Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Magnus Edlund spelade schack mot Rikard Norling – och vann

Allsvenska Bloggen

Jörgen Lennartsson var avstängd efter raseriutbrottet mot Gefle senast.

Därför var det Magnus Edlund som ledde IFK Göteborg i måndagens rivalmöte med AIK.

Hur han sammanfattade matchen och duellen med AIK:s tränare Rikard Norling? Lite som ett parti schack.

Eller rättare sagt: Lite som ett parti schack som han vann (tillsammans med hela sitt blåvita team såklart).

Segern säkrades mycket tack vara draget (ledningsmålet från Elias Omarsson) som kom i matchminut 26.

– Det tvingade AIK till en forceringsfas. Vi kunde låta dem göra första draget efter det. Vi kunde kontra med motdrag, om vi ska prata schack. Det spelade oss lite i händerna, säger Edlund.

Om ni mot förmodan missade schackmatchen mellan Edlund och Norling så såg den ut ungefär såhär: Drag för drag.

Annons

* Pjäserna står uppställda. Edlund och Norling gör sig redo. Den ena i träningsoverall och mössa. Den andra i kavaj och nyputsade finskor.

* Edlund inleder försiktigt. Tajtar till mitt på brädet. Han vet att Norling brukar vilja ha mycket pjäser där. Det går dock inget vidare. Norling inleder starkt, flyttar fram sina positioner och är riktigt nära att hota på allvar.

* Men så. I matchminut 26 lyckas Edlund med en perfekt attack. Den börjar till höger, fortsätter in i centrum innan den sårar Norling ordentligt. Schack. Fördel Edlund.

* Norling vankar av och an. Rådfrågar sina kollegor (I det gröna fältets schack är sådant tillåtet). “Jag är i underläge, vad ska jag göra?”. Draget blir att byta två av sina pjäser (Sådant är också tillåtet) i hopp om att hitta en väg in i matchen. Han måste ju vinna det här. Annars är möjligheten till en totalseger i turneringen i stort sett obefintlig.

Annons

* Direkt när Edlund ser bytena ler han nöjt. Taktiken har lyckats. AIK tvingas ändra metod, taktik. Bra. Själv kan han lugnt sitta kvar. Det här har han kontroll på.

* Shit. De två bytena gav inte den effekt som Norling hade önskat. Shit. Han lyckas inte ta sig igenom Edlunds försvar. Nytt byte. Ny omgruppering. Mer pjäser centralt.

* Dags att agera! Edlund reser sig upp, byter ut en offensiv pjäs och sätter in en defensiv. Här måste tajtas och tätas ännu mer. Inte mycket tid kvar på klockan. Det här ska gå vägen.

* Tiden rinner ut. I ett sista desperat försök flyttar Norling fram alla pjäser han har. Det hjälper inte. Edlund ställer honom i schackmatt. Det är över.

Matchen kanske inte kommer bli lika historisk som Fischer-Spasskij, 1972, men den var sevärd, händelserik och spelade stor roll för framtiden.

Annons

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-10-25 14:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto