Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flera juniorer knackar på AIK:s A-dörr: "Förra året ett mellanår"

Allsvenska Bloggen

SÖDERTÄLJE. Under lördagen spelade AIK två träningsmatcher på Södertälje Fotbollsarena. Först mötte A-laget superettan-laget Syrianska FC och därefter mötte ett sorts reservlag division 1-nykomlingen Sollentuna. Tanken först var att båda matcherna skulle spelas på Skytteholms IP i Solna, mot AFC Eskilstuna och Sollentuna, men när AFC bokade in ett träningsläger i Spanien istället fick AIK ändra om och fixa en match mot Syrianska istället. Det var AIK själva som upptäckte att AFC bokat in lägret och inte meddelat att man då inte kunde spela träningsmatchen mot de svartgula, vilket så klart rört upp känslor i AIK-lägret.

Så hur var matchen mot Syrianska? Som Johan Blomberg beskrev den efteråt: “Ganska sömnig”. Första halvtimmen eller så spelade AIK dåligt och slarvigt. Det blev många felpassningar och bolltempot var inte högt. En av anledningarna till det är enligt AIK-tränaren Rikard Norling det dåliga underlaget.

Efter 1-0 av Johan Blomberg öppnade dock saker och ting upp sig och AIK fick in även 2-0 innan pausvilan. I den andra halvleken skapade båda lagen fler chanser, utan att spelet var särskilt bra. Även i den halvleken kom det två sena mål.

Totalt sett gör ju AIK så klart en godkänd match och det finns positiva saker att peka ut. Bland annat var mittlåset bestående av Sauli Väisänen, Per Karlsson och Nils-Eric Johansson stabilt som vanligt och mittfältet med Johan Blomberg, Stefan Ishizaki och Amin Affane var vasst. Efter matchen mot Syrianska skulle jag speciellt vilja lyfta fram Amin Affane, som det så klart finns frågetecken kring efter debutsäsongen förra året. Affane visade återigen upp sin fina vänsterfot mot Syrianska, men han var även bra i duellspelet och tog för sig på ett sätt som man inte alltid ser honom göra. Kan det lossna för honom i år? Osäker, men jag gillade vad jag såg under lördagen i alla fall.

Annons

19-årige anfallaren Rickson Mansiamina kommer att få det tufft i sin jakt på speltid i år eftersom det lär komma in ett eller två nyförvärv på anfallspositionen framöver men det känns ganska självklart att det betyder mycket för honom att göra två mål mot Syrianska. Mål höjer ju vilken spelare som helst, men speciellt en ung spelare. Kanske kan det här ge Mansiamina tron som behövs för att ta det där steget in i A-laget på allvar? Som sagt, det ska mycket till för att han ska knipa en ordinarie plats men det skadar aldrig med unga spelare som knackar på dörren och sätter press på de mer rutinerade spelarna. Vi ska inte glömma bort att Albin Linnér och Daniel Mushitu Mwinkeu också börjar nosa på A-laget, mer om de två längre ner i det här blogginlägget.

HÄR finns förresten en matchtext från Södertälje.

Annons

Och HÄR har ni snack med Johan Blomberg och Rikard Norling om just Blomberg.

Till sist också snack med Rickson Mansiamina och Rikard Norling om Mansiamina HÄR.

***

AIK körde förresten en hörnspecialare i den andra halvleken. En spelare (kommer ej ihåg vem det var) petade till bollen vid hörnflaggan utan att motståndarna märkte det, samtidigt som Amin Affane sprang bort mot flaggan för att låtsas göra sig spelbar för en kort hörna men istället sprang hela vägen och började avancera in i plan med bollen. Den typen av hörnor har vi sett gå hem tidigare på olika håll i världen, och kanske är det något som AIK kommer fortsätta testa? Hann inte fråga Affane om den är inövad, men hur som helst ett spännande försök.

***

Jag frågade Rikard Norling efter matchen vilka spelare han tyckte utmärkte sig och svaret blev då, med ett stort leende:

Annons

– Daniel (Mushitu Mwinkeu) som kommer in som ung spelare är väldigt, väldigt spännande. Han är orädd i duellerna och bra i sin förståelse taktiskt, säger Norling.

Mushitu Mwinkeu är en anfallare född 2000 och han har en enorm fysik. Det är många som pratar gott om honom just nu och jag skulle inte bli förvånad om han får speltid i allsvenskan redan under den kommande säsongen.

Norling är också väldigt nöjd över att det är många unga spelare som är på väg upp i A-laget.

– Vi har Melker (Antonsson, försvarare/mittfältare född 1999) och sen har vi lillebror Linnér (Albin, anfallare född 1999) som jag är väldigt förtjust i och så har vi Gabriel (Aphrem, mittfältare född 1999) som kom in här. Han har jäkla fina djupledslöp. Jag upplever det som ett helt annat läge med juniorer som kommer upp i år, det ser väldigt intressant ut. Förra året har jag känslan av att det var ett mellanår när det gäller juniorerna.

Annons

Trots Alexander Isak…
– Ja, paradoxalt nog. Men han var uppe innan jag kom in. Men det var ett mellanår när det gäller antal spelare, i alla fall. Sen är Isak ett jävla undantag.

Vi vet ju att Norling gärna ger unga spelare chansen, så vi kommer nog få lära känna en hel del nya ansikten i AIK under 2017. Kul!

***

Hur det gick i lördagens andra match, mot Sollentuna? AIK, med Kenny Stamatopoulos, Noah Sonko Sundberg, Jesper Nyholm, Anton Salétros, Christos Gravius och Kennedy Igboananike i laget, föll med 1-0. Sonko Sundberg blev dessutom utvisad i den 81:a minuten. Jag missade dock matchen eftersom jag var tvungen att åka hem till Stockholm ganska snabbt efter den första matchen.

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-01-29 10:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto