Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Malmö FF har värvat en av allsvenskans bästa bollvinnare

– Jag kunde inte spela den fotbollen jag ville.

Var ungefär det sista Allan Kuhn sa innan han fick lämna Malmö FF i vintras. Kuhn och Magnus Pehrsson har fått olika mycket beröm och är olika tränartyper, men i grunden vill de spela på samma sätt: hög press och högt tempo.

Nu känns det som att MFF bygger en trupp som med varje värvning går mot det hållet: hög press, högt tempo. Försvararna måste klara av högt försvarsspel, mittfältarna ska jobba över stora ytor, anfallarna ska klara av att pressa. Alla spelare ska vara rörliga, snabba, smarta, och modiga för att kliva fram högt och vinna boll.

Lasse Nielsen är den typen. Dagens nyförvärv Bonke Innocent är den typen. En personifiering av det MFF vill skapa på planen.

För det är två egenskaper som sticker ut när jag kollar på Lilleströms matcher med Innocent. Den tydligaste är Innocent som bollvinnare. I Lilleström låg han ofta lågt, höll sin yta, men när det fanns chans att vinna boll så förändrades han.

När han såg en motståndare vara felvänd, eller en passning inte hård nog, eller en spelare för slapp att kolla sin omgivning. Då kom Innocent alltid dit, med snabbhet, styrka, och en fin tacklingsteknik. Han kunde dyka upp vid oväntade, men alltid väl valda tillfällen. Även om han dök upp bakifrån hittade han sätt att nå bollen. Komma upp i rygg, hålla om motståndaren, slänga fram ett ben framför, vinna.

Han fick också förvånansvärt ofta med sig bollen, och han bör bli en av allsvenskans bästa bollvinnare. Han ska kunna ta många andrabollar, han ska vara en rejält bra presspelare när det behövs, och han ska sno bollar när motståndarna gör misstag.

Det andra som imponerar är hans direkta spel. Han spelar på en touch så ofta han kan. Ibland gör han tackling och passning i samma rörelse, bara en sådan sak kan leda till några mål för MFF.

Det ska vara högt tempo och han överraskar ibland med passningar förbi motståndarnas mittfält till lagets anfallare. Direkta pass. Jag har fortfarande svårt att avgöra exakt hur bra passningsspelare han är, men han verkar både inse sina begränsningar (leverera vidare till närmaste spelare) och ha rätt intentioner (spela snabbt och ibland rakt).

Höga bollvinster och fler direkta passningar är de sakerna som MP har tryckt mest på den här säsongen. Var Innocent exakt vad MP ville ha in? Med spelare som Oscar Lewicki och Yoshimar Yotún har MP fått jobba med att de ska vara mer direkta. Innocent har redan visat i Lilleström att han gör sånt.

Och om Anders Christiansen blir kvar tror jag han blir en bra partner till Innocent. Christiansen får springa framåt så ofta han vill, i den rollen han är som bäst, och Innocent stannade nästan alltid kvar i Lilleström för att täcka upp.

Fler saker ser bra ut. Lilleström är ett klassiskt ”ligg lågt och slå långt”-lag. Som ett exempel kan sägas att Lilleström, enligt WhoScored, är ett av lagen med minst bollinnehav i den norska ligan. Lilleström sätter endast 64 procent av passningarna till medspelare. Den lägsta siffran i allsvenskan har AFC med 74 procent.

Trots det sätter Innocent 83,6 procent av sina passningar till medspelare. Det finns fler siffror säger något om vem han är. Han har fjärde flest tacklingar i norska ligan sett till speltid. Sjunde flest frisparkar emot sig. Där börjar man kanske också se några problem.

Han drar på sig många kort. Han själv tyckte att de norska domarna var för hårda mot honom, men jag kollade på några av de gula och röda korten och det var svår att argumentera bort dem. Armbåge i skrevet, tackling med två fötter bakifrån, dobbar i motståndares bröst (i försök att nå hög boll).

Med något undantag har det mest handlat om feltajmade tacklingar, vilket en kanske får räkna med när det är en 21-åring där en stor del av hans spelsätt är att snabbt komma in i tacklingar. Och MFF är vana vid kort. Förra året fick MFF flest kort av alla lag i allsvenskan. I år är det bara AFC som har fler.

Några andra saker jag har noterat ibland är att beslutsfattandet framför eget straffområde inte har varit perfekt. Några tekniska misstag där motståndarna kontrat, några lägen där motståndarna kommit fram men Innocent inte har försvarat med sitt liv.

Sedan kanske MFF inte får de där extra sakerna. Innocent har, vad jag kan se, aldrig spelat något annat än central mittfältare i en 4-4-2 eller 4-2-3-1. Det är tveksamt om han är allround till andra positioner.

MFF letar efter ännu bättre tillslag på exempelvis fasta situationer och där bidrar inte Innocent. Han ger heller inte den där storleken som en del MFF-supportrar efterfrågar och gör inte poäng. Under sina 54 ligamatcher har han gjort 0 mål, 1 assist. Till detta 14 varningar, 2 utvisningar.

Men. Det borde ändå bli en fin värvning för MFF. Jag kan inte se några stora potentiella problem som kan göra honom till en floppvärvning, han har kapacitet för klart bättre ligor än allsvenskan, han är bara 21 men var en av de bästa på sin position i Norge, och han borde passa väl in i spelsättet.

Dessutom får MFF, efter Kingsley Sarfo, in ännu en ung spelare som både går att utveckla flera steg uppåt, men också potentiellt tjäna stora pengar på. Det kändes som att MFF inte gjorde sådana värvningar under en period, trots att det var transferstrategin som fick in MFF i Champions League för första gången.

Daniel Andersson har gjort ett väldigt gott jobb, men även han kanske lär sig saker? Inga fler tydliga treårscykler med truppen, inte göra alla transfers samma fönster (utan göra några i sommar istället för att vänta ut alla kontrakt), värva in spelare som verkligen kan växa in i det och som går att sälja vidare, värva spelare som verkligen passar ett visst spelsätt.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-08-02 kl 20:46
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons