Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Både IFK Göteborg och Häcken letar efter den offensiva nyckeln

Allsvenska Bloggen

De allsvenska matcherna duggar tätt just nu.

Vad gäller Göteborgslagen så var både Häcken och IFK Göteborg uppe i ringen under söndagen och de återvänder båda dit under onsdagskvällen.

Häcken åker till Örebro, IFK Göteborg tar emot Hammarby.

Gemensamt för de båda lagen är att de kliver in till matcherna med förhoppningen att få fart på offensiven.

Efter svaga defensiva fjolår har både Jörgen Lennartsson och Mikael Stahre inlett allsvenskan 2017 med ett extra fokus på försvarsspelet. Det har gett resultat.

Det har dock fått konsekvenser i offensiven.

Häckens snåla målproduktion är den mest noterbara. Under fjolåret var det bara Malmö FF (60) och IFK Norrköping (59) som gjorde fler mål än Häcken (58).

Annons

Precis som Tobias Hysén poängterar HÄR! är det dock lättare att bygga en stark offensiv på en stark defensiv, snarare än tvärtom. Det brukar alla vara rörande överens om. Därmed känns det som att både Häcken och IFK Göteborg har valt rätt väg.

De behöver dock nå en god fart offensivt ganska snart om avståndet upp till Malmö FF inte ska bli alltför stort. Häcken är redan fem poäng efter, IFK Göteborg fyra.

Hur ser då den där offensiva nyckeln ut? Hur ska de få fart på anfallsspelet och målproduktionen?

Häcken:

1. Hitta in i straffområdet

Enligt whoscored.com snittar Häcken flest skott per match (14,8) efter Hammarby (15,8). Laget är dock bland de sämsta när det gäller att komma till skott från positioner inne i straffområdet. Häcken behöver komma närmare mål.

2. Fler spelare som kliver fram

Av Häckens tre mål har Alhassan Kamara har gjort två och Alexander Farnerud ett. Det håller inte i längden att bara ha två spelare i målprotokollet. Häcken behöver en större bredd. De behöver hitta tillbaka till målskyttet i svenska cupen där såväl Joel Andersson som Nasiru Mohammed, Emil Wahlström, Rasmus Lindgren och Paulinho nätade.

Annons

IFK Göteborg:

1. Ökad effektivitet

Chanserna finns där. Enligt svenska fotbollförbundets statistik har laget haft 20 skott på mål under säsongen. Att bara ha gjort mål på tre av dem är såklart inte godkänt.

2. Släpp på handbromsen

I den senaste hemmamatchen mot AFC Eskilstuna lyckades laget inte driva upp tempot. Passningsspelet gick sakta och gästerna hade inga som helst problem med att försvara. Ska offensiven bli vassare måste passningstempot upp och riskerna ökas. Med en stabil defensiv känns det som att de borda ha råd med det (Tobias Hysén är inne och berör ämnet HÄR!).

3. Använd vänsterkanten

De allra flesta av IFK Göteborgs anfall går utmed högerkanten (Läs mer om det HÄR!). För att få riktig fart på offensiven laget kunna hota även till vänster. Att flytta ut Sören Rieks från sin centrala roll hade löst det problemet.

Annons

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-04-26 12:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto