Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det är nya makter som styr Kalmar FF

Allsvenska Bloggen

Nanne Bergstrand är borta sedan tre år tillbaka. Svante Samuelsson slutade som klubbchef i höstas. Henrik Rydström hoppar tillbaka till U19-tränarjobbet. Tidigare ordförande Ronny Nilsson blev drabbad av en stroke för några år sedan. Allt-i-allon Kjell Nyberg gick officiellt i pension 2013, även om han har hängt kvar en del.

Under de senaste drygt tio åren har det här varit Kalmar FF:s maktpersoner. De fixade SM-guld, ny arena, och byggde upp en ungdomsorganisation från ingenting. Rydström och Jens Nilsson styr över föreningens ungdomsfotboll, men annars är det en ny makt i Kalmar FF.

Klubbchef nu är Klevsand, tidigare vice-VD i Nyblomgruppen. Nyblom är ex-ordförande i KFF, och det var nuvarande ordförande Rosenlund som bad Klevsand att ansöka om jobbet.

Sportchef nu är Andersson-Borstam, som sålde sitt företag till Nyblomgruppen och därifrån skapade vänskapsband med Nyblom.

Tränare nu är Swärdh, tidigare under Andersson-Borstam i Mjällby.

Annons

Ny assisterande lär bli Thomsson, tidigare under Swärdh i Åtvidaberg, eller IFK Värnamos Jörgen Petersson, bra kompis med Andersson-Borstam.*

En sluten grupp som kör med “SM-guld 2018” (på beställning från Nyblom) och “Sveriges bästa ungdomsakademi” som ambitioner. Att det gamla är borta kanske också var det som tog bort Rydström från A-lagets jobb som assisterande tränare? Hur mycket vill det nya KFF lyfta fram Rydström? Samuelsson var den som höll hårdast i Rydström.

Exempel: Rydström gör sig impopulär ibland, som i samband med hans tal på första maj. Samuelsson har sagt att han fick förklara för styrelsen varför Rydström skulle ha nytt kontrakt, för att skapa förståelse. I andra uppgifter jag har fått så ville styrelsemedlemmar aktivt göra sig av med dåvarande spelaren Rydström.

Annons

Officiellt sägs det att Rydström byter jobb för att få huvudansvar i något lag, och för det krävdes att Ola Petersson (U19-tränare 2016) skulle acceptera att gå tillbaka till IFK Berga. KFF var tvungna att göra ledarförändringar någonstans för att få det att passa.

Inofficiellt har det nämligen också varit så att Swärdh och Rydström inte har fungerat ihop.

Exempel: högerbacken Maikkula (19 år) var länge tänkt att starta högerback mot AIK. Istället blev det vänsterbacken Larsson (33 år) som högerback, på Swärdhs initiativ.

Det finns många fler exempel, inkluderat situationer där Rydström inte har skött sig snyggt, och det har varit just de här krockarna. Rydström, tidigare och blivande U19-tränare, kontra Swärdh, som under de senaste åren har använt 15 av Allsvenskans 21 äldsta startelvor (dock i Mjällby och Åtvid). Samtidigt har resultaten var så bra på sistone att det – sportsligt sett – har varit svårt att tänka att KFF ska göra sig av med Swärdh.

Annons

Rydström har under året också velat bygga KFF med att ta inspiration från dåtid. Meningen “Nanne brukade ofta säga…” dyker upp varje längre intervju man gör med honom. Det känns som att han ville skapa en liknande gruppmentalitet som fanns då.

En KFF-stil nu när han kände att det hade blivit gnälligt hos spelarna. Att det inte ska klagas på konstgräs eller domare (paradoxalt sett till hans själv som spelare) när KFF tappar poäng, och mer plats för självkritik som en del i att utvecklas.

Exempel: Kalmar FF hade kunnat tänka sig att behålla Marcus Nilsson. Vad som hände exakt vet jag inte, men jag har hört saker som inkluderar ”Rydström” och ”veto”. Nilsson som inte passade in i KFF-stilen?

Rydström har också en rejält kritisk approach till det han gör. En perfektionist. Utifrån sett känns det ofta som att det har blivit diskussioner mellan Rydströms “det här fungerar inte bra” och övrigas “det här fungerar bra”. Samtidigt har många av de yngre spelarna ofta valt att hylla Rydström när de ska hylla någon, även om vi får komma ihåg att Rydström skulle ha mer talangutvecklaransvar.

Annons

Rydström försvinner inte. Men. Han får ett jobb där han mer kan “gå ner och göra sitt”. Det är en helt ny makt som styr över Kalmar FF. De får både ett starkt arv och stora problem att ta hand om. Återstår att se om alla spelare vill vara kvar för det här. Det finns flera spelare som byter agenter, och flera spelare som funderar. Vi får se hur starkt deras förtroende är.

(Barometern kom först med namnen, och jag har hört samma via mina källor. Går rykten om att Jörgen Petersson har varit på GFA, men han själv säger att han inte vill tänka konkret innan säsongen är slut.)

@jonas_hansson

Publicerad 2016-11-03 16:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto