Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferfönstret har förändrat IFK Göteborgs spelsystem

Allsvenska Bloggen

IFK Göteborg har länge, länge varit förknippat med 4-4-2. Detsamma gäller tränaren Jörgen Lennartsson.

Nu kan den bilden dock vara påväg att förändras.

I cupkvartsfinalen mot IFK Norrköping senast spelade laget 4-4-1-1 (eller 4-2-3-1 om ni så vill) för första gången i år. De kommer göra likadant mot Kalmar FF i morgon (lördag).

Förklaringen till att systemskiftet sker nu?

Tränaren Jörgen Lennartsson nämner tre punkter:

1. De vill kunna ha en flexibilitet och en möjlighet att byta mellan två spelsystem.

2. Truppen innehåller bara tre anfallare.

3. Truppen innehåller många centrala mittfältare.

Om de där punkterna bryts ner i lite mindre delar kan nummer 2 och 3 kopplas direkt till vinterns transferfönster.

Annons

Efter att Jakob Ankersen lämnat för Belgien betonade sportchef Mats Gren att klubben ville förstärka med en ytter och en anfallare.

De lyckades med yttern (Henrik Björdal), men inte med anfallaren. Istället lånades innermittfältaren Mikkel Diskerud in.

Konsekvensen av det är att truppen nu innehåller sex centrala mittfältare (Sebastian Eriksson, Mads Albaek, Abdul Razak, Mikkel Diskerud, Lawson Sabah och August Erlingmark). För många för att lira 4-4-2.

Dessutom stå de med bara tre renodlade anfallare (Mikael Boman, Tobias Hysén och Elias Omarsson). För få för att spela 4-4-2.

– Spelar man 4-4-2 är det en fördel att ha fyra forwards eftersom du på träning har två forwards i varje lag. Och vi har bara tre just nu, poängterar Lennartsson.

– Och att bara tänka 4-4-2-termer med tre forwards är inte idealiskt.

Annons

Med det sagt känns övergången till 4-4-1-1 logisk.

Punkt 1 då? Den är mer oklar.

För frågan Lennartsson inte vill svara på är om 4-4-1-1-systemet är en långsiktig plan eller om de tänker gå tillbaka till 4-4-2 när det börjar hetta till på allvar (typ i premiären mot Malmö FF).

– Vi ska kunna spela på båda sätten och kunna växla när vi känner att vi behöver det. Mellan matcher och under matcher, säger han som inte heller vill dra några större växlar på att laget har gått ifrån grundsystemet så här tätt inpå seriestart.

– Vi har spelat 4-4-2 på det sättet i två år. Det kan vi. Det är ingen dramatik i detta Linus! Det är helt lugnt. Vi känner att vi vill hålla igång båda spelsätten.

Vad Lennartsson än säger så känns det mer och mer som att IFK Göteborg kommer vara 4-4-1-1 snarare än klassiska 4-4-2 under 2017.

Annons

Hade de bara testat systemet i en match hade resonemanget om att “hålla igång båda spelsätten” känts mer naturligt, men när de gör det i två av de tre sista matcherna inför den allsvenska premiären (däribland en hyperviktig cupkvartsfinal) känns det som något mer.

Skiftet behöver dock inte vara dåligt. Tvärtom.

Truppen känns bättre anpassad för 4-4-1-1, Mads Albaek verkar gilla sin mer offensiva mittfältsroll och kanske kan ett kompaktare mittfält få ordning på den defensiv som krånglat en aning under försäsongen.

Det känns dock som att Jörgen Lennartsson allra helst hade sett att klubben hade hämtat in en ny anfallare under vintern (kanske istället för Diskerud). Då hade han sluppit hela den här ombyggnationen.

***

Mer Blåvitt: Tobias Hysén verkar inte komma närmare startelvan direkt.

Annons

Bara ett inhopp på 18 minuter senast och till mötet med Kalmar är det tänkt att Mikael Boman och Elias Omarsson ska spela varsin halvlek på topp.

Är Hysén tredjeval just nu?

***

Ny skada på Abdul Razak. Ryggskott den här gången. Därmed finns han inte med i truppen till mötet med Kalmar.

24-åringen har fått en motig start på karriären i IFK Göteborg.

***

Mer om IFK Göteborgs möte med Kalmar FF finns HÄR!

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: linus.petersson@tv4.se

Publicerad 2017-03-17 17:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto