Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Taktik- och träningsrapport från Malmö FF: vårens mest underhållande träning

Det hade varit uppvärmning och spel, elva-mot-elva, när Magnus Pehrsson i slutet av lördagsträningen sa mening som med automatik skapar spelarglöd.

– Dela upp er i två lag, yngre mot äldre.

Tre-mot-tre-spel och då med följande lag eftersom Bengtsson, Vindheim, och Nielsen var frånvarande:

Kralj, Cibicki, Konate, Adrian, Rakip, Hadzikadunic, Brorsson, Vagic, Svanberg, Bergqvist, Jeremejeff

Sana, Berget, Carvalho, Lewicki, Rosenberg, Safari, Yotún, Christiansen, Wolf Eikrem, Tinnerholm

Det var den hittills bästa vårsolen i Malmö. Det var synd att inte fler MFF-supportrar utnyttjade den vid Stadionområdet, för det här var också vårens mest underhållande träning. Det här småspelet var en så fin avslutning att jag gick runt med ett löjligt flin en lång stund efter att det var över.

Det började med att Carvalho manglade in ett vristskott i krysset. I anfallet efter hade Cibicki svår vinkel, men höll på att skapa en buckla på bortre stolpen med ett lågt avslut som gick in. Ett par sekvenser senare hade Wolff Eikrem finlirat in ett avslut.

Så fortsatte det hela småspelet, de (få) gångerna man kollade ner på mobilen missade man något vackert. Till och med Tinnerholm höll på att lyckas med distansskott och dribblingar, Kralj avslutade elegant, och Lewicki fortsatte att se ut som en effektiv anfallssniper.

Det äldre laget vann ”med så stora siffror att jag inte ens har koll” sa Tinnerholm, och den här gången slapp Wolff Eikrem och Christiansen bli tjuriga.

Under gårdagens träning var duon med i det förlorande laget, och framför allt Christiansen hade maximal upprördhet. Han ställde sig ensam mot ett mål och sköt av sin frustration.

***

Match mot Elfsborg på måndag och MFF använde tre olika startelvor idag.

Wiland – Tinnerholm, Brorsson, Safari, Konate – Cibicki, Christiansen, Rakip, Yotún – Berget, Rosenberg

Wiland – Tinnerholm, Brorsson, Safari, Konate – Yotún, Lewicki, Rakip, Berget – Jeremejeff, Rosenberg

Wiland – Lewicki, Brorsson, Safari, Konate – Wolff Eikrem, Rakip, Christiansen, Cibicki – Jeremejeff, Berget

Jag tror mest på den förstnämnda. Redan efter gårdagens träning fick Magnus Pehrsson en fråga om matchen och att spela på konstgräs. Hans flyttade själv fokuset till att prata om vad det gör för presspelet.

– Vi vet ju om på konstgräs att om man ska sätta sitt presspel bra, så måste man vara ännu vassare om man vill ta bollen lite högre. Framför allt med hur Elfsborg spelar också.

– Vi behöver tänka till. När vi går så går vi, men annars måste man kanske ha perioder där man accepterar lite mer spel framför sig.

Det var också fokuset idag. Uppvärmningen var bland annat att försvararna stod utanför i fyrkanten och letade passningar, och mittfält och anfall fick pressa.

Under träningen hördes många gånger ledare och spelare skrika ”TRIGGER”. Presstriggers. När man ska välja att pressa och när man tar det lugnt. Det låter på Pehrsson som att de ska ha färre triggers mot ett Elfsborg som platsväxlar ofta och har ett offensivt mittfält, men också att MFF ska vara ännu tydligare.

– (Elfsborg) har några fina stunder och sedan har de några riktigt dåliga.

– Vi behöver göra vår läxa bra för att stänga ner dem, och får vi ha bollen tror jag det kan bli bra för oss.

– Jag tycker Elfsborgs styrkor och svagheter är väldigt enkla att se.

– Det säger jag med respekt, för deras styrkor är verkligen där.

Några presstriggers en kunde se på dagens träning: när motståndarna spelar hem till målvakt, sidledspassningar i backlinjen, och felvända försvarare.

Förutom det knådades det också uppspel. Pehrsson pratade med exempelvis Konate (“gå in om Yotún tar bredd”) om hur laget ska se ut i uppbyggnadsfasen. Det kändes också som att Brorsson och Safari tog ungefär lika mycket ansvar där. Bägge agerade à la Nielsen: ta emot boll, avancera framåt, och sedan hitta passning uppåt. Brorsson hade ett par bra längre bollar mot Örebro, exempelvis en lång krossboll mot Konate, men de två kanske måste bli ännu bättre?

För MFF hade problem i uppbyggnaden mot Örebro, i alla fall i första halvlek. I andra halvlek var det fler direkta bollar. Inte alltid med starkt resultat, men med mer uppenbara ambitioner.

Och hur blir då rollfördelningen om både Rakip och Christiansen startar centralt? Rakip gillar att gå ner, nästan i högerbacksläge, för att starta uppspel och Christiansen kom också längre bak på träningen idag.

Mot Örebro hade Christiansen 128 passningar enligt WhoScored. För att sätta 128 passningar i ett perspektiv: i de 35 allsvenska matcherna innan Örebro var MFF-rekordet 105 passningar i en enskild match (även det av Christiansen, i en match ifjol). Christiansen pratade om att ibland nöta ner låga motståndare.

– Det är som när jag spelade i Nordsjälland, alla lag kan försvara bra i 45 minuter men…

Sedan ska vi se hur balansen blir mot Elfsborg. Pehrsson hojtade till om att tre spelare måste vara kvar, så hur mycket trycker han fram vänsterbacken (Konate) den här gången? Mot Örebro var det nästan 2-4-4-taktik ibland, där Konate fick vara klart mer offensivt inriktad än MFF:s vänsterback brukar vara.

Men, som Pehrsson, svarade på en fråga till Fotbolldirekt: MFF ska också vara MFF och inte bara förändringar för motståndarna.

– Taktiken inför varje match är kanske en femtedel, det som är unikt, och det är klart att där kan vi se ”gör vi mer av det här då har vi bättre chanser”. Men de andra… Det är så svårt att säga, men 80 procenten cirka är ju ändå våra spelare, vårt grundspel, och det vi har jobbat med.

– Kan vi komma åt deras problem 20 gånger i matchen istället för fyra, för att vi inte har pratat om det, då ökar våra chanser, men det är ju en liten del av spelet. Så ser jag det.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-05-06 kl 16:49
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons