POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Varning för statistik – det vi använder kan vara fullständigt värdelöst

2017 kan det bli en statistikboom i allsvenskan. Nyckelpassningar i sista tredjedelen, xG, pass map, antal högintensitetslöpningar per 90 minuter, allt sånt. Det började att komma 2016, men nu kommer vi att få ett helt år med en enorm statistikdatabas.

Tycker man allt sånt är strunt och påhitt så är man knappt klok i huvet, men samtidigt måste vi också lära oss att många av siffrorna som finns är helt ointressanta utan kontext.

Under en för lång tid har det varit två nyckeltal som vi kollar på: avslut och bollinnehav. Grundpelarna för att hjälpa till med narrativ kring matchbilden.

“Hur var IFK Göteborg?”

“18-7 i avslut och 59-41 i bollinnehav så helt dominanta, kan inte förstå hur de inte vann”. 

Tyvärr är det intetsägande och det av flera anledningar. Vi ska kunna göra det så mycket bättre. Ändå är jag rädd att det kommer att leva kvar, men spelar antalet avslut ens någon roll?

För det första kan det finnas en stor differens hos källorna. Exempel: GIF Sundsvall mot Kalmar FF (1-1) förra året. Jag tar siffror på avslut från tre olika hemsidor.

Svenskfotboll: 9-12
Transfermarkt: 5-9
WhoScored: 5-15

Vad ska en gå efter? Att Kalmar FF hade tre-fyra, eller tio fler avslut än GIF Sundsvall?

Vi går till WhoScoreds skottkarta eftersom KFF enligt dem hade 15 stycken avslut. 11 av 15 avslut sköts utanför straffområdet. Övriga fyra:

Ett skott precis innanför straffområdet, blockat.
Ett skott precis innanför straffområdet, avslutet utanför mål.
Ett skott innanför straffområdet, Antonssons avslut ut till inkast för motståndarna.
Mål av Antonsson

KFF hade teoretiskt sett 13 distansskott, ett avslut i godkänt läge som gick ut till inkast, och ett mål. Är det då ett matchtalande citat om det en får veta är att ”KFF hade 15 avslut”?

Skottkvantitet ger som bäst en liten bild av en helhet. Chanskvalitet är alltid vettigare.

Bollinnehav är ännu mindre intressant. Hur räknar statistiksidorna ens bollinnehavet? Totala tiden med bollen aktivt i spel? Räknas även tiden det tar vid fasta situationer in? Eller räknas bara antalet passningar mot varandra?

Hammarby – Östersund (1-1)

Transfermarkt: 48-52
Svenskfotboll: 44-46
WhoScored: 40-60

Var skillnaden 4, 12, eller 20?

WhoScored visar störst differens och de verkar också räkna bollinnehav baserat på antalet passningar. 370 mot 559, så Hammarby slog 40 procent av passningarna. Andra sidor verkar mer räkna efter tid.

Vi kan fortsätta att använda avslut och bollinnehav för det är ganska enkla saker att mäta. Men. Räkna då med stor differens beroende på räknesätt, samt att det är siffror som sällan säger något vettigt.

Men. Nu har vi så många andra siffror i omlopp att det gäller att rensa bort det ointressanta (så runt 95%) och ha ett kritiskt öga mot vad som egentligen har räknats (och inte räknats).

@jonas_hansson

Publicerad 2017-03-30 kl 18:30
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto