POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Månadsrapport för Malmö FF, april

Månadsrapport för Malmö FF för att samla upp det viktiga som har hänt, där jag även slängde in matchen mot Örebro. Ge gärna förslag på förändringar eller saker som kan komma till.

MATCHER

IFK Göteborg borta 1-1 (Cibicki)
Typisk premiärmatch och två mål på fasta situationer.

Gif Sundsvall hemma 2-0 (Safari, Rosenberg)
Det lyckade 3-4-1-2-försöket.

Halmstads BK borta 3-0 (Christiansen, Cibicki 2)
Cibickis genombrottsmatch.

Djurgårdens IF hemma 3-2 (Tinnerholm, Berget, Yotún)
Yotún fixade vinst med mål, hockeyassist, och armbåge.

Kalmar FF borta 0-0
Misslyckat försök att vila Rosenberg och Christiansen.

Örebro SK hemma 2-1 (Rosenberg straff, Jeremejeff)
Jeremejeff segerskytt i första starten för året, när Pehrsson spelade med fyra anfallare från start.

MATCHFRÅNVARO

Safari (1 match, höft/rumpa), Berget (3, baksida lår), Bengtsson (6, långtidsskada knä), Erik Andersson (6, rehab), Vindheim (1, sjuk), Nielsen (1, huvud), Yotún (1, landslag), Fredrik Andersson (1, blev pappa)

SIFFROR

Malmö FF har vunnit 21 av de senaste 22 allsvenska matcherna när de har gjort första målet. Undantaget är AIK borta (1-1) förra året.

MFF är laget som har flest avslut på fasta situationer i år (32), via WhoScored.

Enligt siffror från 11tegen11 har MFF skapat målchanser som i vanliga fall är “värda” 7,48 mål framåt (gjort 11), och släppt till 3,84 (släppt in 4).

De egna produkterna har haft 52 procent av lagets speltid såhär långt.

Johan Wiland (36 år, 3 månader) är nu den äldste spelaren MFF har använt i allsvenskan sedan Håkan Svensson år 2007 (då 37 år, 8 månader).

TRÄNINGSINTRYCK

Tätt med matcher gjorde att det blev få intensiva träningar med många spelare under andra halvan av månaden. Därmed svårt att dra slutsatser, eller ibland ens se tendenser, under de två senaste veckorna.

Träningarna håller dock på länge, någon gång upp emot två timmar, och Magnus Pehrsson känns mer avslappnad och aktiv. Inte bara i instruktioner, utan även småsaker som att sätta ut koner och fixa med västar. Den mest oväntade träningen var när spelarna fick spela matchliknande, men helt utan instruktioner.

Ungdomar som tränat med A-laget den här månaden: Mathias Nilsson (målvakt), Jakob Tånnander (målvakt), Anton Kralj (vänsterback), Hugo Andersson (mittback), Victor Kristiansson (mittback/högerback). Kralj får ofta beröm då han gör det både effektivt och konstruktivt trots sin korta längd.

PLUSMINUS
Spelare som förbättrat/försämrat sin truppstatus

Yoshimar Yotún (+ + +) gick från nästan ignorerad till startspelare, med flera bra matcher och avgörande aktioner. Erdal Rakip (+ +) kunde ha fått marginalroller som tidigare, men har startat alla matcher utom en, och då byttes han in i halvtid och förändrade matchen. Pawel Cibicki (+) bekräftade sin höga nivå i de inledande matcherna.

Magnus Wolff Eikrem (- – -), från bäst i allsvenskan till att knappt ge något i två starter och tre inhopp. Tobias Sana (- -) och Mattias Svanberg (-) var konkurrenterna om vänstermittfältet i premiären, men tappade och var utanför matchtrupperna två gånger var.

TAKTIK

3-4-1-2-taktiken användes mot Gif Sundsvall, även om den inte hade för stora skillnader med deras normala 4-4-2. MFF har försökt att spela med högre press och mer direkt passningsspel, i några av matcherna med gott resultat. Däremot har de också hamnat i vad de själva ser som “brottarmatcher”. Pehrsson jobbar fortfarande med att få spelarna att vara där de borde vara.

Safari är förste mittbacksreserv. Rakip har fått växla mellan en central roll och ute till höger. Svanberg har använts centralt på träningar och i U21. Wolff Eikrem petades efter premiären, när Pehrsson pratade om att han ville ha mer av Wolff Eikrem i presspelet. Yotún och Lewicki har fått beröm från Pehrsson för deras sätt att spela bollen mer direkt framåt. Det kommer en längre taktikblogg längre fram.

KONTRAKT/ÖVERGÅNGAR

Samuel Adrian (uppflyttad, 2018), Pavle Vagic (uppflyttad, 2019)

MÅNADENS MÅL


Många potentiella mål (Cibickis cykelspark, Yotúns distansskott, kontringsmålet av Berget), men jag väljer ett mål med touch av spelidé, spelarutveckling, och individuell kvalitet. MFF låg högt och rätt i positioner, Safari passbröt, Yotún hittade direkt boll mot Rosenberg, kvalitetsnedtagning, enkelt avslut. Vinna boll och hitta direkta bollar. Det som Magnus Pehrsson tyckte saknades 2016.

LÄSNING

Ett långt taktiksnack med Magnus Pehrsson“Det är fortfarande att vi inte är i närheten av så konsekventa som vi vill vara”.

Magnus Pehrsson kommer inte att ta hänsyn till utgående kontrakt när han väljer startelvor, efter Yotúns kommentar om möjlig flytt. Berget vill avvakta kontraktsförlängning, Wiland funderar men har inte pratat nytt kontrakt med MFF, Lewicki är öppen för både förlängning och hitta något nytt.

Felipe Carvalho har lärt sig prata bra engelska.

Rasmus Bengtsson ska vara tillbaka i spel någon gång efter uppehållet.

Sana och Magnus Pehrsson stod kvar i en halvtimme efter en träning och pratade. Sana var petad från matchtruppen de följande två matcherna.

Magnus Pehrsson vill att förbundet ska ta tag i en regelfråga: vattning inför matcher. I dagsläget bestäms det uteslutande av hemmalaget.

U21-MATCHER

HELSINGBORG hemma 1-0 (Bergqvist), ELFSBORG borta 3-3 (Sana 2, Vagic), IFK GÖTEBORG hemma 5-0 (Sana 2, Vagic, Carvalho, Jeremejeff)

U19-MATCHER

GAIS hemma 3-1 (Max Olsson, Kralj, Harletun), LUND borta 4-0 (Kristiansson 2, Jakob Andersson, Konstandeliasz), MJÄLLBY borta 1-2 (Kristiansson), ÖSTER borta 0-1, IFK GÖTEBORG hemma 3-0 (Max Olsson 2, Jakob Andersson)

@jonas_hansson

Publicerad 2017-05-02 kl 15:48
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå