartsson ett klart övertaget i kampen mellan de två. Blåvitt-tränaren har tabellraden 5-0-1 mot Gerhardsson i allsvenskan. Gerhardssons totala tabellrad mot Blåvitt är 3-4-8. Inget lysande facit direkt.

Annons

***

Bäst i stan:
Inget av lagen har chans på SM-guldet. För Blåvitt handlar det främst att knipa den där tredjeplatsen som ger spel i nästa Europa League-kval. Viktigt är också att bli bäst i stan. Där ligger IFK Göteborg just nu ett par pinnhål före Häcken. Dels för att de vann vårens möte (1-0). Dels för att de har slutat före rivalen i tabellen varje säsong sedan 2012. Men vinner Häcken i kväll är de bara en poäng bakom de blåvita med åtta matcher kvar att spela.

***

Inget kaffe:
Det går ladda upp på olika sätt inför ett derby. Peter Gerhardsson berättade i går att han kommer följa en ny rutin som han har börjat med: Inget kaffe.
“Jag lyder Magnus Pehrssons råd att slutade dricka så mycket kaffe under eftermiddagen. Man blir lugnare då och slipper den adrenalinhöjande effekten”.

På tal om adrenalin konstaterar Gerhardsson att “när det kommer till derbyn gäller det att hantera känslor. Ofta är det inga problem att bli tänd, ibland övertänd. Klarar man det mentala spelat har man vunnit mycket. Det gäller att prestera på hög nivå utan att bli övertänd”.

Annons

Inga onödiga gula och röda kort med andra ord.

***

Svårscoutat:
Fyr- eller fembackslinje? Häcken har varierat sin uppställning en del under den senaste tiden. Något som gör det lite klurigt för IFK Göteborg att förbereda sin taktik.
“Peter (Gerhardsson) byter mycket spelare och formationer. Man får förbereda lite olika alternativ, lite olika scenarion. Men vi är förberedda på både en fyr- och fembackslinje”, poängterar Jörgen Lennartsson.

***

Till sist:

Ni har säkert sett derbystatistiken och insett att den väger tungt över till IFK Göteborgs fördel. De blåvita har ELVA raka matcher utan förlust mot Häcken.

Fakta: Tolv senaste derbyna
2016: IFK Göteborg – Häcken 1-0 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2015: IFK Göteborg – Häcken 4-0 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2015: Häcken – IFK Göteborg 1-2 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)

Annons
2015: IFK Göteborg – Häcken 3-1 (Svenska Cupen, Gamla Ullevi)
2014: IFK Göteborg – Häcken 3-2 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2014: Häcken – IFK Göteborg 1-1 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2013: IFK Göteborg – Häcken 3-1 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2013: Häcken – IFK Göteborg 0-3 (Allsvenskan, Nya Ullevi)
2012: IFK Göteborg – Häcken 1-1 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2012: Häcken – IFK Göteborg 1-2 (Allsvenskan, Rambergsvallen)
2011: IFK Göteborg – Häcken 2-2 (Allsvenskan, Gamla Ullevi)
2011: Häcken – IFK Göteborg 3-1 (Allsvenskan, Rambergsvallen)

Den största frågan vi bär med oss till Bravida Arena i kväll är således om IFK Göteborg ska lyckas skriva vidare på den fina historien eller om Häcken tar och slänger allt i papperskorgen?

Avspark 19.00.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Annons

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-09-19 13:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto