Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från Djurgårdens premiär

Allsvenska Bloggen

Onsdagskvällen spenderades i Solna och på Skytteholms IP, där Vasalund tog emot Djurgården i blårändernas första match för året. Det var väl ingen sprakande tillställning men det är något speciellt med tidiga träningsmatcherna. När man väl sitter där och fryser ihjäl så märker man hur mycket man har saknat matcherna och man slås av hur härligt det är att säsongen dragit igång igen.

Djurgården gjorde en stabil insats, men det märktes också att det var lagets första match för i år. Den första halvleken var bra av bortalaget. Defensiven var stabil (man ställdes i och för sig inte inför särskilt stora prov) och de offensiva spelarna var pigga. Mest spännande var det så klart att se duracellkaninen Kerim Mrabti göra comeback. Som han glöder, man kan riktigt se hur mycket han vill komma tillbaka starkare än någonsin och verkligen visa upp hela sitt register. Han spelade i en anfallsroll i 45 minuter och byttes därefter ut. Mrabti ville mycket och var nära att göra mål vid några tillfällen. Det finns så enormt mycket fotboll i honom och även om jag inte är någon läkare känns det ju i alla fall inte som en nackdel att han skippade spel under hösten. Att han nu har byggt upp sig rejält efter korsbandsskadan kan nog gynna honom i år. Får han vara skadefri känner jag mig säker på att han kommer vara en av allsvenskans bästa spelare 2017.

Annons

Utöver Mrabti spelade även Othman El Kabir, Magnus Eriksson och Amadou Jawo med stor energi. Jawo var kanske den av de tre som fick ut mest av sitt spel och kanske finns det en liten chans att han kan hämta sig från några tunga säsonger? Han är så klart inte tränaren Özcan Melkemichels förstaval i anfallet, men någonstans inom honom finns det ju kvaliteter som är mer än tillräckliga för allsvenskt spel. Det har vi sett tidigare.

Till den andra halvleken gjorde Djurgården en hel del byten och kvaliteten på spelet gick ner en aning. Tycker dock att unge yttermittfältaren Joseph Ceesay, 18, tog för sig en hel del och visade att han är en lovande spelare. Ska bli spännande att följa honom. En annan spelare som det blir intressant att följa är Daniel Berntsen, som inte fått till det hittills under sin tid i Djurgården. Kan han få en nytändning under Melkemichel? Özcan har testat honom som central mittfältare i träning och det spelade han även mot Vasalund i andra halvlek. Melkemichel har förklarat att han ser en potential i Berntsen på den positionen och jag kan bara hålla med. Dessutom ska man komma ihåg att han i Norge spelade lite mer centralt än vad han gjort under sina första två säsonger i Djurgården. I Norge hade han en spelare utanför sig, han lirade i en roll som de kallar för ”innerlöpare” (indreløper). Med hans fina vänsterfot och förmåga att läsa spelet skulle han mycket väl kunna passa centralt, men det återstår att se om Özcans test faller väl ut. Berntsen behöver ju höja sig ett antal nivåer från förra säsongen för att kunna bli en viktig spelare framöver.

Annons

Djurgården förde spelet under hela matchen och får absolut ett godkänt betyg för sin premiär. Provspelande mittbacken Alexander Michel spelade hela matchen och han tycker jag var väldigt stabil, även om han inte hade särskilt mycket att göra.

Det saknas några pusselbitar i Djurgårdens trupp nu när Michael Olunga är såld. Spelare in är det dock på väg, det förklarade sportchef Bosse Andersson för kollega Max Richnau efter matchen.

Vi är förberedda, vi har en planering för det här. Jag känner mig trygg. Självklart ska vi titta på att förstärka truppen framöver och det är klart att vi tittar på forwardsbiten. Jag skulle stå här och ljuga om jag sa att det inte blir en förändring där, säger Andersson.

Andersson kommenterade också provspelarna Alexander Michel och Junior Zindoga.

– Alexander gör det bra, det är inget snack om det. Han är en väldigt skicklig spelare. Junior har gett ett väldigt bra intryck på träningarna. Det är en ung spelare och han har varit en väldigt trevlig bekantskap. Han kommer vara här ett tag, sen får vi se. Han är snabb, spelskicklig och gör mål på träning.

Annons

Matchreferat och kommentarer från tränaren Özcan Melkemichel efter Djurgårdens premiärseger kan du läsa HÄR.

***

Skadeläget i Djurgården? Kollega Richnau (ja, han var pigg efter matchen) högg även naprapaten Christian Andersson om det.

– Niklas Gunnarsson var borta med sjukdom i dag (läs under onsdagen). Jesper Karlström opererade foten innan vi gick på ledighet. Vi ska stämma av snart, men han kan nog gå in i delar av lagträningen redan i morgon(läs under torsdagen) eller på måndag. Kebba Ceesay ligger i ungefär något liknande läge, skulle jag tro. Han opererade knät innan vi gick på ledighet. Jonathan Augustinsson har varit sjuk och var bara inne och tränade i dag (läs under onsdagen), säger Christian Andersson.

Karlström och Ceesay lär nog behöva lite tid i träning för att komma ikapp sina lagkamrater också, kan man ju tänka sig.

Annons

***

Michael Olunga tog farväl av Djurgårdens supportrar efter matchen och han lämnar alltså för spel i kinesiska Guizhou Hengfeng Zhicheng.

– Det känns fantastiskt och tråkigt på samma gång, säger han.

Under min intervju med Olunga tackade han flera gånger alla i klubben och supportrarna för tiden i Djurgården.

– Det här året har gått så fort. Allt handlar om att tro på sig själv, men mest vill jag tacka Gud för att han gett mig talangen och möjligheten till det här.

– Jag kunde inte ens drömma om det här i somras, för i början gick det inte så bra men jag fortsätta att jobba på och jag lyssnade på råden från de mer erfarna spelarna. Jag visste att det inte skulle bli en lätt resa för mig, men nu står jag här och allt är annorlunda. Det handlar om hårt arbete, tålamod och beslutsamhet.

Annons

Enligt Svenskafans betalar Guizhou fyra miljoner euro för anfallaren, men bara tre miljoner euro hamnar i Djurgårdens kassa efter att agentkostnaderna och pengarna till Olungas förra klubb skalats bort.

– Det känns bra att Djurgården får mycket pengar för mig. De köpte mig från Kenya och när jag kom hit sa jag att jag ville lämna Djurgården i en bättre position än den som de befann sig i när jag värvades hit. Nu kan de värva in bra spelare för pengarna och få en bättre ekonomisk situation så det är bra för klubben.

***

Vad man ska säga om de tråkiga scenerna som utspelade sig efter matchen? Trist, bara så jävla trist.

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-01-25 23:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto