Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför ska Rieks användas som vänstermittfältare och inget annat

Med Gustav Engvall såld till Bristol City, Tobias Hysén till synes ur form och Mikael Boman samt Patrik Karlsson Lagemyr på skadelistan har IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson haft få anfallsalternativ att laborera med under den senaste tiden.

Lösningen har blivit att flytta upp Sören Rieks, normalt placerad till vänster på mittfältet, i en roll som släpande anfallare.

Hur det har gått? Sådär.

Visst har laget plockat en del poäng, men kliver man djupare in i statistikdjungeln ser man snabb att Sören Rieks inte alls passar lika bra i den rollen.

Följande punkter förklarar varför:

* Poängsnitt
Det allra tydligaste tecknet. Sören Rieks har gjort tre mål och fem assist som vänstermittfältare i allsvenskan 2016. Som anfallare har det bara blivit en assist. Noterbart är också att Rieks, efter fem raka mållösa matcher som anfallare i allsvenskan, gjorde mål direkt när han fick lira vänstermittfältare mot Östersund senast.

ANNONS

position

* Spelsätt
IFK Göteborg anfaller allt som oftast via kanterna. Både höger- och vänsterkanten använts flitigare som anfallsväg än den centrala delen av banan. Någon som blir extra tydligt när man tittar på antalet snittpassningar per match och spelare. Såväl Jakob Ankersen (37) och Martin Smedberg-Dalence (40) är klart mer delaktiga i spelet än anfallarna Tobias Hysén (24) och Mikael Boman (19). Med det konstaterat borde det falla sig naturligt att använda Sören Rieks, en av lagets vassaste med bollen vid fötterna, på kanten.

anfall

* Delaktighet
En konsekvens av föregående punkt, givetvis, men klart är att Sören Rieks är mycket mer involverad i IFK Göteborgs spel som vänstermittfältare än som anfallare. Han slår fler passningar, dribblar mer och skjuter oftare. Följande statistik är sammanställd från de fem senast allsvenska matcherna han startat (och spelat minst 80 minuter) som vänstermittfältare respektive anfallare.

ANNONS

passning

passning2

dribbling

skott

* Måltyp
Sören Rieks mål ser allt som oftast ut på något av följande sätt:

  1. Han får bollen till vänster, viker inåt i banan och avslutar med högerfoten. Som mot Östersund senast.
  2. Han tar en löpning in i straffområdet, möter ett högerinlägg och avslutar på ett tillslag. Som mot Häcken i våras.

 

Sex av Rieks sju senaste mål (alla tävlingar inräknade) har sett ut på något av de här sätten (tre av varje). Gemensamt för alla? Han utgår från planens vänstra del.

Slutsats:
Sören Rieks gör sig bäst som vänstermittfältare och det är där Jörgen Lennartsson bör använda honom. Det är ingen tvekan om det. Han blir mer delaktig i spelet och gör fler poäng (vilket måste räknas som hans viktigaste uppgift på planen). Sedan bör det givetvis poängteras att Lennartsson har många andra parametrar att ta ställning till när han tar ut sitt lag. Exempelvis vilka andra spelare han har att tillgå.

ANNONS

Dessutom ska det nämnas att Sören Rieks har spelat relativt få matcher som anfallare under tiden i IFK Göteborg. Kanske skulle han kunna behärska den rollen bättre om han fick mer tid och fler matcher.

Källor: Instat, Transfermarkt, Whoscored

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-09-29 kl 15:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto