POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Taktiksnack med Magnus Pehrsson: "Inte i närheten av så konsekventa som vi vill vara"

Som jag skrev inför matchen mot Djurgården: Magnus Pehrsson är mer avslappnad. Inför matchen mot Kalmar var han öppen med hur han vill spela och hur det har sett ut. Jag plockar ut några av delarna rakt av.

TREBACKSLINJE

– Om vi pratar offensivt har vi spelat med trebackslinje, eller vi har byggt upp med tre spelare oftast. Den enda defensiva matchen vi har spelat med trebackslinje var mot Sundsvall.

ROLLFÖRDELNING
På tal om att Pehrsson använt laget som han sa från början: högerback mycket högre upp än vänsterback, högermittfältare tar sig in, vänstermittfältare är bredd.

– Vi har försökt vara väldigt konsekventa i det som efterfrågades. När jag kom hit, och det man läste i spelarintervjuer, var det att ha en trygghet i ett grundspel. Sedan tycker jag då att grundspel inte innebär att man måste ha samma formation, men man behöver ha ett antal principer och ungefär en positionering som är samma.

Det var redan i januari som du pratade om just de här skillnaderna på främst kantspelarna.

– Det är det vi har försökt jobba för, och igen. Vi har haft en genomgång idag där vi har kollat på Djurgårdsmatchen ihopkopplat med att vi ska möta Kalmar. Det är fortfarande att vi inte är i närheten av så konsekventa som vi vill vara. Vi är onekligen redan rätt bra, men för att bli den nivån vi skulle vilja vara är det en bra bit kvar.

SVÅRIGHETEN SÅHÄR LÅNGT

– För mig handlar fotboll mycket om positionering och rörelse utifrån positionering. Vi är ju inte helt automatiska i när ”jag tar den rörelsen så rör jag mig så”. Om vi ska ta ett konkret exempel:

– Vi har fem-sex anfall mot Djurgården, framför allt i andra halvlek, där vi tycker Djurgården har kontroll på oss. Det är faktiskt inte mer än fem-sex anfallssekvenser, resten tycker vi är rätt bra. Vad som händer då är att vi hamnar med fem man uppe i deras backlinje, och fyra eller fem man som försöker bygga upp spelet. Sedan ett hav där emellan. Då har vi missat vår positionering och rörelse, då blir det lätt att spela försvarsspel. När Djurgården då vinner bollen så får vi inte den direkta återerövringen och potentiella omställningar mot oss. Där är vi inte konsekventa.

– Det blir att vi spelar fem där och fem där, istället för fyra eller fem linjer och nivåer för att spela långt och kort och brett.

– Det var det som hände mot Göteborg sista 25.

– Där vi då forcerar spelet. Det är inte konstigt att vi gör det om vi inte har någon att passa. Det enda alternativet är ett väldigt kort eller ett väldigt långt. Där har vi lite fortfarande att jobba med.

BORTGLÖMT BERÖM

– Jag är oerhört imponerad av hur spelarna spelade våra sista sju minuter mot Djurgården. Där kan man snacka om att döda en match. Det har vi faktiskt inte jobbat med under den perioden jag har varit här, men det kunde de.

– I min värld gör (spelarna) det nästan perfekt. Djurgården har väl inte bollen på vår planhalva under de sista sju minuterna med kontroll.

ROTATION

– Den här gången har spelarna inte fått startelvan, det blir ikväll eller imorgon. Det här var första träningen med alla, så vi ville se hur folk såg ut helt enkelt.

– Om det är någon som inte är redo för tre gånger 90 minuter, plus att vi kanske vill ge några möjligheter, så är väl fortfarande tanken… Är det mellan de här (matcherna) som man gör ett antal, två-tre-fyra skillnader i startelvan, eller gör man det till sista (mellan KFF och ÖSK)?

– Vi kommer definitivt inte ha tre startelvor som ser likadana ut.

– För det har vi för bra trupp för. Vi är väl precis i det läget när vi behöver träna lite på att spela tre matcher på en vecka, och det verkar dumt att inte ta den möjligheten att träna på det.

– Vi vet ungefär vilka vi inte vill ha 90 minuter på i den här matchen för att kunna spela eventuellt 90 i sista. Sedan är valet om de ska starta.

YOSHIMAR YOTÚN
Bänkad på försäsongen

– Man vill gärna ha honom (Yotún) som han spelar nu. Han ligger ju väldigt bra till att spela. Han har gjort fantastiska insatser tycker jag.

– Även om det kan vara väldigt bra att dra ner tempot och man behöver de spelarna också, så för lagets utveckling var det helt fel att ge honom mycket speltid för han gjorde motsatt vad jag bad om. Det har han förändrat.

Läs mer här, och också om hur Pehrsson tänker kring laguttagningar av kontraktsutgående spelare.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-04-26 kl 15:58
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto