Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Djurgården i anfallsbehov - Zahid en dröm för MFF

Djurgården åkte på en 0-3-snyting mot Vålerenga under söndagen, inför 7 225 åskådare på Tele2 Arena. Fin publiksiffra och trevligt att för första gången i år se en match live med bra tryck på läktaren, även om det så klart var långtifrån stämningen som skapas på en allsvensk match.

Matchen mot Vålerenga handlade ju dock mest om Kim Källström, som presenterades på sin nya hemmaarena i pausen och var tagen efteråt.  Efter matchen hölls också en pressträff med Källström, och därifrån har kollega Max Richnau kokat ihop en riktigt matig text som publiceras under måndagen. Själv kommer jag med lite truppsnack med sportchefen Bosse Andersson, även det publiceras under måndagen.

På tal om truppen tänkte jag slå in en öppen dörr: Djurgården behöver anfallare. Vi är inte långt in på året, men inte mycket talar för att Amadou Jawo kommer rycka upp sig nämnvärt, Magnus Eriksson passar nog inte bäst längst fram (i alla fall inte i 4-2-3-1), 19-årige nyförvärvet Aliou Badji är tilltänkt på lång sikt, provspelaren Junior Zindoga är långt ifrån en klar fotbollsspelare och Tino Kadewere har knäbesvär (men förväntas vara tillbaka snart). Jag tror mycket på Kadewere och han kan mycket väl få sitt genombrott i år, men det känns som att Djurgården behöver ett mer etablerat namn utöver honom för att kunna bli ett lag att räkna med. “Super-Bosse” säger också att man jobbar på få in en anfallare och jag tror att supportrarna väntar ivrigt på en förstärkning längst fram.

Matchen mot Vålerenga då? Ja, det glänste inte om Djurgården direkt. Mot slutet av den första halvleken såg det skapligt ut och Özcan Melkemichels mannar skapade en hel del lägen, utan att hitta nätet. Sedan dog matchen helt efter två snabba mål av Vålerenga med ungefär en halvtimme kvar att spela.

Går inte att dra allt för stora växlar av det Djurgården presterar nu inför den kommande säsongen, med tanke på att det saknas en del pusselbitar. En anfallare ska som sagt in, Kebba Ceesay lär konkurrera ut Tim Björkström på högerbacksplatsen när han är frisk, Kim Källström ska in i laget och en spelare som Kerim Mrabti behöver så klart tid för att hitta rätt efter sin skada förra året. Men redan på måndag om en vecka är det dags för svenska cupen mot Degerfors och det vore ju fel att säga att Djurgården ser ut att vara supervasst inför den premiären. Det behövs slipas en hel del i veckan som kommer, framför allt offensivt.

***

I slutet av november förra året skrev Kvällsposten att Malmö FF har Ghayas Zahid högt upp på sin önskelista. Väldigt förståeligt om så är fallet, kan man konstatera efter Djurgården-Vålerenga. Jag blev lite kär i Zahid av att se honom live. Det är inte så att han superdominerade och såg helt omänsklig ut, men hans bollbehandling, blick för spelet och kvickhet var i en klass för sig på Tele2 Arena – utan tvekan. Det var lite som att se Rasmus Elm i allsvenskan, Zahid såg ut att ge Vålerenga ett enormt lugn när han hade bollen vid sina fötter. Han såg hela tiden ut att ha kontroll på vad han gjorde, allt verkade bara så naturligt.

22-åringen har varit en nyckelspelare i Vålerenga i flera säsonger, var en av tre nominerade till “årets mittfältare” i norska ligan förra säsongen, är en norsk U21-landslagsman och var i januari väldigt nära en flytt till Manchester City (som planerade för att låna ut Zahid). För att använda ett uttjatat rubrikord faller han så klart in i kategorin “drömspelare” för MFF. Skulle klubben kunna locka till sig den typen av spelare har de nått en väldigt hög nivå med allsvenska mått mätt. Det lär ju vara ganska många klubbar som är ute efter Zahid så Malmö kan nog bara drömma om att få loss honom, men att drömma och sikta högt är det ju inget fel på. Jag skulle bli väldigt imponerad av Daniel Andersson om han lyckas lösa norrmannen. Sen är ju inte MFF i jättebehov av nyförvärv just nu, men en stor värvning av den här kalibern antingen nu i vinter eller i sommar inför Champions League-spelet kan nog visa sig bli viktig till slut. Speciellt med många utgående kontrakt och en oviss truppsituation på det sättet. Zahid kan förresten användas på många positioner, bland annat som yttermittfältare, offensiv mittfältare eller anfallare och skulle helt enkelt ge Magnus Pehrsson en hel del valmöjligheter. Mot Djurgården spelade han bakom Mohammed Abdellaoue, som var längst fram.

Zahid har kontrakt med Vålerenga fram till sommaren 2018 och lär inte bli särskilt billig att få loss, men han sitter alltså heller inte på något långt kontrakt som skulle göra en affär totalt omöjlig för MFF.

***

Nu går vi alltså redan in i en tävlingsmatchsvecka igen! Riktigt härligt att cupen kommer tidigt. Det nya upplägget ger ju något extra till säsongen när den kan trummas igång redan i februari.

***

Lär ju hända en hel del på silly season-fronten framöver också. Fortfarande många lag som behöver spetsa till truppen. Känns som att det kan ske saker i bland annat AIK, Hammarby, IFK Göteborg, Djurgården och IFK Norrköping.

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-02-13 kl 00:17
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons