Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan en dyr buffel i Finland vara något för AIK?

Vad händer i AIK:s jakt på en eller flera anfallare? Många AIK-supportrar undrar och börjar bli mer och mer otåliga. Efter att två av allsvenskans bästa anfallare i form av Alexander Isak och Chinedu Obasi lämnat klubben i vinter är pressen på sportchefen Björn Wesström stor. Han behöver leverera – och som vanligt är det svårt att hitta en anfallare som garanterar mål och bra prestationer.

Den 9 februari publicerade Fotbolldirekt en intervju med Wesström, där han sa följande:

– Precis som med vänsterspelare så har vi en profil vi söker i anfallet. Vi har väl kokat ned den listan till tre-fyra namn. Tittar vi på de tre forwards vi har kontrakterade, Rickson (Mansiamina) inkluderat, så är det väl mer en djupledsspelare vi söker.

Expressen har sedan dess uppgett att 26-årige jamaicanen Deshorn Brown, som just nu tillhör kinesiska Shenzhen men som tidigare tillhört norska Vålerenga och MLS-laget Colorado, är ett av de tre-fyra alternativen.

Så vilka är de andra? Går ju bara att spekulera vilt. Tittar man på svenska namn så:

Marcus Antonsson på lån från Leeds? Säkert intressant för AIK men i dagsläget verkar han ju vilja kämpa på i Leeds.

Emir Kujovic? Totalt utfryst i Gent, men sitter på en hög lön och frågan är om han vill vända hem till Sverige.

Erton Fejzullahu? Sägs vara på väg att bryta med sin kinesiska klubb men har väldigt svårt att se AIK satsa på honom med tanke på hans bakgrund i Djurgården.

Henok Goitom verkar ju vara uteslutet. Han är på väg till Kina.

Och så finns det ju så klart en hel drös andra (utländska) namn som skulle kunna vara tillgängliga på marknaden men som man inte känner till/kommer på.

***

Slänger fram ett kanske lite oväntat potentiellt namn: Alfredo Morelos, 20. Jag har ingen aning om han är aktuell, men det är oavsett ett spännande alternativ.

Eftersom jag har en del koll på den finska ligan har ju inte hans framfart i HJK Helsingfors undgått mig och det finns en del saker med honom som gör honom passande för AIK. Han är en riktig målskytt, han är bra i djupled, han är utvecklingsbar och det finns potential för att sälja honom riktigt dyrt.

Inför förra säsongen lånade HJK in honom från Independiente Medellin i Colombia och “El Bufálo”, som han kallas, lyckades göra 31 mål och åtta assist på 43 tävlingsmatcher under sin debutsäsong. Efter säsongen utnyttjade HJK sin option och köpte loss Morelos för 500 000 euro (4,7 miljoner svenska kronor), enligt Helsingin Sanomat.

Men HJK genomförde inte affären endast i syfte att behålla Morelos, utan också för att kunna tjäna pengar genom att sälja honom vidare. En flytt redan i vinter har varit, och är, på tapeten. Hans agent Jonne Lindblom öppnade också för Sverige i en intervju med Iltalehti för några veckor sedan.

Enligt Iltalehti är dock prislappen på Morelos sjusiffrig, alltså en miljon euro (9,5 miljoner kronor) eller högre. Det är mycket pengar för en allsvensk klubb, men AIK har ju resurser nog att göra den typen av värvningar. Sen kan nog priset vara för högt, speciellt med tanke på att AIK redan gjort en liknande storsatsning i vinter (köpet av Kristoffer Olsson från Midtjylland).

Det hade hur som helst varit spännande att få se honom i allsvenskan. Tror han hade kunnat prestera riktigt bra här. Sen finns det så klart frågetecken kring honom, som att han inte pratar engelska, att det är i Finland han levererat hittills och framför allt då priset. Men hans facit i HJK är ju helt otroligt bra och han gjorde fyra av sina mål 2016 i Europa League-kvalet.

När jag kollade läget kring Morelos med Jonne Lindblom under fredagen sa agenten:

– Sverige är fortfarande ett alternativ för honom.

Skrev lite om “El Bufálo” i somras, inför HJK:s möte med IFK Göteborg i Europa League-kvalet, HÄR.

***

Ledig i dag, lördag, och hoppas så klart klämma in några svenska cupen-matcher (du ser ALLA matcher på cmore.se) men i morgon blir det jobb på redaktionen och sedan förhoppningsvis AIK-Gais på Skytteholm. Måndag? Så klart Djurgården-Degerfors på Tele2 Arena. Bara att hålla tummarna för att Kim Källström kan vara tillgänglig för den matchen och göra comeback i den blårandiga tröjan.

Hammarby mot division 1-laget Nyköping under lördagen och det måste så klart bli seger. Blir ju lite press på tränaren Jakob Michelsen direkt i cupen, för ett uttåg ur gruppspelet skulle ju inte ge honom en särskilt bra start på nya jobbet.

***

Mejl: martin.petersson@tv4.se

Twitter: @mpetersson

Publicerad 2017-02-18 kl 09:12
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons