POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Genrepet gav oss en fingervisning om Blåvitts elva mot MFF

1-0 mot Falkenberg och så har IFK Göteborg spelat sin sista match innan den allsvenska premiären mot Malmö FF den 1 april.

Nu väntar vila, uppladdning och inte minst ett gäng timmars funderande för tränaren Jörgen Lennartsson.

Hur ska han formera sitt lag på Ullevi?

Efter de senaste matchernas roterande är det svårt att säga exakt, men genrepet gav i alla fall oss en liten fingervisning (känns det som…) kring hur han tänker.

Vi tar det position för position i en 4-4-1-1-formation. För efter tre matcher utan 4-4-2 verkar Lennartsson ha dumpat den uppställningen. I alla fall tillfälligt.

Målvakt

Alternativ: Erik Dahlin, Pontus Dahlberg.

Troligt val: Pontus Dahlberg.

Kommentar: Under försäsongen har de två målvakterna spelat nästan exakt lika mycket och Lennartsson har inte velat avslöja vem som är/blir etta. Dahlberg fick dock chansen i cupkvartsfinalen mot IFK Norrköping och det känns inte som att Lennartsson kan sätta ett så stort framtidsnamn på bänken.

Högerback

Alternativ: Emil Salomonsson, Martin Smedberg-Dalence.

Troligt val: Emil Salomonsson.

Kommentar: Tokgiven.

Mittback 1

Alternativ: Mattias Bjärsmyr, David Boo Wiklander, Thomas Rogne, Benjamin Zalo.

Troligt val: Mattias Bjärsmyr.

Kommentar: Bjärsmyr, Rogne och Boo Wiklander har väl (?) presterat på ungefär samma nivå under försäsongen. Bjärsmyr är dock kapten och på förhand given i startelvan.

Mittback 2

Alternativ: Mattias Bjärsmyr, David Boo Wiklander, Thomas Rogne, Benjamin Zalo.

Troligt val: Thomas Rogne.

Kommentar: Strålande innan korsbandsskadan 2015. Inte lika bra efter och Boo Wiklander har nafsat honom i hälarna under försäsongen. Det känns dock som att Lennartsson kommer börja med firma Bjärsmyr-Rogne som kamperade ihop under i stort sett hela förra säsongen.

Västerback

Alternativ: Scott Jamieson, Edvin Dahlqvist.

Troligt val: Scott Jamieson.

Kommentar: Ljummen försäsong, men utan direkt konkurrens. Dahlqvist (utan A-kontrakt) är en man för framtiden. Jamieson en för 2017.

Högermittfältare

Alternativ: Henrik Björdal, Martin Smedberg-Dalence, Lawson Sabah, Elias Omarsson.

Troligt val: Henrik Björdal.

Kommentar: Inplockad på ett korttidslån utan köpoption. Då ska Björdal vara bra nog för att kliva in och leverera direkt. Saknades dock i genrepet (landslagsuppdrag) och har inte fått många minuter tillsammans med sina lagkamrater. Lennartsson kan mycket väl välja det säkrare kortet Martin Smedberg-Dalence. Innermittfältaren Lawson Sabah och anfallaren Elias Omarsson har också använts till höger. Ingen kommer dock spela där mot MFF.

Innermittfältare 1

Alternativ: Mads Albaek, Mix Diskerud, Sebastian Eriksson, Lawson Sabah, Abdul Razak, August Erlingmark.

Troligt val: Mix Diskerud.

Kommentar: Truppen kryllar av intressanta innermittfältare. Mix Diskerud är det senaste tillskottet och efter att ha startat mot både Kalmar och Falkenberg lär han göra det mot Malmö FF också. “Han kan spela fotboll den grabben”, har Lennartsson sagt om nyförvärvet som dock inte är i full matchform än.

Innermittfältare 2

Alternativ: Mads Albaek, Mix Diskerud, Sebastian Eriksson, Lawson Sabah, Abdul Razak, August Erlingmark.

Troligt val: Mads Albaek.

Kommentar: Albaek/Diskerud lirade i genrepet mot Falkenberg och Lennartsson gillade vad han såg: “Samarbetet var väldigt bra”. Albaek har använts som offensiv mittfältare under försäsongen också, men där verkar Lennartsson vilja ha Rieks. Och Eriksson kan få starta till vänster för att göra laget starkare defensivt. Razak? Skadad. Sabah och Erlingmark då? De är en bit ifrån startelvan just nu.

Vänstermittfältare

Alternativ: Sören Rieks, Sebastian Ohlsson, Sebastian Eriksson, Tobias Hysén.

Troligt val: Sebastian Eriksson.

Kommentar: Fram till genrepet mot Falkenberg var Sören Rieks det givna valet. Då testade Lennartsson att flytta ut Sebastian Eriksson till vänster. 28-åringen gjorde det okej och är han hel (klev av med krångel i ljumsktrakten) så kan han mycket väl spela där mot Malmö FF också. Ett defensivt val för att stå emot gästernas offensiv kanske. Sebastian Ohlsson? Han har knappt fått några minuter alls under försäsongen och verkar befinna sig långt ner på listan.

Offensiv mittfältare

Alternativ: Mads Albaek, Sören Rieks.

Troligt val: Sören Rieks.

Kommentar: Albaek känns som det naturliga valet, men Lennartsson gillar att ha Rieks centralt. Han använde honom där under många matcher i fjol och även i genrepet mot Falkenberg.

Anfallare

Alternativ: Mikael Boman, Elias Omarsson, Tobias Hysén.

Troligt val: Mikael Boman.

Kommentar: Boman har kommit tillbaka starkt från sin knäskada och varit trixigt het under inledningen av 2017. Han känns som förstavalet. Där bakom verkar Omarsson gå före Hysén trots att den sistnämnde i princip alltid gör mål när han får chansen. Lennartsson har också sagt att Omarsson kan användas till höger på mittfältet och Hysén till vänster.

Sammanfattning

Startelva (4-4-1-1): Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson – Henrik Björdal, Mix Diskerud, Mads Albaek, Sebastian Eriksson – Sören Rieks – Mikael Boman.

Kommentar: En defensivt balanserad elva. IFK Göteborg tänker sig nog inte att föra spelet mot MFF. Det finns dock kvalitet för att hota, men då måste offensiven klicka bättre än vad den har gjort under de senaste matcherna med 4-4-1-1-uppställningen på plan.

Håller ni med?

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-03-23 kl 21:20
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå