Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

IFK Göteborg har tre framtidsalternativ - endast ett känns valbart

Framtiden är här.

På styrelsemötet den 30 maj kommer IFK Göteborg (med all sannolikhet) fatta ett beslut i frågan som många blåvita har ställt under en lång tid.

Vilken väg ska vi gå?

Ordförande Frank Andersson vill inte snacka upp mötet och beslutet som något extremt stort och avgörande för klubbens framtid, men visst är det precis vad det är?

Här och nu har styrelsen en möjlighet att staka ut en långsiktig väg för klubben, bygga nästa upplaga av IFK Göteborg och på allvar påverka hur de blåvita ska se ut om 10, 20, kanske 30 år.

Enkelt och krasst har de tre alternativ att välja mellan:

1. Gasa
Öka spelarbudgeten, förläng med flera av nyckelspelarna som sitter på utgående kontrakt och satsa stenhårt för att vara topp tre i Sverige och nå ut i Europa.
Det låter säkert som en dröm för många blåvita, men är det realistiskt? Klubben har inga pengar, de är beroende av spelarförsäljningar för att ens redovisa ett positivt resultat och de brottas fortfarande med ett stort driftunderskott.

Hur ska de kunna satsa med de förutsättningarna?

Med bidrag från en eller flera tunga sponsorer? Kanske.

Med införandet av ett nytt riskkapitalbolag? Inte aktuellt vad det verkar.

När sportchef Mats Gren fick frågan “Vad kan hända för att ni ska kunna satsa?” för några veckor sedan svarade han, med glimten i ögat:

“Vi får trolla lite”.

Det verkar dock på allvar vara det som krävs.

2. Bromsa
Minska spelarbudgeten och satsa på unga, egna talanger. Bygg om, bygg nytt och tänk långsiktigt. Säg hej då till flera av spelarna som sitter på höga löner och utgående kontrakt. Strama åt överallt.

Det här känns som det mest rimliga alternativet och egentligen den enda valbara vägen att gå för att på allvar få ordning på den svaga ekonomin.

IFK Göteborg kan behöva en nystart.

Och som Mats Gren poängterade i mitten av maj: Med såhär många utgående avtal kan “du verkligen rätta till saker”.

Följden kan såklart bli ett par tunga år utanför den absoluta toppen, men möjligheterna till en ljusare framtid känns avsevärt mycket större. Om de inte tappar alltför mycket mark till toppen på vägen det vill säga. Då riskerar inkomstsidan, sponsorer och publik att minska.

“Det är roligare att vara med på toppen, men ibland måste man anpassa sig. Blir det tydligt och klart, tror jag många vill vara med på en sådan resa. OM det blir så”, betonar ordförande Frank Andersson i det senaste avsnittet av Blåvittpodden.

3. Varken eller
Håll kvar vid samma spelarbudget och bygg en framtid utefter den. Försök behålla ett gäng av de spelare som sitter på utgående kontrakt. Fortsätt med sena och temporära lånelösningar.

Det är ett alternativ, men inget troligt sådant.

Styrelsen har visserligen satt en rambudget för 2017 som ska ge ett nollresultat, men är det verkligen tillräckligt för att framtiden ska bli blåvit?

IFK Göteborg behöver börja tjäna pengar, antingen genom ökade intäkter eller minskade utgifter. För att lyckas med det krävs mer drastiska åtgärder än att fortsätta på den inslagna vägen. Klubben måste svänga av åt ett annat håll. Att fortsätta som nu skulle bara skjuta det större beslutet på framtiden.

***

Den 30 maj väljer styrelsen, som sagt, troligtvis en av de där tre vägarna.

Det blir spännande att se vilken.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-05-24 kl 15:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons