Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Den missade Europa-platsen är ett tungt slag för IFK Göteborg

Det blir inget Europa League-kval för IFK Göteborg 2017.
Alla livlinor är borta nu.
Den sista försvann under torsdagseftermiddagen när Östersund 4-1-besegrade IFK Norrköping i svenska cupens final och därmed knep den sista åtråvärda kvalplatsen.

Exakt vad det här innebär för IFK Göteborgs framtid är svårt att säga, men precis som tränaren Jörgen Lennartsson betonade, så “är det alltid fördelar och nackdelar med alla olika frågor på jorden”.
Vad gäller den missade kvalplatsen så kan fördelar och nackdelar sammanfattas på följande vis:

Fördelar:
Det finns egentligen bara en: Med ett missat Europa League-kval kan IFK Göteborg fokusera 100 procent på allsvenskan.
Laget slogs på två fronter i fjol. Under en lång tid dessutom då de nådde ända fram till play-off innan Europa League-kvalet tog slut mot Karabach.
Det tuffa matchandet satte sina spår. Lagets poängsnitt sjönk, fullt logiskt, både under och efter kvalmatcherna.

Poängsnitt IFK Göteborg 2016:
Innan Europa League-kvalet: 1,75 poäng per match.
Under Europa League-kvalet: 1,57
Efter Europa League-kvalet: 1,63

Sett över hela allsvenskan 2016 snittade fjärdeplacerade IFK Göteborg 1,67 poäng per match (mästarna Malmö FF hade 2,2). Det är klart att de blåvita har större chans att leverera bättre siffror, och nå en bättre slutplacering, i år när de inte har några kvalmatcher (åtta stycken totalt i fjol) på programmet.
Tränaren Jörgen Lennartsson är inne på just det HÄR!

Nackdelar:
Två punkter som sticker ut:
1. Ett ekonomiskt tapp
Att delta i ett Europa League-kval ger pengar till klubbkassan. Under fjolåret blev IFK Göteborgs nettointäkt (inkomster minus kostnader) per kvalomgång drygt 1,5 miljoner kronor. Med tanke på att de spelade fyra omgångar, och dessutom fick en miljon från Sef (ett bidrag som alla svenska herrlag som kvalar i Europa får), så landade den totala förtjänsten av Europa-äventyret på runt 7 miljoner kronor. Viktiga pengar för en klubb som kämpar för att undvika negativa siffror.
Tilläggas skall dock att klubben har satt en rambudget för 2017 som ska ge ett nollresultat. Där finns inget Europaspel medräknat. Med andra ord ska det ekonomiska året kunna blir okej även utan Europa-pengar.

2. Svårare att behålla befintliga spelare – och locka till sig nya
En konsekvens av punkt nummer ett såklart. Med mindre pengar in kommer det bli svårare för IFK Göteborg att förlänga med de spelare som sitter på utgående kontrakt. Och de spelarna är ju som bekant ganska många. Framförallt påverkas förhandlingarna med danske Sören Rieks och norske Thomas Rogne som i ett eventuellt nytt kontrakt inte kommer omfattas av expertskatten (Läs mer HÄR!). Vill IFK förlänga kommer det helt enkelt kosta mer.

Vid sidan om ett tuffare ekonomiskt förhandlingsläge så kommer sportchef Mats Gren inte heller ha något Europa League-kval att locka med när han ska ut och eventuellt värva spelare till sommaren. Ett statustapp som spelar in. IFK Göteborg som klubb ska vara på Europa League-scenen.

I beräkningen ska man också ta med att spel i europeiska cuper höjer spelarnas värde. De visar att de klarar spel på en högre nivå. Ett missat Europa League-kval kan i förlängningen innebära att IFK Göteborg inte får ut riktigt lika mycket pengar när de ska sälja spelare.

Sammanfattning:
Nackdelarna väger tyngre än fördelen. Det är så det känns. Visst kommer klubben ha större möjligheter att vara med och slåss om SM-guldet 2017, men sett över lång sikt skulle de må bättre av pengarna som ett Europa League-kval ger. Särskilt när klubbens ekonomi ser ut som den gör. Ska de lyckas bygga ett framtidslag med tillräcklig bredd och spets för att klara spel i både den allsvenska toppen och i ett Europa League-kval behöver de alla kronor de kan få.

***
Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-04-14 kl 11:46
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto